NRK Meny
Normal

Liker du å bli skremt?

Hadde du våget å overnatte på et hotellrom hvor 56 gjester ble funnet døde neste morgen? Bli med på besøk på rom "1408".

1408
Foto: Foto/Copyright: Scanbox Entertainment

I dette rommet dør alle, det er et rom som oser av mareritt, hvor gjenferd og spøkelser går amok. Et ondskapens rom som får uskyldige gjester til å hoppe ut av vinduet, drukne og henge seg. Hadde du tatt imot det rommet på hotellet? Neppe!

John Cusack i "1408".

John Cusack i '1408'.

Foto: Foto/Copyright: Scanbox Entertainment / Photo Credit: David Appleby

Ondskap på hjertet

Men det gjør altså John Cusack til grøssende skrekk og fryd for folk i kinosalen. Filmen er basert på romanen til Stephen King, en forfatter med mye grøssende ondskap på hjertet. 

Filmen er regissert av svensken Mikael Håfström som også kan en ting eller to om det onde. Han sto for regien i Jan Guillous ”Ondskan”.

”1408” er blitt en vedreid, velspilt og nifs grøsser, som slett ikke er egnet for de lettskremte. Historien begynner med psykologiske snikende grøss og ender i en orgie av effektmaniert skrekk.

Tror ikke på spøkelser

John Cusack spiller Mike Enslin, en kynisk, hardtdrikkende forfatter som ikke lenger tror på noe særlig her i verden og livnærer seg av bøker om spøkelseshus og hjemsøkte kirkegårder.

Han tror ikke på det overnaturlige og avskriver et hvert spøkeri som juks og fanteri. Intil han sjekker inn på rom 1408 i Hotel Dolphin på Manhattan.

Rommet har stått avsteng i flere år, hotellet nekter å leie ut til flere gjester. Det skjønner vi godt. Det er deprimerende for stuepikene å stadig må rydde unna døde hotellgjester.

1408
Foto: Foto/Copyright: Scanbox Entertainment

HØR: Filmanmeldelse: 1408

Truer med søksmål

Mike insisterer og truer med søksmål om han ikke får bo på rom 1408. Og blir kraftig advart av hotelmanageren, som er lekkert gjort av Samuel L. Jackson. Rommet ser helt alminnelig ut, men det er noe rart med bildene på veggen og klokkeradioen på nattbordet.

Spenningen bygger seg opp gradvis til det ultimate mareritt med en fiffig og foruroligende slutt. Som kan få den mest hardbarkete tviler til å tro på spøkelser.

Litt for mye effekter

Innimellom går det visuelle effektmakeriet aldeles amok. Det er synd for spenningen ligger best i det psykologiske og i de små nifse detaljene. Historien i seg selv er ganske tynn, men John Cusack passer glimrende inn i rollen og tilfører doser med besk humor.

Terningkast: 4