Libanesisk popstjerne i apetrøbbel

Advokater vil stoppe Haifa Wehbes nye låt, der Egypts nubiske befolkning omtales som aper.

Haifa Wehbe
Foto: Joel Ryan / Scanpix/AP

I låta «Hvor er pappa», synger et barn strofen «Hvor er min teddybjørn og nubiske ape?», skriver The Guardian .

Sangstrofen har vakt harme blant den mørkhudede nubiske befolkningen i Egypt.

Nubierne er etterkommere av en av Afrikas eldste sivilisasjoner, og utgjør i dag rundt 2 millioner av Egypts befolkning.

Den 35 år gamle sangeren, skuespilleren og modellen Haifa Wehbe, ansett som en av den arabiske verdens største popstjerner, har beklaget sangen og legger skylden på den egyptiske tekstforfatteren.

Hun sier hun ikke kjente til de rasistiske undertonene i teksten.

Vil forby sangen

Men nubierne er rasende, og flere nubiske advokater vil nå gå rettens vei for å få stoppet sangen og saksøke Wehbe.

Nubieren Sayed Maharous driver en kafé i Kairo go sier til den britiske avisen at sangens referanser ville vært støtende i enhver kultur.

– Hun har snakket nedsettende om et helt samfunn, og nå er noen av våre barn redde for å gå på skolen i frykt for å bli kalt aper på lekeplassen, sier mannen til The Guardian.

Nubierne er i mange sammenhenger utsatt for en gryende nasjonalisme i Egypt. Selv om noen nubiske forfattere og sangere er vel ansett i landet, blir nubiere i film og TV-sammenheng som oftest fremstilt som satiriske stereotypier.

Omstridt sex-symbol

Dette er ikke første gang at Haifa Wehbe skaper storm i den muslimske og arabiske verden.

haifawehbe.org hacket
Foto: Skjermdump:

Ansett som ett av Midtøstens største sex-symbol og med sanger som «Snille lille muslimske gutt», har hun ertet på seg flere konservative religiøse ledere.

Det vakte også oppsikt da hun i 2006 uttrykte støtte til Hizbollah-leder Sheikh Hassan Nasrallah under krigen mellom Libanon og Israel.

Hackere har for øvrig angrepet en fanside for Wehbe på internett og byttet ut innholdet med ett bilde av en flokk med aper.

Kulturstrøm