NRK Meny
Normal

Leif Oves smugkikk

Randi Wenche Haugen og Leif Ove Andsnes fikk en smugtitt på Carte Blance i Teatergarasjen.

Randi Wenche Hauge møtte Leif Ove Andsnes

Randi Wenche Haugen møtte Leif Ove Andsnes på Festspillenes åpningsdag.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Randi Wenche Haugen foran Grieghallen i Bergen.

Randi Wenche Haugen, her foran Grieghallen i Bergen, er NRKs Festspill-blogger.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Les også: Randi Stene redder Festspillene

Les mer i Randis festspillblogg!

Leif Ove Andsnes har interesser langt utover pianomusikk, og i går var han på den åpne generalprøven til danseensemblet Carte Blanche i Teatergarasjen.

Han kjenner godt til den danske festspillkomponisten Bent Sørensen, som har skrevet musikken koreograf Ingunn Bjørnsgaard har laget en times ballett over, og han likte godt det han både så og hørte: ”Poetisk og kraftfullt” var beskrivelsen han ga meg etter forestillingen.

Dro på smilebåndet

100 tenåringer, TV og presse var også i salen, og mange dro både på smilebåndet og lo underveis i forestillingen.

Premieren er i kveld kl 18.00 – dvs. før selve åpningskonserten, og jeg kommer tilbake med min analyse av hva jeg så etter premieren.

Ellers kan jeg opplyse at Bryn Terfel konserten i Grieghallen i morgen kveld er komplett utsolgt – jeg skal anmelde den, men er foreløpig uten billett jeg også…

Kulturstrøm

 • Utdanner få kvinnelige regissører

  Siden 2013 har det blitt utdanna åtte mannlige regissører – og én kvinne på Kunsthøgskolen i Oslo. Siden 2015 har ingen kvinner blitt tatt opp til regilinjene, ifølge tall Dagbladet har fått av Teaterhøgskolen. Likestillings- og diskrimineringsombudet mener dette reiser spørsmål om kjønn spiller inn ved opptaket.

  Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Dang Trinh / NRK
 • Barnebok om å bli født i feil kropp

  Å være født i feil kropp er ikke noe vanlig tema i barnelitteraturen. Det har forfatteren Line Baugstø gjort noe med, skriver NRKs barnebok-anmelder Anne Cathrine Straume. Les hele anmeldelsen her.

  Line Baugstø forfatter portrett
  Foto: Fotograf Torun Nilsen
 • Flere priser til dokumentarist

  Den norske dokumentaristen Deeyah Khan vant en spesialpris under TV-festivalen i Monte Carlo. Filmen «White Right: Meeting the Enemy» vant PeaceJam Special Jury Prize, som ble delt ut under TV-festivalen 19. juni. Fra i år av er Khan et av de ti faste medlemmene i Norsk kulturråd, og tidligere i år ble hun tildelt en æresgrad fra til prestisjetunge, amerikanske Emerson College i Boston. Khan har vunnet Emmypris, Peabody Award og Kulturdepartementets menneskerettspris for tidligere filmer. Du kan se dokumentaren her:

  Norsk/britisk dokumentar fra 2017. Siden hun var seks, har Deeyah ventet på den tolerante verdenen faren lovte henne. Nå drar hun til USA for å møte mennesker på ytterste høyre fløy ansikt til ansikt. Regi: Deeyah Khan.