Les disse sci-fi-bøkene før de kommer på kino

En rekke nye science fiction-bøker kommer på norsk i vår. Mange av disse kan du også snart se på det store lerretet.

WORLD WAR Z

Brad Pitt spiller Gerry Lane i «World War Z», som er basert på en roman av Max Brooks.

Foto: Jaap Buitendijk / Filmweb

Science fiction-sjangeren lever i beste velgående, både i filmenes og bøkenes verden. En rekke store Hollywood-filmer basert på science fiction-romaner er i produksjon – og mange av disse bøkene kan du lese på norsk.

Disse bøkene kan du lese før de blir film

World War Z, med Brad Pitt i hovedrollen, kommer på kino i sommer, regissert av Marc Forster. Filmen er basert på Max Brooks' bestselgende roman fra 2006, World War Z: An Oral History of the Zombie War, en fortelling om menneskehetens kamp for å overvinne zombietrusselen. På norsk heter boken bare Z, og kommer ut i pocket i mai.

I februar kommer Joe Haldemans science fiction-klassiker fra 1974, Den evige krigen. Forfatteren avtjente selv sin verneplikt i Vietnam, og boken handler om en motvillig soldat i en elitetropp, som har blitt sendt gjennom rom og tid for å kjempe i en tusen år lang konflikt. Blade Runner-regissør Ridley Scott har kjøpt filmrettighetene, og filmen kommer trolig i 2015.

Hyperion

Dan Simmons' Hyperion kommer ut på norsk i vinter.

Foto: Vendetta forlag

Dan Simmons' Hyperion ble utgitt for første gang i 1989 og er den første boken i serien Hyperion Cantos. Ifølge Vendetta forlag, som gir ut Hyperion på norsk i februar, skal filmen som baserer seg på denne serien produseres av Graham King (The Departed, Rango) og ventes å ha premiere julen 2015. I boken begir syv pilgrimmer seg på en reise for å løse gåtene om sine liv, og en av dem holder skjebnen til menneskeheten i sine hender.

Allerede i år kommer filmatiseringen av Orson Scott Cards 1985-roman Ender's Game. Filmen, som er regissert av Gavin Hood, har 15 år gamle Asa Butterfield, Harrison Ford og Ben Kingsley i hovedrollene. Boken handler om Ender Wiggin, som blir sendt til en romstasjon hvor jordas mest begavede barn blir skolert i militære strategier for å vinne krigen mot edderne, trusselen fra verdensrommet. Den norske oversettelsen, Enders spill, kommer ut i februar.

R.I.P.D.

Peter M. Lenkovs tegneserie R.I.P.D.

Foto: Dark Horse Comics

Jeff Bridges og Ryan Reynolds spiller hovedrollene i R.I.P.D., som har premiere i sommer. Filmen er basert på tegneserien Rest In Peace Department av Peter M. Lenkov, som foreløpig ikke er oversatt til norsk.

Jeff Bridges spiller også hovedrollen i filmatiseringen av Joseph Delaneys fantasiroman The Spook's Apprentice. Filmen heter The Seventh Son og har kinopremiere i høst. Delaneys bøker har sine røtter i Lancashires rike folkesagn, mytologi og geografi. Fire bøker i Spook's-serien er oversatt til norsk: Heksenes hevn, Vokterens forbannelse, Vokterens hemmelighet og Vokterens kamp.

Regissør Joe Cornish lager en filmversjon av Neal Stephensons roman Snow Crash, som mange mener er en av de beste sci-fi bøkene noensinne utgitt. Helten i denne historien er Hiro: samurai, hacker og pizzabud. Boken kommer ut på norsk i februar.

Forfatter Stephenie Meyer har blitt kjendis takket være den populære Twilight-serien. Men hun står også bak science fiction-romanen The Host, som på norsk heter Verten og som relanseres i mars i forbindelse med filmen. I boken er verden blitt invadert av en usynlig fiende, og mennesker blir verter for disse invaderende skapningene – sjeler – som tar over menneskenes hjerne mens kroppene deres forblir intakte, og de tilsynelatende lever som før.

The Host

I «The Host», injiseres en parasittisk utenomjordisk sjel inn i kroppen til Melanie Stryder.

Foto: Norsk Filmdistribusjon

Den norske utgaven av forfatter John Scalzis debutroman fra 2005, Old Man's War, får en norsk versjon i vår: De gamles krig. I boken kjemper mennesker mot fremmede raser om de få planetene man kan bosette seg på. Denne boken er den første av fire i serien. Paramount har kjøpt filmrettighetene, og Wolfgang Petersen (som også sto bak Das Boot og Troy) skal regissere filmen, som har premiere julen 2014.

Robopokalypse

Robopokalypse ryktes å bli en av tidenes dyreste filmer. Boken er allerede ute på norsk.

Foto: Vendetta forlag

På et gitt tidspunkt i vår nære fremtid skjer det noe med de digitale systemene som holder verden i gang. De går sammen mot oss, og menneskeheten, som har kriget seg imellom gjennom alle tider, må for første gang i historien stå samlet. Dette er handlingen i Robopokalypse av Daniel H. Wilson, som blir spillefilm i 2014 regissert av selveste Steven Spielberg. Boken ble gitt ut på engelsk i 2011 og er allerede oversatt til norsk.

I filmen Warm Bodies, som har premiere i april, spiller Nicholas Hoult den følsomme zombien R, som blir betatt av jenta Julie. I stedet for å spise hjernen hennes, redder han henne fra å bli konsumert av zombiegjengen sin. Filmen er basert på romanen med samme navn av Isaac Marion. Den kommer ut på svensk i vår i pocketversjon og heter Varma kroppar.

Har du ikke fått nok enda? Her er andre science fiction- og fantasy-bøker som blir film:

 • Ready Player One av Ernest Cline
 • John Dies at the End av David Wong/Jason Pargin
 • Odd Thomas av Dean Koontz
 • All You Need Is Kill av Hiroshi Sakurazaka
 • The Mortal Instruments av Cassandra Clare

Hvilken av disse filmene gleder du deg mest til å se? Bruk kommentarfeltet!

Kulturstrøm

 • Roy Lønhøiden kan havne i fengsel

  Den Spellemann-nominerte artisten reagerer sterkt på boten han fikk etter å ha kjørt over en stengt grenseovergang. I mars ble Lønhøiden stansa av norsk politi etter å ha passert en stengt grenseovergang.

  – Jeg har ikke råd til å betale noen bot. Det har vært dårlig med spillejobber det siste året. Da blir det i så fall fengsel, sier han.

 • Iron Maiden til Norge i 2022

  Musikkfestivalen Tons of Rock avlyser årets festival. Samtidig annonserer de at britiske Iron Maiden gjester Oslo og Ekebergsletta sommeren 2022.

  Iron Maiden i Trondheim
  Foto: Jørn Gjersøe
 • Tons of Rock avlyst

  Festivalen Tons of Rock er avlyst, melder festivalen selv på sine nettsider. Festivalen skulle vært avholdt på Ekebergsletta 23.-25. juni. De som har kjøpt billett til årets festival - eller til fjorårets, som også ble avlyst - kan bruke denne på neste års festival.