NRK Meny
Normal

Leonardo DiCaprio roper varsko om miljøet

Skuespilleren Leonardo DiCaprio vil vekke verden og advare mot at menneskene er i ferd med å ødelegge miljøet. Nå har han laget en dokumentarfilm som får premiere søndag.

Leonardo DiCaprio lager miljøfilm

Leonardo DiCaprio møtte også president Barack Obama mens han laget filmen

Foto: RatPac Documentary Films

Leonardo DiCapiro har brukt to år på å lage klimadokumentaren, «Før syndfloden». 30.oktober får den premiere på National Geographic Channel. Produsenter for filmen er Brett Ratner og Martin Scorsese.

Skuespilleren som vant en Oscar for filmen «The Revenant», fikk se klimaendringene på nært hold under innspilling av filmen i Canada. Der opplevde han at snøen de skulle spille inn filmen på, var borte. Og han opplevde så mye uvanlig klima at han ble enda sikrere på at ville bruke sin stemme til å rope et varsko om miljøtruslene.

Les også: Fersk rapport: – Verden blir mer enn to grader varmere med dagens politikk

Reiste verden rundt

Skuespilleren har reist verden rundt for å snakke med mennesker, statsledere og engasjerte personer som kjemper mot klimaendringene.

69886

DiCaprion har reist rundt i verden for å se på miljøtrusler

Foto: RatPac Documentary Films

– Prøv å ha en samtale med noen om klimaendringene og ganske raskt vil folk bli uinteressert, sier Leonardo DiCaprio i sin nye film.

Han var veldig pessimistisk før han startet researchen til filmen, men etter å ha sett Grønlands problemer med is som smelter og Kinas enorme kullproduksjon, ble han mer opptatt av at noe kan gjøres, skriver den britiske avisen The Guardian..

- Jeg er ikke mer optimistisk, men jeg er begynt å tro på at vi mennesker kan gjøre en forskjell, mener DiCaprio. Han håper filmen kan vekke en hel generasjon. Og tror ikke det er for sent å endre tankemåten til folk.

69886

Leonardo DiCaprio besøkte også skogene i Indonesia

Foto: RatPac Documentary Films

- Klimaendringene er den mest grunnleggende trusselen mot vår planet, og sammen må vi kreve større tiltak. Denne filmen dokumenterer klimaendringens symptomer og løsninger, sier Leonardo DeCaprio. Han er utnevnt til fredsambassadør for FN.

Generalsekretær i WWF Norge, Nina Jensen har sett filmen og sier den må ses av alle som fortsatt mener at det ikke spiller noen rolle hva mennesker foretar seg.

Reiste for å finne snø

– Klimaendringene skaper enorme utfordringer for både natur og mennesker, men det er ikke så lett å ta inn over seg hva dette egentlig betyr for oss. Derfor er det utrolig bra at en av verdens sterkeste stemmer nå viser oss både hvilke problemer vi står overfor og hvilke muligheter vi har til å løse dem, sier Nina Jensen til NTB.

Leonardo DiCaprio opplevde under opptakene av The Revenant i Canada at 200 personer måtte flytte over 14000 kilometer for å få finne snø til filminnspillingen.

Les også: – Klimaendringene er ekte

- Vi spilte inn scener i Canada, men ironisk nok ble vi møtt av rekordtemperaturer, forteller han.

I filmen møter vi både Barack Obama. Tesla-grunnlegger Elon Musk, FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Pave Frans.

Kulturstrøm

 • Siste kveld med gjengen

  Etter 16 år som sjef for et av verdens beste symfoniorkestre, Berlin-filharmonien, hadde Sir Simon Rattle siste kveld meg gjengen lørdag. Tusener trosset regnvær og Tysklands VM-kamp på tv for å hylle den populære dirigenten på Berlins store utendørsscene Waldbüne.

  Germany Rattle Concert
  Foto: Jens Buettner / AP
 • «SKAM» blir norsk kulturarv

  To manus fra «SKAM» er gitt til Nasjonalbiblioteket, hvor de skal tas vare på i mer enn tusen år som en del av den norske kulturarven. Manusene til Ibsen og Bjørnson får selskap av situasjoner mellom Even og Isak i sesong tre. Det er fan-gruppa som bød på «SKAM»-manuset under tv-aksjonen i fjor, som har donert bort manusene. De fikk to valgfrie manus til av seriens skaper Julia Andem etter auksjonen. Nå er to av dem gitt til Nasjonalbiblioteket i Oslo og ett til Skeivt arkiv i Bergen. Se «SKAM», sesong 3

  Skam-manus blir kulturarv
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Fredag kommer Coltrane

  En hel jazzverden holder pusten. Opptaket av «Both Directions at Once: The Lost Album» ble spilt inn av John Coltrane Quartet i 1963, men forsvant. Nå har den legendariske saksofonistens slektninger funnet Coltranes egne opptak av innspillingen, som skal gis ut 29.juni. Smakebiter kan allerede høres på internett.

  John Coltrane
  Foto: NTB-Foto / NTB scanpix