NRK Meny
Normal

Legger ut skattelistene før tiden

Dagens Næringsliv har torsdag kveld lagt ut flere artikler om skattelistene. Nå gjøres skattelistene tilgjengelig for pressen fire timer tidligere enn planlagt.

DN publiserte skattelister

DAGENS NÆRINGSLIV: Avisen publiserte skattetall flere timer før de er tilgjengelige på Skatteetatens sider.

Foto: Faksimile

Dagens Næringsliv publiserte tidlig torsdag kveld flere saker basert på tall fra skattelistene for 2015, mange timer før de skulle offentliggjøres hos Skatteetaten.

Skattelistene skulle egentlig være tilgjengelige fra klokken 03.00, men pressen får nå tilgang klokken 23.

– Skattelistene skal tilgjengeliggjøres for pressen samtidig. At skattelistene er blitt offentlig tilgjengelige gjennom kredittopplysningsselskap, er etter vårt syn svært uheldig, sier kommunikasjonsdirektør Mariken Holter i en pressemelding sent onsdag kveld.

– Vi vil nøye vurdere om det er behov for å stramme inn regelverket for distribusjon av ligningsopplysninger til kredittopplysningsselskaper, sier Holter.

Søkte hos kredittopplysningsselskap

DN har torsdag kveld publisert flere saker om skattelistene. Blant annet skriver de om bloggeren Sophie Elise Isachsen som doblet inntekten i 2015 og kunne hente ut 2,5 millioner kroner på sin virksomhet i fjor.

Skatteetaten har jobbet på spreng torsdag kveld for å finne ut hvordan DN har fått ut disse tallene. Men avisen avviser at de har brukt Skatteetatens skattelister.

Administrerende direktør i Dagens Næringsliv, Amund Djuve, sier de har hentet ut tallene på vanlig måte.

– Vi har fått tallene ved å søke hos et kredittopplysningsselskap. Jeg vet at andre medier har gjort det før, det er ikke så uvanlig, sier Djuve til NRK.

– Hvorfor gjør dere det?

– Det er interessant, de fleste medier pleier jo å skrive om ligningstallene. Det vanligste er å bruke ligningstallene.

– Gjør dere det for å slå oss og de andre konkurrentene?

– Nei, tallene er jo tilgjengelig hos kredittopplysningsselskapet, det er bare å søke. Det kan du og alle andre gjøre.

Flere kulturnyheter