NRK Meny
Normal

Lek med løk

Det er løktid. Ikke den vanlige gule i maten eller den røde i salaten, men blomsterløk. Nå godt utpå høsten er det på høy tid å legge de i jorden.

 

Blomsterløk
Foto: NRK

Så regnvåt som høsten har vært mange steder i landet, er det fint om du ikke har satt blomsterløk enda. Men nå bør du komme i gang.

Hagesentrene begynner allerede å bli utsolgt for mange av de mest populære sortene av de vanligste blomsterløkene tulipaner, krokus og påskeliljer. Det er flott. Da kan du fråtse i alle mulige andre du kanskje ikke en gang du har hørt om. Du kommer til å lykkes med dem også. Løk er antagelig hagens enkleste plante å få til. Om de heter kirgisløk eller krokus, spiller knapt noen rolle, om du følger denne fempunkt-oppskriften:

1. All blomsterløk skal settes på en 2-3 cm tykk seng av sand. Det er lettere for løken å gro røtter i sand enn i hardpakka jord. Om du bruker en eller annen løkstikkegreie til å presse hull i bakken, fyller du en håndfull sand nedi før du setter løken med den spisse enden opp. Løken trives best om du først graver av jorda til riktig dybde, sprer ut sand og siden graver jorda tilbake igjen. Orker du den jobben, kan du samtidig settestor og liten løk i etasjer.

2. All blomsterløk skal stå dobbelt så dypt som den er høy. Har du en fem cm høy løk, skal tuppen av den altså være dekket av omtrent ti centimeter jord. Værre er det ikke.

3. All blomsterløk trives med et godt lag løv over seg. Løvlaget isolerer litt for kulde, holder litt bedre på vannet i bakke og avgir litt næring når den komposteres.

4. All blomsterløk bruker høstukene på å sette røtter. Regner det ikke, gidder de ikke den jobben. Om høsten blir tørr, vanner du.

5. All løk trives best i grupper. Ikke sett tre hist og her, men bland store og små, sent- og tidligblomstrende i størst mulige grupper.

-------------------------------------

Atten gode blomsterløk

Krokus .

5-25 cm høy. Finnes i tusentalls farge- og formvarianter.

Tidligstblomstrende.

Snøstjerne

10-15 cm høy. Hvit. Kommer samtidig med snøklokker, men har stjernefomet, opprettvokstende blomst.

Snøklokke

10-15 cm høy. Hvit. Stikker gjerne luggen opp gjennom tynt snødekke på solvarme vårdager.

Svibel

10-20 cm høy. Mange farger. Fantastisk duft i mai/juni.

Perleblom

15-25 cm høy. Blå. Titter svært tidlig fram.

Blåstjerne

15-25 cm høy. Blå. Kan bre seg som et blått hav i plen og bed.

Fuglestjerne

20-25 cm høy. Hvit. Tallrike blomstersamlinger i nærmest paraplyform.

Klosterklokke

20-50 cm høy. Oftest hvitblomstret i mai/juni.

Iris

15-150 cm avhengig av sort. Mange farger.

Keiserkrone

100-120 cm. Flere farger med blomstringstidspunkt i mai/juni.

Liljer

40-170 cm høy. Kjempefamilie med tusenvis av varianter

Prydløk

40-100 cm. Flere farger. Tistellignende blomsterkuler i rosa til lilla.

Pinselilje

10-60 cm høy. Hvite, gulige eller helt gule blomster.

Hyasint

80-100 cm. Blå, blåhvit og purpur gigantiske blomsterstander.

Tulipan

(Tulipa spp.)

10-60 cm. Mylliarder av varianter.

 

Se Tor i Frokost-TV her

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller