NRK Meny
Normal

Dette har han aldri gjort før

INGIERSTRAND BAD / OSLO (NRK): «Til Elise» har frustrert pianoelever i generasjoner, men Leif Ove Andsnes har aldri spilt seg igjennom det. Før nå!

Han håper å komme lengre enn til side 2

Ingvild Areklett Mørdre utfordret en av verdens beste pianister til å spille et av verdens mest populære nybegynnerstykker. Hvordan det gikk? Andsnes sin «Til Elise»-debut ser du i bunnen av denne saken.

Under årets ønskekonsert med Kringkastings­orkesteret ble pianisten utfordret til å spille «tidenes nybegynnerstykke». Man skulle kanskje tro han kunne gjort det sittende baklengs, opp ned og i søvne, men tro igjen. Han kan ikke huske å noen gang ha spilt seg igjennom det.

– Og i mitt voksne liv har jeg overhodet ikke spilt det, så jeg var nødt til å grave fram notene nå. Jeg håper jeg kommer lenger enn første side ...

Et elsket og hatet stykke

Ingvild Areklett Mørdre

FIKK ØNSKET SITT OPPFYLT: Ingvild Areklett Mørdre er en av dem som ønsket å høre Leif Ove Andsnes spille «Til Elise». Hun har selv slitt med stykket i sin tid som pianoelev.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Det er noe med Beethovens «Til Elise» som gjør at stadig nye pianistspirer ber om å få spille akkurat dette stykket på pianotimene. Kanskje er det den enkle melodien? Kanskje det er den personlige tittelen? Ville ting vært annerledes om Beethoven beholdt den opprinnelige tittelen «Bagatelle i a-moll»? Hvem vet. De fleste har heller ingen problemer med å komme seg gjennom første side av notene.

Men så oppstår problemene.

På side to forsvinner nemlig den fine, enkle melodien og stykket blir teknisk vanskelig. Her grunnstøter kanskje også pianistambisjonene for mange av dem som prøver seg. For det er ikke så enkelt som det ser ut til.

Leif Ove Andsnes debuterer med et av verdens mest kjente nybegynnerstykker på årets Ønskekonsert.

DEBUT: Se Leif Ove Andsnes' versjon av «Til Elise»

Anbefalte videoer:

Angelina Jordan (10) syng "Summertime" med Kringkastingsorkesteret på Ingierstrand bad under Ønskekonserten med KORK.

HELT RÅTT: I 2016 sang 10 år gamle Angelina Jordan «Summertime» sammen med Kringkastingsorkesteret.

Opplev folkets musikkønsker framført av Kringkastingsorkestret på nydelige Ingierstrand en sommerkveld. Engasjert vert på konserten er Atle Antonsen.

ALT VI HAR: KORKs tidligere ønskekonserter i NRKs TV-spiller.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK