Hopp til innhold

Lionel takker Stargate

Nobelartisten Lionel Richie takker to nordmenn for hjelpen på sin siste plate.

Lionel Richie under Nobelkonserten, 2006.
Foto: LEONHARD FOEGER / REUTERS

Lionel Richie
Foto: ALEX BRANDON / AP

Mer om Nobelkonserten: Yunus hyllet for utvikling nedenfra

Bakgrunn: Alt om Nobels fredspris

Lionel Richie (57), som mandag kveld sang på Nobelkonserten, har i løpet av sin snart 40 år lange karriere solgt rundt hundre millioner plater. Han har også vunnet det som er å vinne av priser - likevel er det to nordmenn han takker for hjelpen på sin siste plate.

- Ironien er at jeg måtte ut av USA for å finne Stargate. Nå kan jeg leke med R&B-vokalen, men samtidig ha rytmen. De er ikke så fanget av den endimensjonale, amerikanske tenkningen om at country er country og disco er disco. De gir det variasjon. Og derfor skal jeg ringe dem i ettermiddag å si: - Gi meg tre sanger til. Jeg ber ikke om mye, bare gi meg tre! sier Lionel om produsentduoen Mikkel Eriksen og Tor Erik Hermansen som står bak førstesinglen «I Call it Love» samme med Taj Jackson.

Richie, som startet The Commodores ved Tuskegee Institute i Alabama i 1967 og startet sin solokarriere i 1980, har kalt sitt nye album «Coming Home» der han mikser nytt og gammelt.

Lionel Richie
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Jeg har vært så lenge i bransjen at den gamle lyden er blitt den nye lyden. Den nye generasjonen er på jakt etter noe annet å sample, noe annet å identifisere seg med. R&B er svaret, men alle i verden kan ikke rappe. De er på jakt etter en melodi, noe folk kan synge til, sier han til NTB mandag, fem-seks timer før han skal opptre i Oslo Spektrum som en av mange artister under Nobels fredspriskonsert 2006.

Google-testen

Lionel Richie har tre barn, 8 år gamle Sofia og 12 år gamle Myles med Diana Alexander, samt TV-kjendisen Nicole Richie (25) som han adopterte da han var gift med Brenda Harvey-Richie og som har Michael Jackson som gudfar.

Et Google-søk på far og datter ga følgende treffresultat: Lionel 325.000, Nicole 400.000. Pappa Richie hører på svaret med skrekkblandet fryd og sier han skal ringe henne og fortelle resultatet:

- Det er helt sprøtt, men det er veldig bra. Jeg prøver å ikke gi Nicole råd om hvordan det er å være berømt og alle rådene jeg har gitt henne, gjør hun det motsatte av. Da jeg begynte i musikkbransjen, droppet jeg alle formaningene jeg fikk av mor og far. Jeg kom hjem med mer hår enn jeg trengte, mora mi ville klippe barten og kinnskjegget mitt og sa: «-Hva er de der plattformskoene du går med og så synger du »-Aaaah, she is a brickhouse!" og du snakker om en kvinnes kropp. Hva med familiens rykte?".

Richie synes det derfor blir galt at han 30 år senere skal si det samme til Nicole.

- Hun gjør det motsatte, og alle elsker henne for det. Alle generasjoner har sin panikkalder. Jeg sa til henne at du gjør nøyaktig det du skal gjøre som en 25-åring, kanskje litt over kanten på enkelte felt, men ok. Om jeg hadde hatt kamera og video og internett da jeg var en «commodore», ville vi hatt en helt annen historie, men takk gud for at vi ikke hadde det.

Kjærlighetssanger

For en mann som har sunget smektende kjærlighetssanger til toppen av de fleste hitlister og inn i mangt et hjerte, skulle man kanskje tro at det var en grense for hvor mange ganger du kan ta ordet «love» i din munn. Slik er det ikke.

- Det er ikke nok kjærlighetssanger. Kjærligheten kommer aldri til å gå ut på dato. Jeg bryr meg ikke om du starter med punk eller hva det måtte være, før eller siden kommer du til å finne noen som sier «I love you too». Og tro meg, jeg har lett etter andre ord - «I like you, »I need you" «I want you» - men nei, enhver generasjon vil høre «I love you».

Og så drar en særdeles munnrapp Richie en kjapp anekdote:

- Da jeg var 19, møtte jeg en anmelder som var 26 og kalte musikken min klissete. Så traff jeg ham noen år senere og han spurte om jeg hadde noen flere av de herlige kjærlighetssangene? Og jeg sa: - Jasså, har du giftet deg nå?

Når vi antyder at han må ha vært med på å gifte millioner av mennesker, svarer han slik:

- Jeg har vært i mange senger, min venn, før han summer seg og omformulerer: - Jeg har hjulpet mange mennesker er kanskje en litt penere måte å si det på.

«We Are The World»

Lionel Richie, som en gang skrev «We Are The World» sammen med Michael Jackson, er klinkende klar når vi spør ham hva Nobelpriskonserten betyr for ham:

- «We are the world» i kveld. Du får et globalt bilde av artisteri fra hele verden. Glem religion, glem politikk. Vi er alle fra forskjellige deler av verden, men i kveld er vi alle på samme scene. Og betydningen av det er faktisk det Nobels fredspris handler om.

På sin nye plate er han selv innom teamet på sangen «Stand Down».

- Vi er kommet til et punkt der vi er så sterke som en kapitalistisk verden at i stedet for å reise oss, må vi gi plass til de med mindre kraft. Jeg tror det nettopp er det som representerer vinneren av Nobels fredspris. Han gir grunnplanet styrke til å reise seg. Når de gjør det, vil vi få en bedre verden. Det er det sangen min handler om.

(NTB)

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.