Hopp til innhold

Lei av bakglatte ski?

Ikke fortvil. Det er enklere å smøre ski enn du tror.

Liss får hjelp i skibakken
Foto: NRK

Ikke preparert skiene du heller?

Du er kanskje også en som med friskt mot drar ut i skiløypa uten å sjekke skiene? Det går greit de første meterne. Men så kommer den første lille bakken. Det er umulig å komme seg opp fordi skiene er bakglatte. Dette kan du unngå på en enkel og lite tidkrevende måte med Tores smøretips.

  

Tore Reigstad
Foto: NRK

Du trenger:

  • 1 boks rød smurning
  • 1 boks blå smurning
  • 1 boks fiolett smurning
  • 1 basevoks
  • 1 kork
  • 1 flaske skirens
  • 1 skrape
  • 1 ark fint sandpapir
  • tørkepapir

 

 

 

Før du drar hjemmefra

Skrap bort den gamle smurningen. Ha skirens på tørkepapiret og vask over skiene. Nå er de klar for grunningen.

Rubb lett over smøreflaten (fra hælen og 70 cm fram mot tuppen) på skiene med sandpapir. Smør på basevoksen. Stryk over med strykejernet. Gå over et par ganger med kork slik at du får en jevn flate. Husk å rengjøre strykejernet godt etterpå. Nå er du klar til å dra ut i skiløypa.

Stryking av ski
Foto: NRK

 

I løypa

Det som avgjør hva du skal smøre skiene dine med er to ting: Temperaturen og luftfuktigheten.

Lag en snøball. Kjennes snøen kram og våt så bruker du rød smurning (-1 til +2). Men er snøen derimot løs og kornete så bruker du den blå(-5 og kaldere). Den fiolette er for temperaturer fra -5 og opp mot 0 grader.

Smurning

Skismurning
Foto: NRK

Du legger to lag smurning i smøresonen. Den går fra hælen og ca 70 cm fram mot tuppen. Husk å gni ut smurningen med kork mellom hvert lag. Smør en kortere sone på ca 50 cm før du til slutt legger et kort lag på 30 cm. (knip inn 10 cm på hver side) Ikke smør hele skien. Har du smurning for langt bak går det utover gliden.

 

Klister

  • Rødt klister- gjennomvått føre (Ett lag i hele smøresonen)
  • Blått klister- skaresnø
  • Fiolett klister- ved skaresnø opp mot våt snø 

Når klisteret er hardt er det umulig å smøre det på skiene. Tores tips er å ha det enten i sekken sammen med termosen, eller ha tuben i armhulen i noen minutter. Da er klisteret mykt og lett å smøre på skiene.

God skitur!

 

 

 

 

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober