Hopp til innhold

Ti lesetips mot kjærlighetssorg

– Jeg leste Josefine Klougarts «Stigninger og fall» i mitt eget brudd, og den boken fikk meg faktisk gjennom en vanskelig tid, forteller den populære forfatteren Tomas Espedal. Han har selv skrevet flere romaner som omhandler kjærlighet på godt og vondt.

Thomas Espedal

Tomas Espedal er en av de norske forfatterne som skriver mest om emner knyttet til kjærlighet.

Foto: Helge Skodvin/Gyldendal

Kjærligheten varer ikke nødvendigvis evig. Over halvparten av norske ekteskap ryker, og i forhold med barn viser forskning at nesten 40 prosent tar ut skilsmisse før barna er 18 år.

Kan litteraturen være til hjelp for dem som går gjennom et brudd?

– Ja, det tror jeg, sier forfatter Tomas Espedal, at litteraturen kan virke som trøst.

Slutten på et forhold

– Jeg leste Josefine Klougarts «Stigninger og fall» i mitt eget brudd, og den boken fikk meg faktisk gjennom en vanskelig tid, forteller Espedal.

Han har skrevet flere romaner som omhandler kjærlighetens nyanser. I «Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv», går protagonisten Tomas ut av et forhold ved bokens begynnelse. I «Imot kunsten», styrer en liten familie ubønnhørlig mot undergangen. I «Imot naturen» beskrives et forhold mellom en godt voksen mann og en ung kvinne.

«Vi blir stormende forelsket og vi kjemper som ville dyr for å holde kjærligheten vedlike til den omsider dør», skriver NRKs anmelder om den selvbiografiske romanen.

Et knippe trøstende lesetips

Eneste av Fagerlund

«Eneste» av Silje Aa. Fagerlund
(Cappelen Damm 2016)

I denne debutromanen som kommer i vår, skildres bruddet fra perspektivet til den som går.

Hvorfor måtte det gå som det gjorde?

– I en tilbakeskuende optikk blir romanen en undersøkelse av de mekanismene som ledet fram til bruddet, forteller Fagerlund.

– Hvordan kan noe som var så godt ende så vondt og brutalt, er et spørsmål hovedpersonen stiller seg. Og nettopp dette paradokset er det som driver hovedpersonen inn i sin undersøkelse av bruddet og hvorfor alt skjedde som det skjedde. Slik kan skildringen av bruddet like mye også sies å være en skildring av en stor kjærlighet.

Det er slutt av Sissel Gran

«Det er slutt» av Sissel Gran
(Aschehoug 2016)

Det er ofte den forlattes smerte det skrives om. Men hva med den som har gått ut av forholdet? Denne sakprosa-boken som kommer i vår, skrevet av psykolog Sissel Gran, fokuserer på den siden av saken.

– Folk gir opp for lett i dag, sier mange, og noen gjør det. Men denne boken handler om lange farvel der utbrytere har verket innvendig i årevis, der beslutningen om å gå har vokst seg frem over lang tid, forteller redaktør Sirikit Lockert i forlaget.

Unnskyld av Ida Hegazi Høyer

«Unnskyld» av Ida Hegazi Høyer
(Tiden 2014)

Romanen handler om et par med nok av problemer. De flytter raskt sammen, fullstendig oppslukte av hverandre, men vurderer etter hvert hvorvidt de egentlig kjenner hverandre.

Boken vant EUs litteraturpris i 2015, og juryen hadde blant annet dette å si i begrunnelsen: «Høyer stiller viktige spørsmål som peker mot smerten bak blindflekkene i et moderne samfunn. Dette skildrer hun med poetisk språk og paradoksale vendinger.»

Unge Werthers lidelser av Johann Wolfgang Goethe

«Den unge Werthers lidelser» av Johann Wolfgang Goethe
(Gyldendal klassikere 1774)

Unge Werther forelsker seg håpløst i Lotte som gifter seg med Albert. Han orker ikke tanken på å ikke få Lotte, og bestemmer seg for å ta sitt eget liv.

– Når det gjelder den litterære stilen rundt det å skildre et brudd, så har den endret seg siden Goethe. Historisk og språklig er litteraturen annerledes, men følelsene kan man kjenne igjen, mener NRKs anmelder Marta Norheim.

Anders Malm, Krysset

«Krysset» av Anders Malm
(Flamme Forlag 2016)

Krysset er historien om Bas som er mer enn gjennomsnittet opptatt av designmøbler. Når forholdet brytes med Iso, går han inn for å bli ett med møblene.

Anders Malm kommer med sin tredje bok, som tar for seg et brudd slik det er avslutningen på en menneskelig relasjon, men som samtidig åpner muligheten for selvrealisering.

– For Bas som lenge har hatt betydningsfulle følelsesmessige forbindelser med tingene sine, åpner mulighetsrommet seg for å ta dette forholdet et steg videre, forteller Malm.

– Særlig retter begjæret hans seg mot Krysset, en stol tegnet av møbeldesigneren Fredrik Kayser.

Historie om et ekteskap av Geir Gulliksen

«Historie om et ekteskap» av Geir Gulliksen
(Oktober 2015)

Jon tror at ekteskapet hans til Timmy kan overleve alt, selv en forelskelse. Når kona Timmy forelsker seg i Harald, prøver Jon å inkludere ham i ekteskapet, og ufarliggjøre Harald ved å innlemme ham i deres fantasiliv. Etter en stund slår ekteskapet sprekker.

Boken var en av de nominerte bøkene til P2-lytternes romanpris 2015.

Og skulle du befinne deg et sted i kjærlighetslivet hvor det meste føles dritt akkurat nå, så har man jo alltids «Sjarmen med tarmen» av Giulia Enders.Tarmen er tydeligvis en av menneskekroppens mest undervurderte organer. Det finnes altså lys i mørket.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.