Pionerfotografen Lennart Nilsson er død

Den svenske natur- og vitenskapsfotografen Lennart Nilsson døde lørdag morgen 94 år gammel.

Bilder tatt av dem svenske fotografen Lennart Nilsson

PÅ UTSTILLING: Fotoboken «Ett barn blir til» er et av Lennart Nilsson mest kjente verk. Her stilles noen av bildene ut i Milano i august 2015.

Foto: Matteo Bazzi / AP

Swedish photographer Lennart Nilsson poses in this 2016 photograph

MESTERFOTOGRAF: Lennart Nilsson, her avbildet i fjor.

Foto: Tt News Agency / Reuters

Det opplyser hans stedatter Anne Fjellström til det svenske nyhetsbyrået TT.

Lennart Nilsson var mest kjent for sine opptak av menneskets indre anatomi. Blant hans mest kjente verk finner vi filmen «Sagaen om livet – om fosterets utvikling i mors liv» og fotobøker som «Et liv blir til» som ble utgitt for første gang i 1965.

Gjennom boken fikk verden ny innsikt i hva som skjer i prosessen fra et egg blir befruktet til et barn er ferdig utviklet. Det tok Nilsson tolv år å arbeide frem fargebildene som viser levende foster inne i livmoren. Boken er oversatt til en rekke språk og er solgt i flere millioner eksemplarer.

– Vi minnes ham som det utrolig kjærlige familiemedlemmet han var, den respekten han viste oss alle og den glede han ga så mange. Dernest er vi naturligvis veldig stolte over det fantastiske livsverket han har etterlatt seg, sier Anne Fjellström.

Gjennom karrieren vant Nilsson en rekke utmerkelser og priser. I dag ansees prisen som bærer hans eget navn, «Lennart Nilsson Award», for å være verdens fremste utmerkelse innen vitenskapelig og medisinsk fotografi.

THE FIRST PRIZE WORLD PRESS PHOTO FOR SCIENCE IS SHOWN

PRISVINNENDE FOTO: For dette bildet av et seks og en halv uke gammelt grisefoster vant Lennart Nilsson prisen for beste bilde i kategorien «Vitenskap og teknologi» under «World Press Photo of the Year» i 1996. Bildet ble først publisert i Life Magazine.

Foto: Ho / Reuters

Kulturstrøm

  • Enhver har kulturelle rettigheter

    FNs menneskerettserklæring fyller 70 år i dag. Blant de 30 artiklene finner vi også et eget punkt om kultur. Slik lyder artikkel 27:
    1. Enhver har rett til fritt å delta i samfunnets kulturelle liv, til å nyte kunst og til å få del i den vitenskaplige fremgang og dens goder.
    2. Enhver har rett til beskyttelse av de åndelige og materielle interesser som er et resultat av ethvert vitenskapelig, litterært eller kunstnerisk verk som han har skapt.

    Bilde av FN-logoen