Lekende vitenskap

Du får ikke lange undervisningstimer om store vitenskapsmenn på Vitensenteret. Her leker du deg fram til spørsmål og svar selv.

Stor såpeboble
Foto: Dagmar Blaasvær / NRK

Elever fra en tredjeklasse strømmer inn på Vitensenteret i Bergen. Det er vitenskap som står i fokus, men på en litt annen måte enn slik det foregår i klasserommet.

Full storm på motorsykkel

Kø motorsykkel
Foto: Dagmar Blaasvær / NRK

 Denne dagen er to klasser på senteret. Det blir raskt kø foran motorsykkelen som også er en vindsimulator. Her kan man teste hvordan det er å få full storm midt i ansiktet. Det er nemlig det som skjer når man kjører i 108 kilometer i timen.

Det er ikke alt guidene kan gi svar på, men det er heller ikke meningen på dette senteret. Her er spørsmålene like viktige. 

Iskrem

Vitenskap kan også være å lage sin egen iskrem. Alt du trenger er:

1,5 dl melk
0,5 dl sukker
1,5 dl fløte
1/2 ts vaniljesukker

Iskrem
Foto: Dagmar Blaasvær / NRK

Bland ingredisene sammen til en røre. Hell røren i en pose, og knyt godt igjen. Ha gjerne flere poser utenpå hverandre.

Putt det hele i en ny pose og fyll den med 40 isbiter og 10 ss salt. Ved hjelp av saltet senkes temperaturen, og det blir mulig å lage is. Rist blandingen godt. Isbitene og saltet kan bli ned mot omtrent - 20 grader, så bruk gjerne et håndkle utenpå posen når du skal riste. Etter 10 - 15 minutter er isen klar.

God helg! 

Kulturstrøm

 • Zombieskryt fra Stephen King

  «Akkurat når du trodde at zombiegenren var gått tørr, kommer en fantastisk film av Dominique Rocher kalt «The Night Eats the World».» (eng. tittel)

  Det skriver grøsserkongen Stephen King i en twittermelding. Det er Anders Danielsen Lie som har hovedrollen i filmen, som er franskspråklig. Den norske skuespilleren var raskt ute med å kvittere med en twitter-takk.

  Twittermelding fra Stephen King
 • Konkurrerte med Edvard Munch

  Tidlig på 1900-tallet konkurrerte kunstneren Olaf Lange med Edvard Munch og ble kjøpt inn av de store Nasjonalmuseene, ble sparket ut av Tyskland under krigen – og siden glemt. Nå vises verkene hans i en ny utstilling på Stavanger kunstmuseum. Hør historien om kunstneren her i Studio 2.

  Olaf Lange
 • Stjernene sørger over Stan Lee

  Stjernene sørger over tegneserieskaperen Stan Lee, som døde 95 år gammel – og hyller ham i sosiale medier. – Det vil aldri bli en ny Stan Lee, twitrer Chris Evans, som har spilt Captain America, en av superheltene i Marvel-universet som Lee skapte. Robert Downey Jr. la ut et bilde av seg selv og Stan Lee på Instagram, og skriver:« – Jeg skylder deg alt.» Stan Lees stjerne på Hollywood Walk of Fame er også dekket av blomster og avskjedshilsener i dag.

  Stan Lee
  Foto: MARIO ANZUONI / NTB Tema