NRK Meny
Normal

Leo Ajkic innrømmer narkotikadom

I et portrettintervju med VG forteller NRK-programleder Leo Ajkic at han ble dømt for besittelse av narkotika i 2009. – Leo har vært åpen om fortida si siden han begynte hos oss, sier NRK P3 Ung-sjef Håkon Moslet.

Leo Ajkic

ANGRENDE SYNDER: I et intervju i forbindelse med NRK-serien «Leos reise» innrømmer programleder Leo Ajkic at han er tidligere domfelt for besittelse av hasj og cannabis.

Foto: NRK

Håkon Moslet

VAR INFORMERT: NRK P3 Ung-sjef Håkon Moslet mener dommen ikke er relevant så lenge Ajkic har gjort opp for seg og følger NRKs regler.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Dette gjør ikke Leo til noen bedre programleder, men heller ikke til noen dårligere programleder.

Håkon Moslet, NRK P3 Ung-sjef

I forbindelse med Leo Ajkics nye NRK-serie «Leos reise», har VG intervjuet den bergenske hiphop-manageren og programlederen.

I intervjuet kommer det frem at Ajkic i 2009 ble pågrepet med et parti cannabis. Året etter ble han idømt samfunnsstraff i Bergen tingrett.

Senere samme år begynte han å jobbe for NRK, i første omgang som frilansmedarbeider for NRK P3 og Trygdekontoret. Siden 2011 har han jobbet fulltid for rikskringkasteren.

Rullebladet stanset USA-tur

– Ja, jeg har en dom for besittelse av hasj fra en del år tilbake, og jeg fikk noen timer samfunnsstraff. Det er definitivt noe jeg ikke er så stolt av. Men jeg har gjort opp for meg og føler jeg har lært av det, sier Ajkic i intervjuet med VG.

I et intervju med P3.no publisert lørdag utdyper Ajkic, og forteller at rullebladet hans skapte problemer under arbeidet med serien, som skal ta med seerne til noen av verdens heftigste folkefester.

Visumproblemene torpederte nemlig redaksjonens planer om å legge ett av programmene til den berømte Burning Man-festivalen i USA.

– Vi tenkte å reise til USA, men hadde for dårlig tid til å forberede oss. Siden jeg ble tatt for besittelse av marihuana og hasj for fem år siden, kan det ta lang tid å få tak i visum.

Ajkic sier til P3 at han i dag angrer på lovbruddet.

– Jeg føler jeg har lært en lekse, og at jeg vet bedre i dag. Jeg har også kjent på konsekvensene. I tillegg til å gjennomføre flere timer med samfunnstjeneste for fire år siden, er det å bare dra på en liten USA-tur en lang prosess, fordi jeg må skaffe visum, forteller Ajkic.

Les: Bli med Leo på verdens heftigste folkefester

NRK-sjef: Vi kan leve med dette

NRK P3 Ung-sjef Håkon Moslet forteller at NRK hele tiden har vært kjent med Ajkics dom.

– Leo har vært åpen om at han har en fortid siden han begynte her, og vi har ment at det ikke har diskvalifisert ham. Så lenge han har sonet sin straff og forholder seg til NRKs rusmiddelreglement, mener vi det ikke er relevant, sier Moslet.

– Frykter dere reaksjoner?

– Det er alltid pikant når NRK-profiler er domfelte. Men når det er sagt, mener jeg det ikke gjør Leo til noen bedre programleder, men heller ikke til noen dårligere programleder. Vi er opptatt av å ha folk med ulik bakgrunn, sier Moslet.

– Er det uheldig at dette kommer opp nå?

– Jeg synes ikke det. Jeg tror alle mennesker skulle ønske at fortid kunne forbli fortid, også Leo, men det er en dom han må leve med. Vi kan også leve med at han har den, så lenge han har gjort opp for seg og forholder seg til NRKs reglement.

«Leos reise» skal handle om festing og vil også involvere rusmidler, men NRK-programlederen forsikrer overfor P3 at han forholder seg til NRKs regler.

– Jeg har drukket på reisen. Selv om det enkelte steder er akseptert og lovlig å ta andre rusmidler, så er jeg på jobb og forholder meg til NRK-reglene. I denne serien har jeg jo blitt motivert til å være med på festen, så enkelte steder har jeg drukket. Men det har kun gått i alkohol, og jeg har drukket med måte og ikke blitt sørpe full.

Les: Slik blir tv-høsten på NRK

Kulturstrøm

 • FILMANMELDELSE: Isle of Dogs (5)

  «Isle of Dogs er muligens litt mørkere og mer melankolsk enn de fleste andre Wes Anderson-filmer, og den er full av undertekst om maktmisbruk og diskriminering.» Les hele anmeldelsen her.

  "Isle of Dogs"
  Foto: Twentieth Century Fox
 • Omstridt østerriker tilbake i Norge

  Den omdiskuterte Ibsenprisvinneren Peter Handke er tilbake på Nationaltheatret med sitt nye stykke «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet ». Handke ble møtt med demonstrasjoner utenfor teatret da han kom for å motta Ibsenprisen i 2014.

  Den østerrikske forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic. (NTB)

  Handke møtt av demonstranter.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold