Dette har han aldri gjort før

INGIERSTRAND BAD / OSLO (NRK): «Til Elise» har frustrert pianoelever i generasjoner, men Leif Ove Andsnes har aldri spilt seg igjennom det. Før nå!

Han håper å komme lengre enn til side 2

Ingvild Areklett Mørdre utfordret en av verdens beste pianister til å spille et av verdens mest populære nybegynnerstykker. Hvordan det gikk? Andsnes sin «Til Elise»-debut ser du i bunnen av denne saken.

Under årets ønskekonsert med Kringkastings­orkesteret ble pianisten utfordret til å spille «tidenes nybegynnerstykke». Man skulle kanskje tro han kunne gjort det sittende baklengs, opp ned og i søvne, men tro igjen. Han kan ikke huske å noen gang ha spilt seg igjennom det.

– Og i mitt voksne liv har jeg overhodet ikke spilt det, så jeg var nødt til å grave fram notene nå. Jeg håper jeg kommer lenger enn første side ...

Et elsket og hatet stykke

Ingvild Areklett Mørdre

FIKK ØNSKET SITT OPPFYLT: Ingvild Areklett Mørdre er en av dem som ønsket å høre Leif Ove Andsnes spille «Til Elise». Hun har selv slitt med stykket i sin tid som pianoelev.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Det er noe med Beethovens «Til Elise» som gjør at stadig nye pianistspirer ber om å få spille akkurat dette stykket på pianotimene. Kanskje er det den enkle melodien? Kanskje det er den personlige tittelen? Ville ting vært annerledes om Beethoven beholdt den opprinnelige tittelen «Bagatelle i a-moll»? Hvem vet. De fleste har heller ingen problemer med å komme seg gjennom første side av notene.

Men så oppstår problemene.

På side to forsvinner nemlig den fine, enkle melodien og stykket blir teknisk vanskelig. Her grunnstøter kanskje også pianistambisjonene for mange av dem som prøver seg. For det er ikke så enkelt som det ser ut til.

Leif Ove Andsnes debuterer med et av verdens mest kjente nybegynnerstykker på årets Ønskekonsert.

DEBUT: Se Leif Ove Andsnes' versjon av «Til Elise»

Anbefalte videoer:

Angelina Jordan (10) syng "Summertime" med Kringkastingsorkesteret på Ingierstrand bad under Ønskekonserten med KORK.

HELT RÅTT: I 2016 sang 10 år gamle Angelina Jordan «Summertime» sammen med Kringkastingsorkesteret.

Opplev folkets musikkønsker framført av Kringkastingsorkestret på nydelige Ingierstrand en sommerkveld. Engasjert vert på konserten er Atle Antonsen.

ALT VI HAR: KORKs tidligere ønskekonserter i NRKs TV-spiller.

Kulturstrøm

 • Vil fjerne kulturminne fra krigen

  Denne hytten ble brukt som skjulested av motstandsfolk under krigen. Nå har grunneier fått medhold i retten til å si opp forholdet med hytteeier, som har fått 300.000 kroner av Riksantikvaren til å restaurere den. Hvis hytten flyttes fra tomten, vil det ødelegge verdien som krigsminnesmerke, mener Riksantikvaren.

  Botnahytten
  Foto: Ingrid Aarekol / NRK
 • «Big bird» pensjonerer seg

  Skodespelaren Caroll Spinney (84) pensjonerer seg, melder New York Times. Amerikanaren har spelt rolla som «Big bird» og «Oscar the Grouch» sidan oppstarten av «Sesame street» i 1969. Det finst ikkje eit eksakt tal på kor mange episodar Spinney har vore med i, men ein talsperson for TV-programmet seier det er snakk om fleire tusen.

  End of an era: Original Big Bird is leaving "Sesame Street"
  Foto: Stan Honda / AFP

Flere kulturnyheter