Leder nytt TV-program: «Familiens ære»

Kjetil André Aamodt skal lede nytt konkurransedrevet reality-program på NRK. Der vil vi få et unikt innblikk i livet til kjente idrettsprofiler.

Kjetil Andre Aamodt.

FAMILIENS ÆRE: Tidligere toppalpinist, Kjetil André Aamodt skal lede det nye TV-programmet «Familiens ære», som er et underholdningsprogram som skal gå i helgene på NRK1 til høsten.

Foto: Maiken Amanda Brennås / NRK

– Tidligere idrettsutøvere og barna deres, som også er toppidrettsutøvere skal nå konkurrere sammen om familiens ære, forteller Kjetil André Aamodt.

I tillegg til konkurranser, skal vi også bli bedre kjent med idrettsprofilene, foreldre og søsken.

– Vi kommer hjem til familiene, får se hvordan de har det, og får høre hvordan de har hatt det i oppveksten, forteller Kjetil.

Vi får høre historiene til barna som har valgt å gå i foreldrenes fotspor, men også om de barna som ikke har valgt å gjøre det.

– Også kan man spørre, er det gener, arv, familien eller miljøet de har vokst opp i som er avgjørende for det, forteller han videre.

Viktig med støtte

Familiens betydning for å lykkes i idretten er en rød tråd i programmet. Det tror Kjetil er viktig uavhengig av hva man driver med.

– De aller fleste som tar det langt i idretten har hatt veldig god backing fra foreldrene, sier han.

– Man ser barn som ikke blir fulgt opp, og barn som bli fulgt opp litt vel mye. Men jeg tror de fleste ønsker at barna skal bli glad i livet, og idretten skal være et sted der man gjør ting man har lyst til, forteller Kjetil.

Dette har den tidligere toppalpinisten selv erfart, og gir mye av æren for sin karriere til sin egen far.

– Foreldrene mine brukte mye tid sammen med barna sine. De var til stede og så oss hele tiden. Det tror jeg er viktig uavhengig av hva du driver med, sier han videre.

VAL d'ISERE FRANKRIKE: Vinter OL- i Albertville i 1992. Kjetil André Aamodt er tidenes mestvinnende norske alpinist. Med 20 OL- og VM-medaljer har han flere pallplasser i internasjonale mesterskap enn noen annen alpinist.

VAL d'ISERE FRANKRIKE: Vinter OL- i Albertville i 1992. Kjetil André Aamodt er tidenes mestvinnende norske alpinist. Med 20 OL- og VM-medaljer har han flere pallplasser i internasjonale mesterskap enn noen annen alpinist.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB / Scanpix

Idrett skal gi glede

Kjetil forteller at det ofte diskuterer hvor mye press man skal legge på barna, og håper programmet kanskje kan bidra til å gi oss noen svar.

– Det er en evig diskusjon om hvilke metoder man skal bruke, for at barna skal få mest glede ut av idretten. Dette håper jeg vi kan få mer innsikt om hos disse seks familiene, forteller Kjetil.

Deltakerne skal konkurrere på historiske arenaer, som Bislet stadion, Holmenkollen nasjonalanlegg, Ullevål stadion og den nye skihallen Snø.

– Vi håper familiene kan samles, kose seg med morsomme konkurranser, og lære mer om hva det har betydd for familien at de har stått sammen i idretten, forteller Kjetil.

Innspillingen av «familiens ære» er i gang, og sendes på NRK1 til høsten, i helgene.

Kulturstrøm

 • Gullrutens fagpriser delt ut

  «Rådebank 2», «P3 Gull» og «Kunstneren og tyven» tok flest priser under utdelingen av Gullrutens fagpriser i dag, skriver Rushprint. Fagprisene deles ut i tillegg til selve Gullruten-prisene, som offentliggjøres lørdag kveld.

 • KORK kårer unge komponister

  Skapia er en komposisjonskonkurranse som involverer tusenvis av skolebarn og -ungdom fra hele landet. Vinnerne kåres og får verket sitt fremført av KORK i en festkonsert direkte fra NRK Store studio kl. 12. Margrethe Røed er programleder.

  Vinnerne av komposisjonskonkurransene Veslefrikk og U-trykk skal kåres i Store studio. Kringkastingsorkestret spiller vinnerverkene. Konferansier: Margrethe Røed
 • 10 millioner til filmer

  Regjeringen vil gi 10 millioner til filmer som ble rammet av pandemien.

  – Dette er 10 millioner kroner i friske midler for å hjelpe filmprodusenter som har blitt rammet særlig hardt av stengte kinoer og redusert kapasitet under pandemien, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja i en pressemelding.

  Kompensasjonsordningen vil bli administrert av Norsk filminstitutt (NFI), og filmprodusenter kan nå søke om midler for filmer som var i distribusjon i perioden 13. mars til 30. september 2020.

  Kinovisning er tradisjonelt den viktigste inntektskilden for norsk spillefilm. Kinoinntektene fra én film vil i mange tilfeller være avgjørende for produsentens drift og for å kunne sette nye prosjekter i gang.

  Produsenter som hadde satt opp filmer for visning på kino i mars 2020 ble rammet av nedstengingen av samfunnet. Etter hvert åpnet kinoene, men med betydelig redusert kapasitet. Når kinoene igjen fikk åpne opp, ble flere filmer satt opp på tross av strenge restriksjoner. Disse filmene vil kunne få noe av de tapte billettinntektene fra kinovisning kompensert.

  – Jeg er glad for at vi med denne ordningen kan hjelpe filmprodusenter som ble rammet av stengte kinoer i mars 2020. Vi ser også at det kan være behov for å kompensere filmer som ble satt opp på kino i perioden med strenge restriksjoner på kapasitet, før stimuleringsordningen kom på plass 1. oktober 2020, sier Abid Raja.

  Pressekonferanse om koronasituasjonen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB