Hopp til innhold

Lego vil gjøre stor endring uten at noen merker det – bytter materiale innen 2030

I stedet for å lage de kjente klossene av plast, skal det danske selskapet senest i 2030 heller lage legoklosser av plantebasert og bærekraftig materiale.

Lego

LEGO: Ordet Lego stammer fra de danske ordene ​​​​​​​«leg godt» eller på norsk «lek godt».

Foto: Fabian Bimmer / Reuters

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

De tradisjonelle legoklossene har i all hovedsak sett like ut siden de kom på markedet på 1950-tallet. Men i årene som kommer vil den danske leketøysprodusenten velge mer miljøvennlige materialer.

Det opplyser David Clanchard, som er Legos leder for forskning og utvikling til The New York Times.

Lego

LEGO: Flere tusen av Tel Avivs innbyggere har gikk i desember 2017 sammen om å bygge verdens høyeste Lego-tårn.

Foto: Jack Guez / AFP

Flere multinasjonale selskaper gjør endringer i produktenes emballasje om dagen, de bytter ut plast med lettere nedbrytbare stoffer. Coca-Cola satser på nedbrytbare flasker, Starbucks og McDonalds er i gang med å kutte ut sugerør i plast, og Ikea har som mål at all bruk av plast skal komme fra resirkulerbart materiale innen 2020.

Legos hovedprodukt – legoklosser – er imidlertid laget av plast produsert av råolje. Men fra 2030 har selskapet som mål at klossene ikke skal inneholde råolje.

Målet er at endringen i produktenes materiale ikke skal kunne merkes av publikum.

Stort prosjekt

Selskapet har ifølge New York Times investert mer enn én milliard danske kroner, og ansatt mer enn hundre personer, i forbindelse med materialprosjektet.

Niels B. Christiansen
Foto: Scanpix Denmark / Reuters

Klossene i nye materialer testes for varme, hardhendt lek, og om de kan farges i de sterke fargene som legoklosser ofte har. Klossene skal også tåle vask i oppvaskmaskinen uten å miste form og farge.

– Vi må lære oss dette på nytt, sier Legos produksjonssjef i Billund, Henrik Østergaard Nilsen, til avisen.

I gang

Til nå har selskapet testet rundt 200 alternative materialer. I mars i år startet leketøysprodusenten å produsere alle busker, trær og andre lekeplanter i et plantebasert plaststoff fra sukkerrør, i stedet for med ABS – plast laget av olje.

– Dette er et stort første skritt i vår ambisiøse forpliktelse om å lage alle legoklosser av bærekraftig materiale, skrev selsapet i en pressemelding i forbindelse med lanseringen.

Lego

PLANTEBASERT:

Foto: Maria Tuxen Hedegaard / LEGO

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP