Cannes har tilgitt Hitler-sympati

– Det var aldri meningen at Lars von Trier skulle være uønsket for alltid, sier kunstnerisk leder for filmfestivalen i Cannes, Thierry Fremauz.

Lars von Trier

Regissøren Lars von Trier er tatt til nåde igjen

Foto: INA FASSBENDER / Reuters

Det er tidsskriftet Screen som skriver at den danske regissøren er tilgitt det famøse utspillet på filmfestivalen i Cannes i 2011.

Etter visning av filmen «Melancholia», ble von Trier spurt om sine bånd til Tyskland. Stjernen i filmen, Kirsten Dunst, vred seg i stolen da han svarte at kunne forstå nazilederen, og at han egentlig var nazist.

Se video fra pressekonferansen:

Video Von Trier sier han forstår Hitler

Lars von Trier sier at han forstår Hitler

Senere samme dag ber Lars von Trier om unnskyldning. – Hvis jeg såret noen i morges med min uttalelse, så beklager jeg, skrev han i en e-post til nyhetsbyrået AFP. For Cannes-festivalen var ikke det nok.

Cannes-festivalen er et forum som artister fra hele verden kan bruke til å presentere arbeidet sitt og forsvare ytringsfriheten og uttrykket sitt. Festivaldirektørene er lei seg for at dette forumet har blitt misbrukt av Lars von Trier til å komme med kommentarer som er uakseptable, intolerante og ikke samsvarar med idealene om humanisme og generøsitet.

Fra festivalens pressemelding

Lars von Trier ble erklært «persona non grata» med øyeblikkelig virkning.

– Velkommen!

Nå er dette historie.

– Lars von Trier ble erklært uønsket som gjest på festivalen i 2011. Det var aldri meningen at dette skulle gjelde i all evighet, sa kunstnerisk leder Thierry Fremauz på en pressekonferanse om programmet for årets Cannes-festival.

Når Lars von Trier ikke er representert i Cannes i år, så er det fordi hans siste film «Nymphomaniac»ikke ble ferdig i tide. Filmens tema er «det erotiske livet til kvinnen fra alder null til 50».

Kulturstrøm

 • – Han fikk norsk kunst ut i verden

  NRK-journalist Maren Kvamme Hagen forteller om hva slags betydning avdøde Hans Rasmus Astrup har hatt for norsk kunstliv.

 • Brudeferd på norgesturné

  Nasjonalmuseet skal i 2021 sende kunsten sin ut på to turnéer Norge rundt. Tidemand og Gudes ikoniske maleri Brudeferd i Hardanger vil dukke opp på et sykehjem i Narvik, et verft i Ulsteinvik, et asylmottak i Hå og stilles ut for innsatte i Halden fengsel.

  Brudeferden i Hardanger, 1848
  Foto: Børre Høstland / Nasjonalmuseet
 • Hans Rasmus Astrup er død

  Den norske kunstsamleren og skipsmegleren Hans Rasmus Astrup er død, 82 år gammel. Han er mest kjent for å ha grunnlagt Astrup Fearnley-museet i Oslo.

  – Astrup var stolt av samlingen, men selv holdt han seg gjerne i bakgrunnen og ute av offentlighetens lys, sier direktøren for Astrup Fearnley-museet Solveig Øvstebø i en pressemelding.

  I 1998 ble Astrup tildelt St. Olavs Orden for sitt bidrag til norsk kunstliv.

  – Vi bevarer alle gode minner og hans livsverk vil leve videre gjennom Astrup Fearnley Museet – til glede for alle, sier Østbø