Hopp til innhold

Leonard Cohens brev til den norske kjæresten skal selges

Over 60 brev fra Leonard Cohen ble i dag lagt ut for salg. Samlingen er ventet å bli solgt for mellom 2,3 og 3,8 millioner kroner.

Leonard Cohen

Leonard Cohen hadde i mange år et forhold et Marianne Ihlen.

Foto: Joel Saget / AFP

Leonard Cohen hadde i mange år et kjærlighetsforhold til den norske kunstneren Marianne Ihlen. Det var til henne han blant annet skrev sangen So Long, Marianne.

Nå skal 60 av brevene han skrev til henne selges på auksjonshuset Christies i New York. Det er arvingene til Ihlen og Cohen som nå har bestemt seg for at brevene skal selges.

En del av innholdet i brevene er kjent, men noen av brevene har aldri ført vært offentlige.

Den samlede prisen er forventet å ende opp et sted mellom 2,3 og 3,8 millioner kroner. Det at brevene selges separat får flere til å reagere.

– Det er synd at disse brevene ikke behandles som en kulturskatt, og ivaretas som det: Samlet, skriver Kari Bremnes i en SMS til NRK.

Marianne Ihlen

Marianne Ihlen var en norsk kunstner.

Foto: Bjørn Frostad / VG

Langt forhold

Cohen og Ihlen hadde i mange år et dypt kjærlighetsforhold. Blant annet skrev Cohen et brev til henne da hun lå for døden i 2016, fem måneder før Cohen selv døde.

– Jeg har aldri glemt din kjærlighet eller skjønnhet. Men det vet du. Jeg trenger ikke si mer, skrev Cohen i brevet, som tidligere er omtalt av NRK.

Forholdet mellom de to er nå blitt film, som hadde premiere tidligere i år.

Axel og Marianne på Hydra.

Marianne Ihlen på den greske øya Hydra, sammen med forfatteren Axel Jensen.

Foto: Privat.

– Litt synd

En av dem som reagerer på at brevene nå skal selges separat, er forfatter Arvid Skancke-Knutsen. Han fortalte om sitt møte med Leonard Cohen i boka So Long fra 2017.

– Det kan jo føles litt synd at ikke en sånn, unik samling blir holdt samlet, sier han.

– På en annen side, hvis dette er noe begge familiene ønsker så føler jeg ikke det er noe vi utenforstående har så mye å si på det, sier Skancke-Knutsen.

–Viktigst at de blir tilgjengelig for allmuen

Avdelingsdirektør Hege Stensrud Høsøien i Nasjonalbiblioteket skriver til NRK at Nasjonalbiblioteket gjerne tar imot digitale kopier av brevene, men at dette materialet foreløpig ikke har kommet inn.

– Hvis innholdet i disse brevene er kopiert opp, og kommer til å være tilgjengelig for allmuen i ettertid, så er jo det viktigste, sier mangeårig Cohen-tilhenger Lars Lillo-Stenberg.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med arvingene som selger brevene.

Denne artikkelen ble endret 05.06 kl.18.35: I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev NRK at kopier av alle brevene er overlevert Nasjonalbiblioteket for at de skal bli bevart. Dette ble endret til at Nasjonalbiblioteket gjerne tar imot digitale kopier av brevene, men at dette materialet foreløpig ikke har kommet inn.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober