Hopp til innhold

Lego vil gjøre stor endring uten at noen merker det – bytter materiale innen 2030

I stedet for å lage de kjente klossene av plast, skal det danske selskapet senest i 2030 heller lage legoklosser av plantebasert og bærekraftig materiale.

Lego

LEGO: Ordet Lego stammer fra de danske ordene ​​​​​​​«leg godt» eller på norsk «lek godt».

Foto: Fabian Bimmer / Reuters

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

De tradisjonelle legoklossene har i all hovedsak sett like ut siden de kom på markedet på 1950-tallet. Men i årene som kommer vil den danske leketøysprodusenten velge mer miljøvennlige materialer.

Det opplyser David Clanchard, som er Legos leder for forskning og utvikling til The New York Times.

Lego

LEGO: Flere tusen av Tel Avivs innbyggere har gikk i desember 2017 sammen om å bygge verdens høyeste Lego-tårn.

Foto: Jack Guez / AFP

Flere multinasjonale selskaper gjør endringer i produktenes emballasje om dagen, de bytter ut plast med lettere nedbrytbare stoffer. Coca-Cola satser på nedbrytbare flasker, Starbucks og McDonalds er i gang med å kutte ut sugerør i plast, og Ikea har som mål at all bruk av plast skal komme fra resirkulerbart materiale innen 2020.

Legos hovedprodukt – legoklosser – er imidlertid laget av plast produsert av råolje. Men fra 2030 har selskapet som mål at klossene ikke skal inneholde råolje.

Målet er at endringen i produktenes materiale ikke skal kunne merkes av publikum.

Stort prosjekt

Selskapet har ifølge New York Times investert mer enn én milliard danske kroner, og ansatt mer enn hundre personer, i forbindelse med materialprosjektet.

Niels B. Christiansen
Foto: Scanpix Denmark / Reuters

Klossene i nye materialer testes for varme, hardhendt lek, og om de kan farges i de sterke fargene som legoklosser ofte har. Klossene skal også tåle vask i oppvaskmaskinen uten å miste form og farge.

– Vi må lære oss dette på nytt, sier Legos produksjonssjef i Billund, Henrik Østergaard Nilsen, til avisen.

I gang

Til nå har selskapet testet rundt 200 alternative materialer. I mars i år startet leketøysprodusenten å produsere alle busker, trær og andre lekeplanter i et plantebasert plaststoff fra sukkerrør, i stedet for med ABS – plast laget av olje.

– Dette er et stort første skritt i vår ambisiøse forpliktelse om å lage alle legoklosser av bærekraftig materiale, skrev selsapet i en pressemelding i forbindelse med lanseringen.

Lego

PLANTEBASERT:

Foto: Maria Tuxen Hedegaard / LEGO

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK