Lesbe-klagen avvist

Kringkastingsrådet vil ikke be Siv Jensen om unnskyldning etter at hun ble omtalt som "pen og trolig lesbe" i et kåseri.

Siv Jensen

Kringkastingsrådet vedtok å ikke ta kåseri-klagen til følge.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Hør kåseriet her

- Trolig lesbe

Det var statsviter Carl-Erik Grimstad som klaget et morgenkåseri som ble sendt på P2 fredag 7. november inn for Kringkastingsrådet. Han krevde at NRK skulle be Frp-lederen om unnskyldning. Grimstad reagerte på formuleringene om Siv Jensen i morgenkåseriet av NTNU-stipendiat Monica Wegling. I kåseriet sier Wegling:

Monica Wegling

Monica Wegling

Foto: NTNU

- Jeg har bare i løpet av denne reisen fått en rekke grunner til å stemme Frp. Og legger vi til at partilederen selv både er pen og trolig lesbe også, så burde saken være opplagt. Men, og det kan jeg si med det samme, det kommer jeg altså ikke til å gjøre.

Lesberykter

I klagen til Kringkastingsrådet skriver Grimstad at påstander om seksuell legning er en krenkelse av privatlivet, og at kåseriet rammes av Vær Varsom-plakaten, straffeloven og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, rase, nasjonalitet og livssyn. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende.

Vær Varsom-plakaten § 4.3

Han viser også til at Jensen aldri har stått frem som noe annet enn heterofil og viser til artikkelen i Dagbladet "Jeg er ikke lesbisk" i 2006 der hun tilbakevist ryktet om hennes legning. Grimstad mener NRK bygger opp under ryktet da de sendte kåseriet.

- Dette er feigt

Carl-Erik Grimstad sier at han synes det er litt feigt av Kringkastingsrådet å avvise klagen.

Carl-Erik Grimstad

Carl-Erik Grimstad

- Jeg forstår at de har gjort det på et formelt grunnlag og synes dette er litt feigt. Jeg synes de godt kunne tatt utgangspunkt i hva som har skjedd, fordi saker om privatlivets fred er ofte slik at man gjerne unngår å klage for å unngå blest om forholdet. Når man rører i møkk så lukter det, sier Grimstad.

- Klager på vegne av en annen

Egil Sundvor er fungerende redaktør for morgenkåseriene. Han mener Grimstad gikk hardt til verks i sin klage.

- Alle journalister er enige i at journalistikken ikke bør gå under under beltestedet, men innen humor, satire, kommentar skal man ha en utvidet mulighet for å ytre seg. Kåsøren sier selv at dette var ment som en kompliment, og Jensen har selv uttalt at hun tåler slik omtale og at hun er for ytringsfrihet, sa Sundvor på møtet.

Kine Hellebust

Kine Hellebust

Foto: NRK

Kringkastingsrådets Kine Hellebust sa på møtet at hun er overrasket over at en mann her reagerer på vegne av noen andre.

- Dersom Jensen selv hadde bedt om å få en unnskyldning saken vært en annen. Jeg skjønner ikke hvorfor Carl-Erik Grimstad her skal utbasunere. Humor er individuelt, så hvem skal bestemme hva som er krenkende? Det blir feil at klageren skal bestemme at Jensen bør være grusomt skuffet.

Kringkastingsrådet vedtok å ikke ta klagen til følge, fordi rådet ikke har funnet brudd på Vær Varsom-plakatens § 4.3

Kulturstrøm

 • Straffer kontoer for påvirkning

  Der Twitter fjerner nesten tusen kontoer, skriver Nathaniel Gleicher i Facebook at de fjerner syv sider, tre grupper og fem kontoer fordi de har vært «involvert i koordinert inautentisk oppførsel som del av et lite nettverk med opprinnelse i Kina med fokus på Hongkong». Les hele saken fra NRK Beta.

  Hongkong-skjermdumper
  Foto: NRK / NRK
 • Unge elsker klassisk

  Den gamle myten om at det bare er godt voksne som hører på klassisk musikk faller. En ny studie publisert på nettstedet ABC Classic tyder på det motsatte. Nesten en tredel av det klassiske publikummet er under 35 år, viser undersøkelsen. Undersøkelsen viser videre at det fortsatt er radio som er den viktigste kilden til bruk av klassisk musikk.

  Klassisk
  Foto: Pixabay
 • Ny Matrix med Reeves og Moss

  Keanu Reeves (54) er tilbake i rollen som Neo og Carrie-Anne Moss (52) som Trinity når den fjerde filmen i Matrix-serien skal spilles inn neste år, melder Variety. Regissør på filmen er Lana Wachowski, som også sto bak regien på de tidligere filmene. Filmen har ennå ikke fått noen tittel.