NRK Meny
Normal

Legger ned Bokprogrammet og Safari

Til høsten satser NRK med kulturstripe på hverdager gjennom hele året NRK2. Det betyr at to av dagens programmer, Bokprogrammet og Safari, legges ned.

Bokprogrammet om Kjærlighet i frihetens tid
Foto: Charlotte Thiis-Evensen / NRK

Bokprogrammet med Hans Olav Brenner har vært en fast stope i NRKs tilbud av kulturprogrammer i snart nøyaktig fem år. Denne vinteren blir siste sesong for det det litterære fyrtårnet på NRK1.

Et nytt litteratur-program utvikles.

– Programmet skal utvikles videre fra Bokprogrammet, men ha flere sendinger og færre saker, sier prosjektleder Bjørn Hulleberg til NRK.no.

I dag har Bokprogrammet 16 årlige sendinger, fordelt på to korte sesonger, mens det nye programmet skal på lufta med 32 programmer i året; dobbel dose med andre ord.

Kultur-stripe på hverdager

Bok makro

Programmer om bøker, film, musikk visuelle uttrykk legges i fast stripe på NRK2 på hverdagskvelder fra høsten 2010.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

Programmet blir en del av en fast stripe med kulturprogrammer som skal sendes på NRK2 mandag-torsdag kveld hele sesongen gjennom, fra høsten av.

- Dette gjør vi for å bygge NRK2 som kulturkanal, sier Hulleberg.

Fredrik Færden, NRK Kringkaster, har ansvaret for å programsette NRK2, som nå rendyrkes som fordypningskanal.

- Vi tror det blir bra for publikum å få kultur til mer faste og seervennlige tider, sier kanalansvarlig for NRK2, Fredrik Færden.

Hver kveld klokken 21:30 skal behovet for å få vite mer om film, musikk, litteratur og visuell kunst bli dekket av egne programmer til fast tid på kvelden.

Nytt filmprogram

Avatar

Nytt program om film skal fortelle om det siste fra film- og tv-verdenen.

Foto: 20th Century Fox, File / Scanpix/AP

Det nye filmprogrammet får også plass i denne kulturstripa. Dette skal ledes av filmjournalist Vegard Larsen, slik NRK.no fortalte i går, og skal fortelle seeren om det siste fra film- og tv-verden.

Les: Vegard Larsen skal lede nytt filmprogram

Kulturstripa skal komplementere NRK2 som en tydeligere kanal og bygges opp med aktualitet, kultur og kunnskap som bærebjelker.

Safari blir erstattet

Eva Sannum i Marimekko-regntøy

Eva Sannum i finsk design - regntøy fra Marimekko.

Foto: Gitte Johannessen / Scanpix

Kunstprogrammet Safari blir også erstattet av et nytt program med fokus på visuelle uttrykk og opplevelser.

– Safari legges ned, men erstattes av et program om populærkultur som design, mote og lignende, sier Ingvald Garbo, redaksjonssjef i NRK Kultur.

Ingvald Garbo forteller at de ønsker å komme seg ut av galleriene og ut på gata, men at programmet ikke er ferdig utviklet enda. I likhet med de andre programmene som skal rulles ut på den nye kulturstripa, er det under utforming.

Hvem som blir programleder for det nye bokprogrammet er ikke bestemt.

– Det er ikke bestemt hvem som blir med i redaksjonen, men det blir trolig klart rundt påsketider. Det er derimot sikkert at Hans Olav Brenner ikke fortsetter som programleder, sier Bjørn Hulleberg.

Kulturstrøm

 • Legende på Norges-besøk

  Pink Floyd-legenden Roger Waters er på norgesbesøk. Mandag var han Nobels Fredssenter for diskutere politikk – og spille musikk. Et stappfullt Nobels Fredssenter fikk seg også en aldri så liten musikalsk godbit da kvelden ble avrundet med en minikonsert fra den 74-årige musikklegenden. Etter planen skulle han bare spille én låt, men Waters serverte tre, og avsluttet å spille klassikeren «Mother» foran de 250 frammøtte (NTB).

 • Klar med ny kolleksjon

  For første gang på fire år viser klesdesigner Ingunn Birkeland fra Tvedestrand i dag en ny kolleksjon på Kunstnernes Hus under Oslo Runway 2018. Hvert plagg er one-of-a-kind og er håndprodusert i Norge av designeren selv, skriver Agderposten.

  Ingunn Birkeland
  Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK
 • Slik vil dei styrke Astruptunet

  Etterkomarar av kunstnaren Nikolai Astrup, søstrene Kari og Elisabeth Astrup, vil gje delar av garden sin i gåve til Jølster kommune, det skriv Firda Tidend. Dei to søstrene eig eit lite småbruk som er skilt ut frå resten av Astruptunet, der det i dag er museum. Søstrene vil no gi både litt innmark, og ein god del utmark til kommunen. Dei håpar at det kan vere med på å styrke Astruptunet. Jølster-ordførar Oddmund Klakegg seier gåva betyr svært mykje for kommunen.

  Astruptunet
  Foto: Merete Husmo Høidal / NRK