Cannes har tilgitt Hitler-sympati

– Det var aldri meningen at Lars von Trier skulle være uønsket for alltid, sier kunstnerisk leder for filmfestivalen i Cannes, Thierry Fremauz.

Lars von Trier

Regissøren Lars von Trier er tatt til nåde igjen

Foto: INA FASSBENDER / Reuters

Det er tidsskriftet Screen som skriver at den danske regissøren er tilgitt det famøse utspillet på filmfestivalen i Cannes i 2011.

Etter visning av filmen «Melancholia», ble von Trier spurt om sine bånd til Tyskland. Stjernen i filmen, Kirsten Dunst, vred seg i stolen da han svarte at kunne forstå nazilederen, og at han egentlig var nazist.

Se video fra pressekonferansen:

Video Von Trier sier han forstår Hitler

Lars von Trier sier at han forstår Hitler

Senere samme dag ber Lars von Trier om unnskyldning. – Hvis jeg såret noen i morges med min uttalelse, så beklager jeg, skrev han i en e-post til nyhetsbyrået AFP. For Cannes-festivalen var ikke det nok.

Cannes-festivalen er et forum som artister fra hele verden kan bruke til å presentere arbeidet sitt og forsvare ytringsfriheten og uttrykket sitt. Festivaldirektørene er lei seg for at dette forumet har blitt misbrukt av Lars von Trier til å komme med kommentarer som er uakseptable, intolerante og ikke samsvarar med idealene om humanisme og generøsitet.

Fra festivalens pressemelding

Lars von Trier ble erklært «persona non grata» med øyeblikkelig virkning.

– Velkommen!

Nå er dette historie.

– Lars von Trier ble erklært uønsket som gjest på festivalen i 2011. Det var aldri meningen at dette skulle gjelde i all evighet, sa kunstnerisk leder Thierry Fremauz på en pressekonferanse om programmet for årets Cannes-festival.

Når Lars von Trier ikke er representert i Cannes i år, så er det fordi hans siste film «Nymphomaniac»ikke ble ferdig i tide. Filmens tema er «det erotiske livet til kvinnen fra alder null til 50».

Kulturstrøm

  • Handler om mer enn å finne kjæreste

    Det sier «Hjem til jul»-skuespiller Ida Elise Broch til Kulturstripa. I Netflix-serien spiller hun hovedrollen som single Johanne. Hun lyver på seg en kjæreste for å roe ned familiens mas og forventninger.

     Ida Elise Broch
  • Urfolk bidrar i klimakampen

    Verden har mye å lære av urfolks tradisjonelle kunnskap om naturen, mener FN. Under det pågående klimatoppmøtet i Madrid, COP25 har urfolk for første gang en egen plattform for å bidra i kampen mot klimaendringene. Det store spørsmålet er hvordan verden skal nå målet om å bremse den globale oppvarmingen til 1,5-2 grader, som er vedtatt i Parisavtalen.