Hopp til innhold

– Ikke på fornavn med Breivik

Advokat Geir Lippestad forsvarer en mann som har drept 77 mennesker. – Det er ganske voldsomt å komme nær en slik handling. Men det er ikke rom for å slippe til mine egne følelser under avhørene, sier han.

Video skavlan-160911

Advokat Geir Lippestad er gjest hos Fredrik Skavlan i sesongens første program.

Torsdag kveld var advokat Geir Lippestad i Stockholm for å spille inn sesongens første «Skavlan», som blir sendt på NRK og SVT fredag kveld.

Her forteller Lippestad om hvordan han hadde det de første døgnene etter terroraksjonen 22. juli.

– Jeg hadde sittet oppe og sett på nyhetene, og fikk telefon mellom klokken sju og åtte på morgenkvisten lørdag.

47-åringen bestemte seg ikke før etter det første avhøret for å takke ja til oppdraget formelt. Så ventet noen kaotiske døgn. Familien valgte å sove på samme rom da de første reaksjonene kom på at han hadde takket ja til å forsvare Norges mest forhatte menneske.

– Ukjente folk dukket opp i hagen, og det ble framsatt trusler, forteller advokaten.

Han er klar over at mange vil diskutere hans måte å løse oppgaven på. At Lippestad kalte Anders Behring Breivik for «insane» under en pressekonferanse har skapt undring i offentligheten.

– Pressekonferansen ble til der og da, jeg ga uttrykk for hva jeg tenkte. Det ideelle hadde selvsagt vært å si at jeg ville avvente de psykiatrisk sakkyndiges vurdering, sier Lippestad.

Er ikke på fornavn

Anders Behring Breivik har hittil sittet sytti timer i avhør. Gjennom alle avhørene sitter Geir Lippestad ved siden av sin klient.

Advokaten forbereder seg mentalt veldig godt foran hvert møte. Hans jobb er å se til at de formelle rettighetene kommer Behring Breivik til gode, lik enhver tiltalt.

– Finnes det følelser i disse møtene?

– Mine egne følelser kan jeg kjenne på. Det er ganske voldsomt å komme nær en slik handling. Men det er ikke rom for å slippe til mine egne følelser under avhørene. Og jeg vil ikke si at min klient noen gang har vist noen særlige følelser for saken, svarer Lippestad.

Han er ikke på fornavn med klienten sin, men sier at det hender at Anders Behring Breivik bruker Geir Lippestads fornavn under avhørene.

Lite småsnakking

Under pausene i avhørene går Lippestad og Behring Breivik gjennom det som er sagt, men det er lite småsnakking eller uformell kontakt, forteller Lippestad til Skavlan.

– Hva tenker du om den forestående rettssaken?

– Jeg tror ikke han vil gi uttrykk for anger under rettssaken. Jeg som forsvarer skal påse at saken går for seg slik alle andre rettssaker gjør. Mitt mål er at reglene blir fulgt til punkt og prikke. Vi skal stå tilbake etter rettssaken og si at han ble behandlet som alle andre.

– Gruer du deg til rettssaken?

– Nei, jeg vil ikke si at jeg gruer meg, men jeg forbereder meg faglig og mentalt. Saken vil bli opprivende.

Ensom jobb

Lippestad har vært nøye med å unngå å være en budbringer for Anders Behring Breivik. Han fremhever overfor Fredrik Skavlan at han ikke anser det som sin jobb å være massedrapsmannens talerør i offentligheten.

Det er også viktig for Lippestad å skaffe det han selv kaller en frihavn fra selve saken. Mange lurer på hvordan han greier å distansere seg. Til Skavlan forteller han at han jobben han har valgt er ensom, og at han er klar over hvor mange og delte meningene er om jobben han har påtatt seg:

– Å leve slik jeg stort sett ellers gjør er viktig. Jeg har en veldig klok kone, hun er sykepleier og er flink til å slå av TVen. Vi greier å koble av og tenke på andre ting.

Minnekonsertene og den nasjonale sorgen er ikke noe Lippestad kan ta del av. Mens resten av landet gikk i rosetog, gråt foran domkirken i Oslo og uttrykte sin avsky på sosiale medier, måtte Lippestad holde seg profesjonelt distansert. Han kan ikke dele sorgen offentlig.

– Men dette har jeg frivillig tatt på meg, så den ensomheten må jeg tåle, forteller forsvarer Geir Lippestad til Fredrik Skavlan.

Kulturstrøm

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Alta-saken med artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen, får dermed prisen på 400.000 kroner.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd». (NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon
 • Motedesigneren Paco Rabanne er død

  Den spanske motedesigneren Paco Rabanne, kjent for sine eksentriske klesdesign er død 88 år gammel. Det bekrefter selskapet hans til nyhetsbyrået AFP. Han grunnla også et av verdens mest kjente parfymemerker.