Hopp til innhold

Lekende vitenskap

Du får ikke lange undervisningstimer om store vitenskapsmenn på Vitensenteret. Her leker du deg fram til spørsmål og svar selv.

Stor såpeboble
Foto: Dagmar Blaasvær / NRK

Elever fra en tredjeklasse strømmer inn på Vitensenteret i Bergen. Det er vitenskap som står i fokus, men på en litt annen måte enn slik det foregår i klasserommet.

Full storm på motorsykkel

Kø motorsykkel
Foto: Dagmar Blaasvær / NRK

 Denne dagen er to klasser på senteret. Det blir raskt kø foran motorsykkelen som også er en vindsimulator. Her kan man teste hvordan det er å få full storm midt i ansiktet. Det er nemlig det som skjer når man kjører i 108 kilometer i timen.

Det er ikke alt guidene kan gi svar på, men det er heller ikke meningen på dette senteret. Her er spørsmålene like viktige. 

Iskrem

Vitenskap kan også være å lage sin egen iskrem. Alt du trenger er:

1,5 dl melk
0,5 dl sukker
1,5 dl fløte
1/2 ts vaniljesukker

Iskrem
Foto: Dagmar Blaasvær / NRK

Bland ingredisene sammen til en røre. Hell røren i en pose, og knyt godt igjen. Ha gjerne flere poser utenpå hverandre.

Putt det hele i en ny pose og fyll den med 40 isbiter og 10 ss salt. Ved hjelp av saltet senkes temperaturen, og det blir mulig å lage is. Rist blandingen godt. Isbitene og saltet kan bli ned mot omtrent - 20 grader, så bruk gjerne et håndkle utenpå posen når du skal riste. Etter 10 - 15 minutter er isen klar.

God helg! 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.