Hopp til innhold

Lever fortsatt på 1700-tallet etter Anno

Med sitt alter ego Greven Af Bahr-Backe, lever Ivar Mehren i 1700-tallets ekstravaganse. Derfor meldte han seg på Anno, for å virkelig prøve seg på livet 300 år tilbake i tid.

Ivar Mehren i Anno

Ivar Mehren er svært interessert i historie, og ønsket å oppleve hvordan livet var på den tiden.

Foto: NRK

Ivar Mehren som Greven af Bahr Backe

Ivar som sitt alter ego, Greven af Bahr Backe.

Foto: Privat

– Utfordringene med å være med i Anno er åpenbare, men det virkelig spennende er å oppleve hva livet på den tiden kunne innebære, sier han.

Gjennom fire uker i Anno har Ivar vist seg å ha mye kunnskap fra århundret, og han er over gjennomsnittet interessert i tidsepoken.

– En del av motivasjonen til å bli med på Anno, var også å kunne bidra til å formidle historien. Interessen for og holdningen til historien vår er sørgelig lav i Norge, sier Ivar.

Han kan også fortelle at han kjenner to av fjorårets deltakere, Carl-Ivar Meyer Melin og Tore Jørgensen, gjennom et reenactmentmiljø der Ivar selv går inn i rollen som den pompøse Greven Af Bahr-Backe. Han innrømmer at det var et mål å slå de to, som røk ut i andre og tredje uke første sesong, noe han klarte.

– Men jeg skulle gjerne vært med lenger jeg, sier han.

Gode samtaler

Ivar var den første deltakeren som ble valgt ut til duell, men der klarte han å slå ut Hadi og kom seg videre i Anno. Denne uken var det Frode som ble valgt til førsteduellant, mens Ivar tapte turneringen. Denne gangen gikk det ikke Ivars vei, og han måtte reise fra 1721 og tilbake til 2015.

– Jeg var egentlig ikke så voldsomt motivert til den kampen. For om jeg hadde slått ut Frode, så hadde mitt liv på Anno blitt betydelig mindre spennende, sier han.

For noe av det Ivar husker best fra tiden på Isegran, er de gode samtalene. Og særlig med Frode.

– De samtalene var gode og viktige for meg. Vi snakket om mye rart, og jeg satte stor pris på det, sier han.

Det var også andre små og store opplevelser som satte spor. Tidlige morgener ved flaggstanga under soloppgang når byen rundt våknet til liv, og militærsesjonen er noe av det Ivar husker best.

– Og når høkern kommer med pølse. Å kunne ha kjøttpølse i en enkel grønnsakssuppe laget på få grønnsaker og vann, det må nesten oppleves.

Ville vise seg frem

Ivar forteller også at han håper deltakelsen kan ha hjulpet han på et annet plan i livet. For som arbeider i oljebransjen, opplevde han, som mange andre, å bli permittert i fjor.

– Jeg hadde en forhåpning om at jeg gjennom å vise ansiktet mitt kan være interessant i et annet arbeidsmarked. Historie og kultur står høyt på lista, og min historieinteresse er adskillig bredere enn 1700-tallet. Jeg er overmoden for nye utfordringer, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.