NRK Meny
Normal

Legosex skaper harme i Danmark

Malerier av legomenn som har sex og forestiller Adolf Hitler, Osama Bin Laden og Saddam Hussein har satt enkeltes sinn i kok i Danmark.

Legosex

Den danske kunstneren Svend Ahnstrøm hyller World Out Games. Legosex er ikke like populært hos alle.

Foto: Roskilde Kommunes kunstforening

Legomannen Hitler

Legomannen Adolf Hitler

Foto: http://svenda.dk/toys.html

Roskilde Kommune i Danmark har fått flere klager fra rådhusets ansatte, på grunn av en kunstutstilling som har blitt hengt opp på arbeidsplassen, skriver Politiken.dk.

Det er kunstneren Svend Ahnstrøms nyeste serie malerier som skaper harme.

Viser til ytringsfriheten

De 62 maleriene inneholder motiv av legomenn som forestiller blandt andre Adolf Hitler, Saddam Hussein, Osama Bin Laden, samt to legomenn som har sex. Roskildes kommunaldirektør, Henrik Kolind, viser til ytringsfriheten og sier at kunst også skal vekke debatt.

– Vi har fått to klager fra blant annet en leder i Familie- og barneavdelingen og en fra Borgerservice. De ville at vi skulle ta bildene ned og henge dem et annet sted. Men når vi først har invitert en kunstner hit, kan vi ikke drive sensur, sier forman for

Lego-Osama

Lego-Osama

Foto: http://svenda.dk/toys.html

Roskilde Kommunes kunstforening, Annette Hvidberg.

Legomenn har sex

Bildet av de to legofigurene som har sex, er ifølge kunstneren selv inspirert av Toys-serien. Selv kaller han serien for «Gays» og lar det være en hylles til «World Out Games», et sports- og kulturarrangements for homofile.

Om Toys-serien sier han på sine hjemmesider:

– Ideen var å lage noe fra barneuniverset, som egentlig ikke var for barn. Jeg liker ideen om å sette disse «bad guys» inn i et søtt barneunivers, sånn at man nesten liker dem.

Kulturstrøm

 • –Håper Stortinget stanser kunstgave

  Nikolai Tangen vil dele samlingen av verker av nordiske modernister med Sørlandet Kunstmuseum, men gaven kommer med forbehold om et nytt museumsbygg i Kristiansand. Bygget er beregnet til en kostnad av en halv milliard kroner og med behov for 40 millioner kroner i årlig driftsstøtte fra det offentlige. Nå håper motstanderne av prosjektet at politikerne på Stortinget vil avvise prosjektet, skriver Klassekampen. Tangen har tidligere uttalt at han opplever kritikken som søkt og urimelig.

  Nicolai Tangen med bilde av Rolf Nesch
  Foto: Johan E. Bull
 • Norsk barnebok til England

  Ingunn Thons debutbok «Ollis» har kommet inn i varmen hos det engelske forlaget Wacky Bee Books. Boken er så langt solgt til Danmark, England, Georgia, Italia, Tyrkia og Tyskland, melder forlaget. – Det føles som en skikkelig stor dag, sier forfatter Ingunn Thon selv via pressemeldingen. Ingunn Thon arbeider i NRK Super, blant annet som dukkespiller (NTB).

  Mennesker omgitt av gjenstander, bokomslag