Hopp til innhold

Vinneren: Doris Lessing

Den britiske forfatteren ble kl. 13.00 i dag tildelt Nobels litteraturpris. Utnevnelsen kom som en overraskelse.

Vinner av Nobelsprisen i litteratur 2007, Doris Lessing
Foto: MARTIN CLEAVER / AP

- Vi tok dere litt på senga, ikke sant? sa sekretær ved Svenska akademien Horace Engdahl til SVTs reporter.

500 oppmøtte ventet i åndeløs spenning i salen hos Svenska akademien, der prisen deles ut. Kl. 13.00 åpnet dørene seg etter det karakteristiske plinget, og sekretær Engdahl annonserte at årets vinner er den britiske forfatteren Doris Lessing.

Lessing har vært favoritt uten å vinne en rekke ganger, og derfor var det ikke forventet at hun skulle utpekes til vinner i år.

Reportasje om Lessing fra Kulturnytt

Lessing debuterte som forfatter i 1950, og juryen trekker særlig fram hennes tre biografiske verk fra slutten av 90-tallet i sin begrunnelse.

Visjonær kraft

- Lessing er den kvinnelige erfaringens epiker, sa Horace Engdahl. Hun har en visjonær kraft og tar en splittet sivilisasjon til gransking.

Den faste sekretæren i Svenska akademien, Horace Engdahl,

Den faste sekretæren i Svenska akademien, Horace Engdahl.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX / SCANPIX

Nobels litteraturpris er den meste prestisjefylte litterære prisen i verden. Prispengene er i år på 10 millioner SEK. I fjor gikk prisen til den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk for hans forfatterskap som kretser rundt konflikter og møter mellom ulike kulturer i hjembyen Istanbul.

I 2005 gikk prisen til den kontroversielle britiske dramatikeren Harold Pinter, en tildeling som skapte både begeistring og kritikk. Året før ble det den østerrikske forfatteren Elfriede Jelinek som kunne motta trofeet. Elfriede Jelineks roman Ulrike Maria Stuart spilles i dag som forestilling på Nationaltheatret.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober