NRK Meny
Normal

Kjør bil med Linda Eide i sommer

I sommer kan du ha med Linda Eide på bilferie. NRK-profilen nemlig lånt ut stemmen sin til GPS-bruk. – Jeg håper ikke folk synes jeg høres streng ut når de kjører feil, sier vossingen.

Ikkje ein historisk sensasjon, men ein Norsk Attraksjon

Linda Eide blir GPS-stemme. - Jeg håper det kan føre til at flere får med seg ting de ellers ville ha kjørt forbi, sier vossingen. Selv er hun ikke særlig glad i å kjøre bil.

Foto: Kristin Helgeland Hauge / NRK

– Da sjefen min spurte om jeg ville være med på dette, tenkte jeg umiddelbart at det må være ganske slitsomt å ha med meg på biltur. «Neida, John Cleese har også gjort det,» sa han da. Det gjorde jo ikke akkurat saken bedre, sier en lattermild Linda Eide til NRK.no.

Fra før har de med GPS i bilen kunnet laste ned Norsk attraksjons ukjente attraksjoner som POI, som betyr «Points Of Interest», eller «interessante steder» på godt norsk.

Nå har et samarbeid mellom GPS-produsenten TomTom og NRK Aktivum ført til at det i tillegg blir mulig å få grilldressdronningens stemme som veiviser i bilens satellittbaserte navigasjonssystem.

Hør Linda Eides GPS-debut her:

Tore Bjørnsengen hos TomTom er godt fornøyd med å ha fått med seg Eide på laget.

– Vi ser en enorm interesse blant kundene våre for å gjøre GPS-en mer personlig. Og med Linda Eide i bilen blir enhver kjøretur morsom, sier Bjørnsengen til NRK.no.

Veiviser til Norske attraksjoner-steder

GPS-en inneholder også en veiviser til de åtti forskjellige stedene som ble besøkt i løpet av de to sesongene med Norske attraksjoner.

Dermed kan feriefolket dra på tur og bli vist vei gjennom svinger, rundkjøringer og til ymse rariteter på vossadialekt.

– Men er det riktig at bare de med GPS fra TomTom skal kunne nyte godt av moroa?

– Dette er en start og vi ser på dette som noe som kan bli utvidet. Det ligger ingen penger i dette, eller noen binding til ett selskap, sier forlagsdirektør Jørgen Klafstad fra NRK Aktivum.

De tidligere nevnte POI-ene er nedlastbare til de fleste typene GPS.

Linda, Snoop og Homer

Linda Eide trer for øvrig inn i et celebert selskap når hun nå skal hjelpe bilistene å navigere på veien.

Homer Simpson , Snoop Dogg, Darth Vader fra Star Wars og nevnte John Cleese er bare noen av kjendisene som har lånt bort stemmene sine til GPS-bruk.

Homer Simpson

Kulturstrøm

 • Iselin Steiro på coveret av Vogue

  Norges supermodell Iselin Steiro (32) er på forsida av franske Vogue. For syvende gang. August-utgaven av det toneangivende motemagasinet er dedisert til sterke kvinner. I den anledning har den norske supermodellen klipt av seg sitt lange, blonde hår til fordel for en såkalt pixie cut, skriver magasinet Melk & Honning. Bildet er tatt av motefotografen David Sims. Arkitektstudent Iselin Steiro har engasjert seg i bykultur innimellom modelljobbinga. Les hennes kronikk «Gater til folket».

  Laster Instagram-innhold
 • Nesbø håvet inn i 2017

  Jo Nesbøs selskap Skriveverkstedet bokførte i fjor inntekter på 16,1 million kroner, melder Finansavisen. Dermed har inntektene økt markant siden 2015 og 2016 (henholdsvis 7,6 og 5,9 millioner kroner). Nesbø markerte 20-årsjubileet sitt som krimforfatter i 2017. Feiringen kom i form av rekordopplagsromanen «Tørst».

  – Jeg har ikke de eksakte salgstallene for hånden, men vi solgte ut førsteopplaget på 300.000, uttaler Vidar Strøm Fallrø i Aschehoug forlag.

  Utenlandssalget inkludert skal Nesbø (58) ha skuffet unna anslagsvis 35 millioner bøker i løpet av karrieren (NTB).

  Jo Nesbø
  Foto: Aschehoug Forlag
 • God ny sesong av Netflix-serie

  «Orange Is the New Black» er fremdeles tipp topp TV-selskap når den vender tilbake for sin sjette sesong, men denne gangen sitter ikke den overhengende spenningshistorien like godt, mener P3s anmelder. Han gir terningkast fire.

  Orange is the new black
  Foto: Netflix