NRK Meny
Normal

Led Zeppelin saksøkes for plagiat

Var det ikke Jimmy Page som skrev en de mest kjente låtene på Led Zeppelins debutalbum?

Led Zeppelin - Robert Plant (til venstre) og Jimmy Page under en konsert i Chicago i 1977.

Robert Plant (til venstre) og Jimmy Page på scenen under en konsert med Led Zeppelin i Chicago i 1977.

Foto: Jim Summaria / Wikimedia Commons

Jake Holmes

Jake Holmes er folkemusikeren som hevder det var ham som skrev Led Zeppelin-låta «Dazed and confused».

Foto: MySpace
Jimmy Page, Led Zeppelin

Jimmy Page hevder det var han som skrev låta «Dazed and confused».

Foto: Koji Sasahara / AP

Den amerikanske folkemusikeren Jake Holmes saksøker Led Zeppelin for rettighetene til en av deres mest kjente sanger.

Varmet opp for The Yardbirds

Det er låta «Dazed and Confused» saken står om.

Holmes hevder Jimmy Page, som står som den offisielle låtskriveren på låta, hørte den første gang da Holmes varmet opp for Pages tidligere band The Yardbirds i 1967.

Jake Holmes har også tidligere kommet med plagiatbeskyldningene, men går først nå til sak for å få kompenasjon for sitt tap, melder The Guardian.

Mandag la han fram dokumenter som viser at han i 1967 registrerte låta «Dazed and confused» hos opphasrettsmyndigheter, og gjentok dette i 1995. Låta, som du kan høre her, var med på Holmes’ debutalbum «The above Ground Sound» som kom I 1967.

- Låta ble snappet opp

Holmes var altså oppvarming da The Yardbirds spilte i Greenwich Village i august 1967.

- Det var det beryktede øyeblikket da låta ble snappet opp av Jimmy Page, sier Holmes i et intervju med magasinet Perfect Sound Forever.

The Yardbirds kjøpte plata til Holmes, likte låta og begynte å spille den. Da The Yardbirds gikk i oppløsning tok Page låta med seg og ga den ut på debutalbumet til Led Zeppelin. Men til tross for dokumentasjon (som for eksempel på Wikipediasiden til låta) av Holmes involvering i låta er det fortsatt Page som står som låtskriver.

Krever en million pund

I et intervju med Musician Magazine i 1990 ble Page spurt ut om låtas opphav, men nektet for at det var noen andre som hadde laget låta.

Det er ikke kjent hvorfor Holmes har ventet så lenge med å gå til sak, og i følge lovverket kan han bare kreve erstatning for de tre siste årene.

Nå krever han en million pund i oppreisning.

Kulturstrøm

  • Jakob Oftebro spiller Peer Gynt

    Det er nå endelig klart at Jakob Oftebro skal spille Peer Gynt på Gålå i august. Oftebro ble brannskadet under filminnspilling og det var usikkert om han kunne spille på Gålå. – Jeg gleder meg til å stå på scenen på Gålå med pappa og alle aktørene en gang til, sier Jakob Oftebro i en pressemelding.

  • Westworld podcast episode 9

    I ukas Westworld-episode «Vanishing Point» merker vi at det blåser opp til en blodig finale-episode! Tidslinjene møtes, planer avsløres og familieforbindelsene settes virkelig på prøve. Hør Filmpolitiets podcast her.

    Laster Instagram-innhold