Busker og ikke plen
Det er mer jobb med plen enn med det meste andre i hagen. Plenen skal vannes, gjødsles og klippes, mens et bed med busker kan klare seg nesten uten noe innsats. I hvert fall hvis du har gjort godt forarbeid.
Først må du finne ut hvor du vil ha sitteplassen din. Det gir seg kanskje sjøl fordi forrige eier har lagt alt klart. Er det ikke sånn, så kan du ta med deg stolen ut og prøvesitte de plassene sola skinner på den tiden du er hjemme.
Trekker det rundt hjørnet? Blir det tidlig skyggefullt? Er bakken ujevn eler ser naboen grillpølsene dine? En hekk av busker kan skjerme for vind og innsyn.
Sørg for rikelig jordmonn først. Plant busker som du liker og som ikke blir for store akkurat der du vil ha dem. Les om dem først i et godt hageleksikon. Jeg syns det er flott å sette sammen ulike sorter som gir blomstring både tidlig og seint. Forsythia er gullende gul så fort sola varmer, syrin følger opp med lilla og brudespirea lyser hvitt.
Rosespirea er senere og Sibirkornell er vakker både sommer og vinter. Kanskje du skal ha noe vintergrønt også? Einer, thuija og gran gir skjerming også når snøen legger seg. Det samme gjør rhododendron. Men den vil ha sure vekstforhold og må gis egen jord.
Dekk til med kokos
Når du har plantet dekker du bakken med fiberduk og legger bark eller kokosfiber oppå. Da behøver du ikke å luke og bakken tørker ikke så lett ut.
Kokos er relativt nytt på markedet, men påstås å holde seg penere lenger og gjødsle litt i nedbrytingsprosessen. Jeg vet ikke hvor sant det er, men gartner Dag skal nå gjøre et lite forsøk ved gartnerskolen på Gjennestad.
Bark kommer også nå i fargede varianter. Så hvis du syns det er litt trist med den brune; hva med rødt? Eller blått?
Pene kanter er lettest

Her må du bruke kantklipper. Ikke så lettvint.
Å ta seg tid til å lage rette, pene kanter rundt bed og trær er ikke bare jåleri. Hvis du stikker opp kantene med en spade og legger beleggingsstein ned i bakken, i høyde med plenen blir det lettere å klippe gresset og du slipper å fly rundt med kantklipper overalt. Dessuten blir det mindre luking. Plenen stenges ute fra å krype inn i bedet.
Glad i å mure
Er du glad i å mure eller kjenner noen som er det, så kan oppbygde bed være en idè. Da kommer ikke gresset inn og du behøver ikke å krabbe rundt på såre knær på jakt etter ugress. Men også på utsiden av en slik mur er det lurt med en rad med flate steiner. Da triller gressklipperen lett rundt og du kan la kantklipperen gå i pensjon.

Her er grensene uklare. Da blir det mer luking