Leter etter 70-tallsmennesket

Filmen «Teori og praksis» må bruke statister som ser ut som om de er fra syttitallet. Det er lettere sagt enn gjort.

Video Teori Praksis

Statistansvarlig Marit Falkum Enerhaug viser hvorfor en av statistene hun har valgt, passer til en film lagt til 70-tallet.

Det har blitt utfordrende å finne folk som ser ut sånn som de så ut på syttitallet, sier Marit Falkum Enerhaug. Som statistansvarlig for filmen «Teori og praksis» etter Nikolaj Frobenius' roman med samme navn, leter hun etter kropper med utseende fra en annen tid.

Se bildegalleri: Slik så vi ut på 70-tallet

– Jeg er på utkikk etter 70-tallsmennesket, som var en litt annen type enn vi er i dag. 70-tallsmannen er tynn, mindre muskuløs, har mer skjegg og lengre hår enn mannen anno 2010.

Falkum Enerhaug mener 70-tallsmenneskene så annerledes ut fordi man levde annerledes enn man gjør nå.

– Kroppene da ble i hvert fall til på en annen måte. De menneskene jeg leter etter er tynne fordi de har spist annerledes, eller fordi de har beveget seg mye ved for eksempel å sykle eller spasere. Folk gikk ikke på treningssenter.

Sex Pistols i Oslo 1977

Punkgruppen Sex Pistols i Oslo 1977. Vokalist Johnny Rotten (John Lydon) har allerede vært i Norge for å spille seg selv i filmen.

Foto: Laurvik, Henrik / SCANPIX

– Punkerne var annerledes

En gruppe statister som trengs til filmen, er en gjeng punkere anno 1979 som i en scene skal lage bråk med noen turister.

– Dem har det vært utfordrende å finne. Punkere på syttitallet så mye enklere ut enn nå, når vi tenker på hår, tatoveringer, piercing og så videre, sier Falkum Enerhaug.

Boken som filmen bygger på, er basert på Nikolaj Frobenius' egne opplevelser, og punkgruppen Sex Pistols var viktig for ham. Vokalist Johnny Rotten ble overtalt til å spille seg selv i «Teori og praksis» .

Søkte på Facebook

Falkum Enerhaug anslår at filminnspillingen bruker rundt 500 statister. Til flere scener trengs det folkemengder, som en rockekonsert og 17. mai. Hun vet ikke hvor mange kandidater hun har vurdert til statistjobber.

– Det er vanskelig å si hvor mange bilder jeg har sett gjennom. Men jeg har fått masse mail etter å ha søkt etter folk på Facebook. Det er jo ikke alle som kan brukes. Noen blir forkastet fordi de har for kort hår, for eksempel.

Kulturstrøm

 • Lisa Banes død etter påkjørsel

  Den amerikanske skuespilleren Lisa Banes (65) er død, ifølge Entertainment Tonight.

  Hun ble påkjørt av en scooter i New York den 4. juni, og døde av skadene. Føreren stakk av fra åstedet.

  Banes er mest kjent for sine roller i Gone Girl og Cocktail.

  En representant for familien sa tirsdag at de var knust et hennes «tragiske og meningsløse bortgang».

  Lisa Banes
  Foto: Charles Erickson
 • Madrugada skal på europaturné

  Sivert Høyem, Frode Jacobsen og Jon Lauvland Pedersen jobber med ny musikk og skal ut på europaturné fra februar til april neste år, melder bandet i en pressemelding. I Norge er det Oslo Spektrum som får besøk av bandet 4.-5. februar 2022, før de europeiske scenene venter. Madrugada ble oppløst i 2008, men gjenforent i 2019. Billetter slippes onsdag 16. juni.

  Sivert Høyem i Madrugada på Norwegian Wood.
  Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK