– Jeg må snart skrive om noen andre

Linnéa Myhre har gitt ut sin andre selvbiografiske roman, men innser at hun snart må skrive om noen andre enn seg selv slik at ikke folk blir lei.

Linnéa Myhre

KJÆRE: I boken «Kjære» deler Linnéa Myhre brev hun har skrevet. Boken begynner med et selvmordsbrev hun skrev til sin mor, og avslutter med et kjærlighetsbrev til kjæresten Sondre Lerche.

Foto: Guro Beitohagen

Linnea Myhres "Kjære"

2:«Kjære» er Linnéa Myhres andre roman. Hun mener boken er mer fiksjon enn den forrige.

Foto: Tiden Norsk Forlag

I løpet av de siste årene har Linnéa Myhre gått fra å være en undergrunnskjent sinnablogger til godt kjent forfatter og «Skal vi danse»-deltaker. Nå gir hun ut sin andre selvbiografiske roman, der hun nok en gang deler personlige deler av livet sitt med det norske folk.

Myhre sier til NRK.no at det fortsatt finnes mange hemmeligheter hun ikke kommer til å skrive om.

– Jeg har fortsatt mine hemmeligheter som jeg verner om. Det som står i boken er stort sett ting jeg er komfortabel med.

Men forfatteren tror hennes uhøytidelige og enkle språk hjelper.

– Det blir mye meg. Men jeg føler at leserne mine, de som er min generasjon, ser det på en annen måte. Vi liker ting i korte versjoner. I stedet for å bruke to sider, bruker jeg et avsnitt. For noen er det kanskje en uvanlig måte å henvende seg til publikum på, men jeg tror min generasjon lesere liker det. I hvert fall mer enn de litt eldre som leser tunge romaner med tungt språk.

Se Linnea Myhre i Dagsrevyen:

Linnea Myhre forteller om kjærligheten som gjorde henne friskere.

– Jeg er ikke så flink til å fullføre ting

Boken, som heter «Kjære», har allerede rukket å få god mottakelse, blant annet med terningkast fire i VG. Myhre har tidligere vært ærlig om at hun er nervøs for anmelderiet, men i disse dager er hun mest fornøyd med å ha fullført noe. Igjen.

– Det er veldig stas å bli ferdig med noe. Jeg er ikke så flink til å fullføre ting.

Hennes forrige bok, Evig Søndag, tok mye lenger til å få ferdig.

– Den forrige boka tok veldig lang tid og satt langt inne. Nå visste jeg mer hva jeg gikk til.

– Det har gått ganske fort i forhold til den andre. De fleste brevene var avgjort på forhånd. De brevene som er ment mer som underholdning var litt vanskeligere å velge ut, siden man må velge hva man skal ta tak i.

Myhre innrømmer at hun har fått mye hjelp av forlaget underveis.

– Det har vært veldig viktig for meg med oppfølging hele veien. Vi er enige om det meste. De er viktige å ha i ryggen, ellers hadde jeg ikke fått gjort noe.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sondre Lerche og Linnéa Myhre

KJÆRESTER: Musikeren Sondre Lerche, Linnéas kjæreste, får et kjærlighetsbrev i slutten av «Kjære».

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Vil skrive flere bøker

– Vil du skrive flere bøker?

– Ja, jeg liker jo å skrive. Det er et mål å skrive flere bøker. Nå må jeg vel skrive om andre, før folk blir ordentlig lei av meg.

Myhre mener hun allerede har begynt å bevege seg bort fra den selvbiografiske litteraturen i «Kjære». For selv om store deler av boken er egne erfaringer, har hun tatt seg friheter rundt de andre personene hun skriver om.

– Jeg begynner jo så smått med denne boka, der jeg dikter litt mer enn tidligere. Men folk må være tålmodige med meg, for ting tar tid.

Moldenseren, som ikke er utdannet forfatter, åpner også for virkelig å lære seg faget.

– Jeg søkte på skrivekunstakademiet i Bergen. Kom ikke inn på første forsøk, men etter å ha stått på venteliste en stund fikk jeg vite at jeg hadde fått plass. Det passa dessverre ikke inn i livet mitt da. Men den skolen skal ingen steder, og det skal ikke jeg heller.

Danser og skriver

Det er travle dager for 24-åringen. I tillegg til at hun slipper en bok som får nasjonal oppmerksomhet, er hun deltaker i et av Norges største tv-programmer.

– Jeg hadde ikke forventet å være med i «Skal vi danse» så lenge. Men jeg tror det blir fint. Der jeg er oppgitt og stressa i bokverden er det veldig beroligende å komme på trening og bare tenke på dansetrinn.

Men det opptatte livet har også sine bakdeler.

– Det er vanskelig å ha et liv utenfor skal vi danse. Vennene mine merker det veldig godt, at det er vanskelig å komme innpå meg.


Kulturstrøm