NRK Meny
Normal

Leonard-statuetten til Margido Esp

Norsk revys høyeste utmerkelse, Leonard-statuetten, er tildelt Jakob Margido Esp.

Fru Flettfrid Andresen merker finanskrisen

Fieguren fru Flettfrid Andresen feirer i år 25-årsjubileum.

Foto: Tøllefsen, Odd Steinar / SCANPIX

Jakob Margido Esp er kanskje mest kjent for mange som figuren «Flettfrid Andresen» som i år feiret 25-årsjubileum.

Flettfrid dukket opp første gang i Nitimen i 1983 og var deretter en flittig gjest med sine innringninger fra de dannede damer på Øvre Singsaker. Flettfrid-figuren hadde sin glanstid på 80- og 90-tallet både i radio og på TV.

Esp har også lagt ned en betydelig innsats både på Trøndelag Teater og på andre scener i Trondheim med blant annet forestillingene «Store lille Otto» og «Søndags-Nielsen» samt revyer som «Store lille Trondheim» og «Store lille verden».

De senere årene har Jakob Margido Esp vært aktuell med enmannsforestillingene «Espresso» og «Nå går det over egg og stokk», foruten mange andre roller på Trøndelag Teater. Han er for tiden å se i rollen som Tormod i Anne B. Ragdes forestilling «Ligge i grønne enger».

Prisen er innstiftet av Norsk Revyforfatterforening for mangeårig og betydelig innsats for norsk revy. Den er oppkalt etter Einar Leonard Schanke, en av Norges viktige revypersonligheter fra femtitallet og til sin bortgang i 1992.

Blant tidligere vinnere finner vi blant annet Leif Juster, Arve Opsahl, Elsa Lystad, Harald Heide Steen jr., Grethe Kausland, Dizzie Tunes, Hege Schøyen, Arthur Arntzen, Odd Børretzen, Andreas Diesen og Jon Skolmen.

Kulturstrøm

 • 2600 bilder fra norske spillefilmer

  Nasjonalbiblioteket har digitalisert rundt 2600 stillbilder fra norske langfilmer før 1945, melder Rushprint og viser fram noen av godbitene. Vil du søke etter bilder selv kan du gjøre det her. På bildet i denne notisen ser du Per Aabel og Wenche Foss fra filmen «En herre med bart» fra 1942.

  Per Aabel og Wenche Foss i filmen: En herre med bart
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Legende på Norges-besøk

  Pink Floyd-legenden Roger Waters var mandag på Nobels Fredssenter for diskutere politikk – og spille musikk. Publikum fikk seg også en aldri så liten musikalsk godbit da kvelden ble avrundet med en minikonsert fra den 74-årige musikklegenden. Etter planen skulle han bare spille én låt, men Waters serverte tre, og avsluttet å spille klassikeren «Mother» foran de 250 frammøtte (NTB).

 • Ny fargerik kolleksjon vises i dag

  For første gang på fire år viser klesdesigner Ingunn Birkeland fra Tvedestrand i dag en ny kolleksjon. Det skjer på Kunstnernes Hus under Oslo Runway 2018. Hvert plagg er unikt og er håndprodusert i Norge av designeren selv, skriver Agderposten.

  Ingunn Birkeland
  Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK