Led Zeppelin tapte første runde

Led Zeppelin har tapt første rettsrunde, etter at et tidligere medlem i bandet Spirit har beskyldt dem for å stjele bandets største hit, «Stairway to Heaven».

Led Zeppelin

LED ZEPPELIN: John Paul Jones, Jimmy Page, Robert Plant og Jason Bonham

Foto: Evan Agostini / Ap

Amerikanske Spirit og britiske Led Zeppelin turnerte sammen på slutten av 70-tallet.

– Historien som Jimmy Page har fortalt om hvordan sangen ble skapt, er falsk, hevder advokaten til avdøde Spirit-medlem Randy Craig Wolfe.

Ved ildstedet

Page har sagt at han trakk seg tilbake til en liten hytte i Bron-Yr-Aur i Wales i 1970, der han laget «Stairway to Heaven» foran peisen. Låten er en av Led Zeppelins største.

Gitaristen Wolfe hevdet at det var han som laget låten.

I 1968 lå han på den amerikanske Billboard-listen med instrumentallåten «Taurus». Senere dannet han bandet Spirit, som turnerte med Led Zeppelin. Wolfe spilte den to minutter og trettisju sekunder lange låten for Page.

Hør begge låtene nederst i denne saken og døm selv.

– Et sårt tema

I et intervju med Listener Magazine før han døde, sa Wolfe:

–« Stairway To Heaven» er plagiat. Gutta tjente millioner av dollar på den og sa verken takk eller tilbød seg å betale. Det er et sårt tema for meg. Kanskje samvittigheten deres vil få dem til å gjøre noe med det en dag?

Led Zeppelin

Led Zeppelin på 70-tallet.

Foto: Evening Standard / Getty Images

Led Zeppelin spilte inn «Stairway to Heaven» i 1970–71. 43 år etter saksøkte en advokat det britiske heavyrock-bandet, på vegne av Wolfe.

Vant første runde

Nå må Led Zeppelin gjøre opp for seg, etter å ha tapt første runde av rettssaken i en rett i Pennsylvania i USA.

Den handlet først og fremst om begrunnelsen for å legge rettssaken hit. Saksøkerne vant fram med denne argumentasjonen:

– Led Zeppelin har tilknytning til Pennsylvania gjennom å utnytte regionen til å promotere «Stairway to Heaven» og selge låten for millioner av dollar, hevdet saksøkerens advokat.

Led Zeppelins forsvarer derimot, hevdet at bandmedlemmene er britiske statsborgere uten eiendom i Pennsylvania. Søksmålet bør dermed forkastes, mente han, men fikk ikke rettens medhold.

Det er fortsatt uvisst om hvorvidt Led Zeppelin vil anke avgjørelsen, men rettssaken går sin gang i Pennsylvania.

– Ikke plagiat

Led Zeppelin avviser påstandene om plagiat. Jimmy Page har uttalt til bladet Liberation:

– Dette er tull. Jeg har ingen videre kommentar.

Det er fortsatt uvisst om hvorvidt Led Zeppelin vil anke avgjørelsen, men rettssaken går sin gang i Pennsylvania.

Her kan du høre begge låtene (krever Spotify):

Kulturstrøm

 • Skandale ryster vinmiljøet

  Court of Master Sommeliers måtte diskvalifisere 23 av årets 24 kandidater pga lekket informasjon under årets eksamen. Siden det ikke var mulig å finne ut hvor mange som hadde jukset, ble alle diskvalifiserte. Den eneste kandidaten som fikk beholde sin ferske tittel var sommelier Morgan Harris, fordi han tok smaksdelen av eksamenen i fjor, melder Godt. The Master Sommelier er ansett som en av verdens vanskeligste sommelier-tester. Kun 274 personer har bestått siden 1969 da testen oppsto.

  vin
  Foto: Kym Ellis / Unsplash
 • «Kan bli en krimgodbit»

  Det er mye som gleder med TV 2s Kielergata. Lysten til å lage ny og annerledes norsk krim skinner gjennom, og serien plasserer seg forfriskende langt unna de etterforskerfokuserte morderjaktene som har preget så mange betongbleke “nordisk noir”-serier de siste årene, mener NRKs anmelder. Terningkast 4.

  Kielergata
  Foto: Anagram / TV2
 • «Skogens historie» vekker oppsikt

  Fire utenlandske forlag har kuppet en norsk bok om skog før budrunder under bokmessen i Frankfurt – ved hjelp av såkalte pre-empt-avtaler, ifølge boknettstedet 365. I «Skogens historie», som nylig utkom i Norge, skriver forfatter Reidar Müller om skogens betydning som livsmiljø for planter og dyr – ikke minst ulven – , og skogens plass i menneskenes forestillingsverden.

  Reidar Müller
  Foto: Aschehoug forlag