NRK Meny
Normal

Lena Endre: – Ikke kult for en 17-åring å bli tafset på av en gammel gubbe

Lena Endre er en av skuespillerne bak den svenske versjonen av #MeToo-kampanjen, #Tystnadtagning. Hun mener det bør være nulltoleranse for trakassering.

Lena Endre på Kulturhuset i Oslo.

Lena Endre snakket om seksuell trakassering i teater- og filmbransjen på Kulturhuset i Oslo.

Foto: Thomas Alvarstein Owe

Lena Endre er en av Sveriges mest erfarne skuespillere. Hun er blant annet kjent fra den norske serien «Frikjent», Wallander-filmene, og filmatiseringen av Stieg Larssons Millenum-trilogi.

Endre går hardt ut mot trakassering i teater- og filmbransjen.

– Produsenter, filmsjefer, og teatersjefer må gjøre noe med dette. Det kan ikke forsette sånn her. Det er ikke kult for en 17-åring å bli tafset på av en gammel gubbe. Det er nedverdigende, sier hun.

Nok av lover

Endre er en av skuespillerne som stod bak oppropet #Tystnadtagning i forrige uke. 704 kvinnelige skuespillere fortalte historier om seksuell trakassering i bransjen. Hun mener det er nok lovverk som forbyr trakassering på arbeidsplassen. Derimot må det er kraftig endring til i folks holdninger.

– Vi har masse lover som vi bør kunne lene oss på. Det er tradisjon, og struktur, som gjør at disse lovene ikke etterleves.

Hva må til for at strukturen skal endre seg?

– Bevissthet. Alle må prate om det, og det må være en nulltoleranse for trakassering, mener hun.

Endre synes at de mest graverende sakene bør få alvorlige konsekvenser.

– De som har utført de virkelig grove sakene, som for eksempel voldtekt, bør få yrkesforbud. De bør miste jobben, og bli politianmeldt.

Forteller om overgrep fra scenen

På søndag skal flere hundre av historiene om overgrep bli fortalt fra scenen. Det skjer samtidig på tolv teatre over hele Sverige. I salen på Sødra i Stockholm kommer det til å sitte flere som kan skape endringer - blant annet kulturminister Alice Bah Kuhnke.

– Det har blitt invitert makthavere, regjeringsmedlemmer, og teatersjefer. Det skal bli umulig å si at man ikke vet noe, forklarer Endre.

Men #Tystnadtagning, som kommer i kjølvannet av #MeToo-kampanjen, velger å holde historiene anonyme. Verken offer eller gjerningsperson blir navngitt.

– Vi går ikke ut og sier «jeg var med på det», eller «han gjorde det». Jeg tror ikke det er en god ide å gå ut med navn på gjerningsmennene. Det må bli en ordentlig rettssak, og ikke en offentlig mobb. Da er det kveldsavisene som blir dommerne.

Endre tror at oppmerksomheten rundt temaet den siste tiden kan føre til et reelt skifte i struktur og holdninger.

– Vi må bare holde det strikt, gjøre ting på den rette måten. Til slutt kommer nok alt fram.

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller