NRK Meny
Normal

Leonard Cohen er 80 år

I skyggen bak blafrende stearinlys og glass med «norsk rødvin» var mannen med den dype stemmen en fast følgesvenn på festene på 70-tallet. Det er han fortsatt, for mange.

Leonard Cohen

Leonard Cohen fyller 80 år søndag 21. september.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Søndag 21. september fyller Leonard Cohen 80 år, legenden som stadig er like levende.

Han hadde vært poet i over ti år, da han debuterte som sanger med albumet «Songs of Leonard Cohen».

Stjerne i Europa

Cohen ble raskt en publikumsmagnet i Europa, i mye større grad enn i USA. Han mante alltid til fred, både i verden og blant publikum. På en konsert i Tel Aviv i 1973, forlot han scenen for å skape ro.

I denne britiske dokumentaren kan du følge Cohen, på og bak europeiske scener i 1972:

Br. musikkfilm. I 1972 var Leonard Cohen på en omfattende turné i Europa. Tony Palmer gjorde opptak til en film som siden ble glemt. Nå har regissøren laget en restaurert versjon som viser klipp fra en rekke konserter og bakom scenen-materiale, og som inneholder mange kjente låter som bl.a. "Suzanne", "So Long Marianne" og "Bird on the Wire". Filmen vant The Grierson Prize i 2011.

I 1972 var Leonard Cohen på en omfattende turné i Europa. Tony Palmer gjorde opptak til en film som siden ble glemt. Nå har regissøren laget en restaurert versjon som viser klipp fra en rekke konserter og bakom scenen-materiale, og som inneholder mange kjente låter som bl.a. "Suzanne", "So Long Marianne" og "Bird on the Wire". Filmen vant The Grierson Prize i 2011

I 60-årene bodde Cohen vekselvis i USA og på den greske øya Hydra. Der kjøpte han hus og flyttet sammen med norske Marianne Jensen (senere Ihlen). Hun inspirerte ham til å skrive sangen «So Long, Marianne».

– Drømmer om Leonard

I en radiodokumentar fra 2005 sier Marianne Ihlen:

«Jeg hadde en veldig rar drøm i natt. I de siste førti årene av mitt liv, så drømmer jeg fremdeles om Leonard. Uansett om han er sammen med en annen eller hva som er scenen rundt det, så er det en positiv drøm for meg.»

Leonard Cohen har vært en elsket artist i Norge, og har vært her mange ganger.

Har du ligget i gresset på Kalvøya, i 1985 eller 1988, lukket øyene og drømt deg bort, kan du gjenoppleve det her:

Cohen på Kalvøya 1988

Tre år etter sitt første Kalvøya-besøk var Cohen tilbake på Kalvøya. Reporter var Ragnar Auglænd.

På spørsmål fra NRK om hvorfor han tror nordmenn elsker ham, svarer Leonard Cohen:

– Analysér aldri kjærlighet. Moren min sa at vi ikke skulle studere kjærligheten så nøye, bare godta den og omfavne den, sa han.

Leonard Cohen er plateaktuell med et nytt studioalbum til 80-års-dagen søndag 21. september. Ryktene sier også at han planlegger en ny verdensturné.

Flere kulturnyheter