Leste bokserie - flyttet til Norge

En tysker flyttet til Norge, og en gjeng nordmenn dro på tur i sitt eget land, fortellere lesere til Nrk.no i serien om bøkene som får oss til å reise.

Ulla Pfefferle

Ulla Pfefferle drømte om å reise til Norge helt fra hun leste Berte Bratt (Annik Saxegaard) som 14-åring.

Foto: U.Pfefferle

I dag forteller to lesere på Nrk.no om bøkene som fikk dem til å reise. Kulturnytt og Nrk.no leter i sommer etter de litterære reiseminnene.

Tidligere har Anne B. Ragde , Vidar Kvalshaug og Hanne Hoftun fortalt om reiser de gjorde inspirert av bøker. Har du reist på grunn av noe du leste i en bok? Fortell oss om det på nettkultur@nrk.no.

Flyttet på grunn av bokserie

Ulla Pfefferle (35) fra Tyskland er en av mange lesere som har sendt inn sin historie til oss. Hun forteller at hun faktisk flyttet til Norge på grunn av en norsk bokserie!

– Jeg har bodd i Norge i til sammen fire år. Grunnen til det, er at jeg leste ungdomsbøkene til en forfatter som het Berte Bratt (pseudonym for Annik Saxegaard ).


Au Pair i Østfold

Berte Bratt påvirket den tyske jentas liv ganske sterkt, forteller Ulla Pfefferle.

– Da jeg som ung jente på 14-15 år leste bøkene som handlet om to norske tvillinger som reiser til Afrika for å jobbe som leger, bestemte jeg meg for å reise til Norge. Tvillingene het Sonja og Senta.

10 år senere reiste jeg til Norge og jobbet som au pair hos en familie i Østfold. Jeg har jobbet i Norge senere også.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oslo

Bøkene om Sonja og Senta fra Oslo fikk tyske Ulla til å flytte til Norge.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– Identifiserte meg med personene

Pfefferle forteller at hun ofte ble spurt hvorfor hun kom til Norge.

– Det viser seg at Berte Bratt og bøkene hennes ikke er kjent i Norge (Annik Saxegaard brukte visstnok dette pseudonymet bare i Tyskland, red.anm.).

– Men på biblioteket i hjembyen min i Tyskland fantes de. Jeg elsket disse bøkene og identifiserte meg med jentene. Og til tross for at jeg var ganske ung den gangen, så viste det seg altså at Norge passer utmerket til meg, eller omvendt, og at jeg gjorde rett i det å oppsøke Norge.

– Nå bor jeg i Tyskland, men jeg føler at jeg gjør meg klar til å flytte til Norge for godt.

– Vi har noe i sjelen

Pfefferle mener leseopplevelsen har preget hennes liv i stor grad.

– Jeg tror at vi har noe i sjelen, og så kommer det noe utenfra, en bok, et menneske, en film og så videre, og så hopper vi på en måte på og gjenkjenner oss selv i dette.

Så gjelder det bare å følge fotsporene, sier Ulla Pfefferle.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dro til Oslo på grunn av «Sønnavind»

Frid Ingulstad

Frid Ingulstad.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Litteraturen får også folk til å dra på reise i sitt eget land. Serien «Sønnavind» av Frid Ingulstad fikk en gjeng stordabuer til å dra på Oslo-tur, forteller Jorunn Røyrøy, som også har skrevet inn til Nrk.no.

– Frid Ingulstad skriver bokserien «Sønnavind», som er i salg nå. Hun arrangerte vandring i hovedpersonen Elises fotspor.

Sønnavind 1: Gullnålen

Første bok i serien «Sønnavind».

Bøkene handler om livet langs Akerselva på begynnelsen av 1900-tallet.

– Vi var to søstre med mennene våre som reiste fra Stord for å være med på vandringen. Vi tok fly og bodde på hotell i Oslo bare for dette.

Det store var at vi fikk håndhilse på, og snakke med, Frid Ingulstad, forteller Røyrøy.

Kulturstrøm