Lene Marie Fossen er død

Fotokunstneren Lene Marie Fossen, mest kjent for sine sterke selvportretter, døde bare 33 år gammel etter å ha slitt med anoreksi i over 20 år.

Lene Marie Fossen

Lene Marie Fossen døde natt til tirsdag 22. oktober.

Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / NRK

– Det stemmer at vår kjære Lene Marie døde natt til tirsdag, skriver moren Torill Fossen i en melding til NRK.

Fossen døde bare 33 år gammel, etter å ha slitt med spiseforstyrrelser i mange år. Det var Oppland Arbeiderblad som først omtalte hennes bortgang.

Familien forteller til avisa at hun har hatt mye smerter de siste årene, og at hun sovnet stille inn på Østre Toten sykehjem natt til tirsdag 22. oktober.

Fossen har i flere år vært åpen om og vist fram sin sykdom gjennom en rekke intervjuer og bilder. Med sine åpenhjertige og ærlige selvportrett ble hun hyllet av det norske folk og kjente kunstnere.

Sluttet å spise som tiåring

Fossen sluttet gradvis å spise da hun var bare ti år gammel, fordi hun var redd for å bli voksen.

– Alkoholikere tyr til flaska, andre kutter seg. Vi har ulike måter å takle smerte på. Jeg takler smerte ved å ikke spise nok. Når jeg ser meg i speilet ser jeg et beinrangel og et lik, mange ganger orker jeg ikke se engang, sa Fossen i et lengre portrettintervju med NRK i 2016.

Lene Marie Fossen

Lene Marie Fossen åpnet sin første utstilling noensinne i Tønsberg tirsdag 11. oktober 2016. Der stilte hun ut portretter hun har tatt på sine reiser.

Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / NRK

På den tiden stilte hun ut sin første utstilling på et galleri i Tønsberg.

Fotografiene og kunsten holdt henne på mange måter i live i flere år. Det er også inntrykket fotograf Morten Krogvold sitter igjen med. Han var hennes nærmeste støttespiller, og snakket med henne et par dager før hun gikk bort.

Morten Krogvold

Morten Krogvold var en av Lene Marie Fossens nærmeste støttespillere. – Jeg sa til henne at hun måtte bruke den befatningen hun var i til hennes fordel, sier han.

Foto: Trond Andersen

– Det som holdt henne i live var jo kunsten, alene, sier han og legger til:

– Det som er interessant ved henne er at på tross av at hun hadde en unik drive og et stort talent, så så man jo det at det ikke hjalp noe på sykdommen hennes. Det ble en meningsfull utsettelse på grunn av kunsten.

Krogvold forteller at det kun var en utgang på denne historien. Det så han i sommer da han fotograferte henne i juni.

– Dette bildet er kanskje et av de beste bildene jeg har tatt, og vi skal bruke det for alt det er verdt fordi det er så vakkert. Men vi skal bruke det i samråd med hennes foreldre. Det er et veldig vakkert bilde av en dødssyk person.

Lene Marie Fossen

I 2016 sa Fossen at hun drømte om å bli frisk, men at veien var lang og tung.

Foto: Lene Marie Fossen

«Selvportrett»

I januar til neste år har den Margreth Olin-produserte dokumentaren «Selvportrett», som handler om Fossen kunst og liv, etter planen premiere.

Med filmen har filmskaper Olin uttalt at hun ønsker å åpne opp en offentlig samtale rundt anoreksi, som er den tredje hyppigste dødsårsaken blant unge kvinner i Europa.

Filmen gir oss er innblikk i Fossens hverdag med den forferdelige sykdommen.

På verdensdagen for psykisk helse nå i oktober ble traileren for filmen lansert. Den har fått en utelukkende god mottakelse og er blitt mye delt i sosiale medier.

Lene Marie Fossen

Da utstillingen hennes åpnet i Tønsberg 11. oktober 2016 solgte hun åtte bilder den første timen.

Foto: Lene Marie Fossen

Kulturstrøm

 • Sigrid utset turné

  Artisten Sigrid Raabe utset turneen i Storbritannia og Irland, melder ho på Instagram. Konsertane som opphavleg var i mars, er nå flytta til november. I tillegg er det sett opp fire nye konsertar i Liverpool, Cardiff, Birmingham og Newcastle.

  Artist Sigrid Solbakk Raabe
  Foto: Markus Indrebø Langlo / NRK
 • Har solgt kryptokunst for over 10 mill.

  Kunstneren Bjarne Melgaard har solgt kryptokunst for over 10 mill. FT-kolleksjonen med kunstnerens «The Lightbulb Man» solgte nesten helt ut.

  Melgaards NFT-salg åpnet for allmennheten lørdag 22. januar og stengte igjen søndag kveld. Da hadde 1025 av de 1122 eksemplarene blitt solgt, melder E24.