Leonard-statuetten til Margido Esp

Norsk revys høyeste utmerkelse, Leonard-statuetten, er tildelt Jakob Margido Esp.

Fru Flettfrid Andresen merker finanskrisen

Fieguren fru Flettfrid Andresen feirer i år 25-årsjubileum.

Foto: Tøllefsen, Odd Steinar / SCANPIX

Jakob Margido Esp er kanskje mest kjent for mange som figuren «Flettfrid Andresen» som i år feiret 25-årsjubileum.

Flettfrid dukket opp første gang i Nitimen i 1983 og var deretter en flittig gjest med sine innringninger fra de dannede damer på Øvre Singsaker. Flettfrid-figuren hadde sin glanstid på 80- og 90-tallet både i radio og på TV.

Esp har også lagt ned en betydelig innsats både på Trøndelag Teater og på andre scener i Trondheim med blant annet forestillingene «Store lille Otto» og «Søndags-Nielsen» samt revyer som «Store lille Trondheim» og «Store lille verden».

De senere årene har Jakob Margido Esp vært aktuell med enmannsforestillingene «Espresso» og «Nå går det over egg og stokk», foruten mange andre roller på Trøndelag Teater. Han er for tiden å se i rollen som Tormod i Anne B. Ragdes forestilling «Ligge i grønne enger».

Prisen er innstiftet av Norsk Revyforfatterforening for mangeårig og betydelig innsats for norsk revy. Den er oppkalt etter Einar Leonard Schanke, en av Norges viktige revypersonligheter fra femtitallet og til sin bortgang i 1992.

Blant tidligere vinnere finner vi blant annet Leif Juster, Arve Opsahl, Elsa Lystad, Harald Heide Steen jr., Grethe Kausland, Dizzie Tunes, Hege Schøyen, Arthur Arntzen, Odd Børretzen, Andreas Diesen og Jon Skolmen.

Kulturstrøm

 • Disney overtar 21st Century Fox

  Walt Disney overtar onsdag Rupert Murdochs 21st Century Fox for 71 milliarder dollar. Disney-overtakelsen kan få store følger og 5000 Fos-ansatte kan bli oppsagt, ifølge analytikere, skriver CNN.

 • Kjersti Mo slutter i Egmont

  Etter ti år som redaktør for Egmont Publishing har Kjersti Mo bestemt seg for at hun vil videre skriver kampanje.com. Hun blir beskrevet som en nytenkende pioneer av Egmont Publishing-sjef Nina Vesterby, som legger til at Mo sin avgang blir et tap.

 • Slottsfjell avlyst

  Musikkfestivalen har lenge slitt med økonomien og styreleder Øystein Ronander sier til Dagbladet at de nå har bestemt seg for å fokusere på å komme sterkere tilbake i 2020. Festivalen har til nå blitt holdt i Tønsberg hver sommer siden 2003 og blir ansett som en av Norges viktigste musikkfestivaler.

  Stemningsbilde fra Slottsfjell 2013.
  Foto: Kim Erlandsen