NRK Meny
Normal

Vinneren: Doris Lessing

Den britiske forfatteren ble kl. 13.00 i dag tildelt Nobels litteraturpris. Utnevnelsen kom som en overraskelse.

Vinner av Nobelsprisen i litteratur 2007, Doris Lessing
Foto: MARTIN CLEAVER / AP

- Vi tok dere litt på senga, ikke sant? sa sekretær ved Svenska akademien Horace Engdahl til SVTs reporter.

500 oppmøtte ventet i åndeløs spenning i salen hos Svenska akademien, der prisen deles ut. Kl. 13.00 åpnet dørene seg etter det karakteristiske plinget, og sekretær Engdahl annonserte at årets vinner er den britiske forfatteren Doris Lessing.

Lessing har vært favoritt uten å vinne en rekke ganger, og derfor var det ikke forventet at hun skulle utpekes til vinner i år.

Reportasje om Lessing fra Kulturnytt

Lessing debuterte som forfatter i 1950, og juryen trekker særlig fram hennes tre biografiske verk fra slutten av 90-tallet i sin begrunnelse.

Visjonær kraft

- Lessing er den kvinnelige erfaringens epiker, sa Horace Engdahl. Hun har en visjonær kraft og tar en splittet sivilisasjon til gransking.

Den faste sekretæren i Svenska akademien, Horace Engdahl,

Den faste sekretæren i Svenska akademien, Horace Engdahl.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX / SCANPIX

Nobels litteraturpris er den meste prestisjefylte litterære prisen i verden. Prispengene er i år på 10 millioner SEK. I fjor gikk prisen til den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk for hans forfatterskap som kretser rundt konflikter og møter mellom ulike kulturer i hjembyen Istanbul.

I 2005 gikk prisen til den kontroversielle britiske dramatikeren Harold Pinter, en tildeling som skapte både begeistring og kritikk. Året før ble det den østerrikske forfatteren Elfriede Jelinek som kunne motta trofeet. Elfriede Jelineks roman Ulrike Maria Stuart spilles i dag som forestilling på Nationaltheatret.

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller