Dette har han aldri gjort før

INGIERSTRAND BAD / OSLO (NRK): «Til Elise» har frustrert pianoelever i generasjoner, men Leif Ove Andsnes har aldri spilt seg igjennom det. Før nå!

Han håper å komme lengre enn til side 2

Ingvild Areklett Mørdre utfordret en av verdens beste pianister til å spille et av verdens mest populære nybegynnerstykker. Hvordan det gikk? Andsnes sin «Til Elise»-debut ser du i bunnen av denne saken.

Under årets ønskekonsert med Kringkastings­orkesteret ble pianisten utfordret til å spille «tidenes nybegynnerstykke». Man skulle kanskje tro han kunne gjort det sittende baklengs, opp ned og i søvne, men tro igjen. Han kan ikke huske å noen gang ha spilt seg igjennom det.

– Og i mitt voksne liv har jeg overhodet ikke spilt det, så jeg var nødt til å grave fram notene nå. Jeg håper jeg kommer lenger enn første side ...

Et elsket og hatet stykke

Ingvild Areklett Mørdre

FIKK ØNSKET SITT OPPFYLT: Ingvild Areklett Mørdre er en av dem som ønsket å høre Leif Ove Andsnes spille «Til Elise». Hun har selv slitt med stykket i sin tid som pianoelev.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Det er noe med Beethovens «Til Elise» som gjør at stadig nye pianistspirer ber om å få spille akkurat dette stykket på pianotimene. Kanskje er det den enkle melodien? Kanskje det er den personlige tittelen? Ville ting vært annerledes om Beethoven beholdt den opprinnelige tittelen «Bagatelle i a-moll»? Hvem vet. De fleste har heller ingen problemer med å komme seg gjennom første side av notene.

Men så oppstår problemene.

På side to forsvinner nemlig den fine, enkle melodien og stykket blir teknisk vanskelig. Her grunnstøter kanskje også pianistambisjonene for mange av dem som prøver seg. For det er ikke så enkelt som det ser ut til.

Leif Ove Andsnes debuterer med et av verdens mest kjente nybegynnerstykker på årets Ønskekonsert.

DEBUT: Se Leif Ove Andsnes' versjon av «Til Elise»

Anbefalte videoer:

Angelina Jordan (10) syng "Summertime" med Kringkastingsorkesteret på Ingierstrand bad under Ønskekonserten med KORK.

HELT RÅTT: I 2016 sang 10 år gamle Angelina Jordan «Summertime» sammen med Kringkastingsorkesteret.

Opplev folkets musikkønsker framført av Kringkastingsorkestret på nydelige Ingierstrand en sommerkveld. Engasjert vert på konserten er Atle Antonsen.

ALT VI HAR: KORKs tidligere ønskekonserter i NRKs TV-spiller.

Kulturstrøm

 • Økning for Le monde på nett

  Den franske avisen Le Monde økte antallet digitale abonnenter med 20 prosent i 2018, melder nettstedet Digiday. Økningen kommer etter en omlegging av nettavisens forside, som viser gratis innhold og saker bak betalingsmur side om side. En reduksjon i antall artikler bak betalingsmur har også ført til flere abonnenter. Hvordan selge nettabonnement er være eller ikke være for mange aviser i dag.

 • Klassekampen frykter millionkutt

  Klassekampen frykter at de vil få mindre i pressestøtte, dersom også Dagbladet får godkjent sin søknad. Ifølge redaktør Mari Skurdal kan de miste minst fem millioner om potten holdes konstant. Dagbladet bekreftet mandag at de vil søke om støtten.

 • Norsk roman utgis på arabisk

  Rettighetene til Inger Bråtveits roman «Dette er også vatn» er solgt for oversettelse til arabisk. Det melder Oktober forlag. Det er det Kairobaserte forlaget Sefsafa Publishing som skal utgi boka. Den er en essayistisk hybridroman som handler om å være kvinne, om fødsel, død og svømming. Den kom i 2018 og var en del av det årets tendens med norske romaner om barsel.

  Forfatter Inger Bråtveit
  Foto: Siss Vik / NRK