Lege hyller Toralv Maurstad (92) for å dra på jobb i rullestol

Lege og forfatter mener Toralv Maurstad (92) er en rollemodell, etter at han spilte Peer Gynt i rullestol i stedet for å bli sykemeldt.

Toralv Maurstad

«THE SHOW MUST GO ON»: Peer Gynt-forestillingen blir ikke avlyst til tross for at Toralv Maurstad må rulles inn på scenen i rullestol. Nå hylles han av lege og forfatter Sophie Berg.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Torsdag fortalte NRK om skuespiller Toralv Maurstad som spiller Peer Gynt i rullestol på Det Norske Teatret, istedenfor å avlyse, etter at han falt på isen og brakk beinet. 92-åringen nekter å sykemelde seg.

– Skuespillere, i hvert fall ikke min generasjon, vi sykmelder oss ikke. Nei, det er ikke tradisjon for det, sa Maurstad.

Nå hylles han av lege og forfatter Sophie Berg.

– Det er flott og viktig med rollemodeller som Toralv Maurstad, som viser vilje og evne til å finne løsninger, selv med skader. Jeg tror det kan være inspirerende for mange, sier hun.

– Tilrettelegges for lite

Berg er en av to leger bak kronikken «Vi har en syk sykmeldingskultur», som ble publisert i Aftenposten i starten av uken.

Lege og forfatter Sophie Berg

SYKEMELDINGSKULTUR: Lege og forfatter Sophie Berg er bekymret for det hun mener er en sykemeldingskultur på norske arbeidsplasser.

Foto: Pressefoto / Sturlason

I kronikken tar hun og kollega Kaveh Rashidi til orde for at både arbeidsgivere og kolleger må gjøre mer for å få sykemeldte tilbake i jobb raskere.

– Vi mener at det tilrettelegges for lite, slik det er i dag. I tillegg opplever vi at det er en litt liten vilje til å tak i sykemeldingskulturen på arbeidsplassene. Er det for eksempel innafor å komme på jobb med rullestol? Synes venner og familie at det er greit at man går på jobb med brukket ben? Vi tenker at disse tingene har en del å si.

– Det skal være plass til alle i arbeidslivet. Uansett om man har en funksjonshemning, har en skade, eller er litt syk. Så lenge det er mulig å tilrettelegge, sier Berg.

– Strekker seg langt

Pernille Vogt er fagsjef for helse, miljø og sikkerhet i arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri, som er den største landsforeningen i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Hun opplever at arbeidsgiverne strekker seg langt for å holde på sine ansatte, også ved langvarig sykemelding.

– Min erfaring er at arbeidsgivere innen industrien har utviklet stor kompetanse knyttet til ulike måter å tilrettelegge på og ikke minst i å få ansatte til å opprettholde kontakten med arbeidsplassen når sykefraværet strekker ut i tid, sier Vogt.

Pernille Vogt er fagsjef for helse, miljø og sikkerhet i arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri

GJØR MYE: Fagsjef Pernille Vogt i Norsk industri har hatt ansvar for IA-avtalen i organisasjonen i 18 år. Hun mener norske arbeidsgivere strekker seg langt for å holde på sine ansatte.

Foto: Norsk Industri

Hun viser til at industrien har lyktes med å redusere sykefraværet med over 30 %.

Sophie Berg mener at sykemeldingskulturen på enkelte arbeidsplasser er problematisk, og at det er litt for liten vilje til å tak i dette. Er det for eksempel sosialt akseptert å komme på jobb med rullestol?

– Arbeidsgivere i industrien er opptatt av å være inkluderende og jeg kan aldri tenke meg at rullestol skulle være sosialt uakseptabelt. Når det er sagt er det nok lettere å sitte i rullestol i et kontorlandskap enn ute i et produksjonslokale. Industribedrifter er imidlertid meget kreative og finner stort sett praktiske løsninger, mener Vogt.

Kulturstrøm

  • Åpner Hamsuns dikterstue for besøk

    I august gjenåpnes dørene til Hamsuns dikterstue, som har vært utilgjengelig for publikum siden 1986. To av omvisningene er i regi av Ibsen/Hamsun-dagene 7.–10. august, og den første er 4. august på Knut Hamsuns fødselsdag.

  • Hijab-satire vant i Grimstad

    Den gjeve publikumsprisen under Kortfilmfestivalen i Grimstad gikk til Kaveh Teharini og filmen hans, «The Manchador». – Jeg ville snu problemstillingen på hodet. I Iran er kvinner nødt til å dekke seg til for å skjerme menn. Filmen forsøker å plassere ansvaret der hvor det egentlig hører hjemme, har filmskaperen uttalt om ideen til kortfilmen til D2. Det er første år at Kortfilmfestivalen inkluderer en publikumspris. Prisen stemmes fram av festivalpublikum, melder arrangørene (NTB).

  • Norsk stol kan få britisk pris

    Den norske stolen «Krysset» ble designet av Fredrik Kayser i 1955. Møbelfabrikken Eikund i Eigersund kommune gjenopptok produksjonen i 2017, og lanserte den nylig i Storbritannia. Nå en stolen nominert til designprisen «Mixology Awards».