Leonard Cohens brev til den norske kjæresten skal selges

Over 60 brev fra Leonard Cohen ble i dag lagt ut for salg. Samlingen er ventet å bli solgt for mellom 2,3 og 3,8 millioner kroner.

Leonard Cohen

Leonard Cohen hadde i mange år et forhold et Marianne Ihlen.

Foto: Joel Saget / AFP

Leonard Cohen hadde i mange år et kjærlighetsforhold til den norske kunstneren Marianne Ihlen. Det var til henne han blant annet skrev sangen So Long, Marianne.

Nå skal 60 av brevene han skrev til henne selges på auksjonshuset Christies i New York. Det er arvingene til Ihlen og Cohen som nå har bestemt seg for at brevene skal selges.

En del av innholdet i brevene er kjent, men noen av brevene har aldri ført vært offentlige.

Den samlede prisen er forventet å ende opp et sted mellom 2,3 og 3,8 millioner kroner. Det at brevene selges separat får flere til å reagere.

– Det er synd at disse brevene ikke behandles som en kulturskatt, og ivaretas som det: Samlet, skriver Kari Bremnes i en SMS til NRK.

Marianne Ihlen

Marianne Ihlen var en norsk kunstner.

Foto: Bjørn Frostad / VG

Langt forhold

Cohen og Ihlen hadde i mange år et dypt kjærlighetsforhold. Blant annet skrev Cohen et brev til henne da hun lå for døden i 2016, fem måneder før Cohen selv døde.

– Jeg har aldri glemt din kjærlighet eller skjønnhet. Men det vet du. Jeg trenger ikke si mer, skrev Cohen i brevet, som tidligere er omtalt av NRK.

Forholdet mellom de to er nå blitt film, som hadde premiere tidligere i år.

Axel og Marianne på Hydra.

Marianne Ihlen på den greske øya Hydra, sammen med forfatteren Axel Jensen.

Foto: Privat.

– Litt synd

En av dem som reagerer på at brevene nå skal selges separat, er forfatter Arvid Skancke-Knutsen. Han fortalte om sitt møte med Leonard Cohen i boka So Long fra 2017.

– Det kan jo føles litt synd at ikke en sånn, unik samling blir holdt samlet, sier han.

– På en annen side, hvis dette er noe begge familiene ønsker så føler jeg ikke det er noe vi utenforstående har så mye å si på det, sier Skancke-Knutsen.

–Viktigst at de blir tilgjengelig for allmuen

Avdelingsdirektør Hege Stensrud Høsøien i Nasjonalbiblioteket skriver til NRK at Nasjonalbiblioteket gjerne tar imot digitale kopier av brevene, men at dette materialet foreløpig ikke har kommet inn.

– Hvis innholdet i disse brevene er kopiert opp, og kommer til å være tilgjengelig for allmuen i ettertid, så er jo det viktigste, sier mangeårig Cohen-tilhenger Lars Lillo-Stenberg.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med arvingene som selger brevene.

Denne artikkelen ble endret 05.06 kl.18.35: I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev NRK at kopier av alle brevene er overlevert Nasjonalbiblioteket for at de skal bli bevart. Dette ble endret til at Nasjonalbiblioteket gjerne tar imot digitale kopier av brevene, men at dette materialet foreløpig ikke har kommet inn.

Kulturstrøm

 • Banal, men nydelig popmusikk

  P3s musikkprodusent Ruben Gran anbefaler Taylor Swifts blodferske låt «Soon You’ll Get Better» i ukas musikkanbefalinger. Den amerikanske artisten slapp albumet «Lover» i dag. Det er hennes første på to år og har høstet gode kritikker fra blant annet Rolling Stone og Variety.

  FILE PHOTO: Taylor Swift performs at the iHeartRadio Wango Tango concert in Carson
  Foto: Mario Anzuoni / Reuters
 • Myhre skyver Nesbø ned frå toppen

  Linnéa Myhres fjerde roman «Meg, meg, meg» går rett inn på førsteplass på bestselgerlista for skjønnlitteratur. Jo Nesbøs «Kniv» rykker dermed ned på andreplass etter ti veker på toppen, melder Bok365. Les NRKs bokmelding av «Meg, meg, meg» her.

  Tiden Norsk Forlag åpner bokhøsten 2019.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Hardt og enkelt fra Vaular

  Det spørs om singelen blir en kioskvelter. Men til gjengjeld er dette en elegant drivende elektronisk beat med lekre detaljer hvorpå rapperen gjør det han gjør best. «To minutter» er en feit og ukomplisert raplåt. Det holder det, mener NRK P3s anmelder, og gir en femmer på terningen.

  Lars Vaular
  Foto: Sara Angelica Spilling