Cannes har tilgitt Hitler-sympati

– Det var aldri meningen at Lars von Trier skulle være uønsket for alltid, sier kunstnerisk leder for filmfestivalen i Cannes, Thierry Fremauz.

Lars von Trier

Regissøren Lars von Trier er tatt til nåde igjen

Foto: INA FASSBENDER / Reuters

Det er tidsskriftet Screen som skriver at den danske regissøren er tilgitt det famøse utspillet på filmfestivalen i Cannes i 2011.

Etter visning av filmen «Melancholia», ble von Trier spurt om sine bånd til Tyskland. Stjernen i filmen, Kirsten Dunst, vred seg i stolen da han svarte at kunne forstå nazilederen, og at han egentlig var nazist.

Se video fra pressekonferansen:

Video Von Trier sier han forstår Hitler

Lars von Trier sier at han forstår Hitler

Senere samme dag ber Lars von Trier om unnskyldning. – Hvis jeg såret noen i morges med min uttalelse, så beklager jeg, skrev han i en e-post til nyhetsbyrået AFP. For Cannes-festivalen var ikke det nok.

Cannes-festivalen er et forum som artister fra hele verden kan bruke til å presentere arbeidet sitt og forsvare ytringsfriheten og uttrykket sitt. Festivaldirektørene er lei seg for at dette forumet har blitt misbrukt av Lars von Trier til å komme med kommentarer som er uakseptable, intolerante og ikke samsvarar med idealene om humanisme og generøsitet.

Fra festivalens pressemelding

Lars von Trier ble erklært «persona non grata» med øyeblikkelig virkning.

– Velkommen!

Nå er dette historie.

– Lars von Trier ble erklært uønsket som gjest på festivalen i 2011. Det var aldri meningen at dette skulle gjelde i all evighet, sa kunstnerisk leder Thierry Fremauz på en pressekonferanse om programmet for årets Cannes-festival.

Når Lars von Trier ikke er representert i Cannes i år, så er det fordi hans siste film «Nymphomaniac»ikke ble ferdig i tide. Filmens tema er «det erotiske livet til kvinnen fra alder null til 50».

Kulturstrøm

  • Jon Larsen takker av i Hot Club

    Gildas Le Pape fra Satyricon overtar som organisator når Hot Club de Norvèges drivkraft gjennom 40 år legger opp som profesjonell musiker. Jon Larsen har sin siste sesong på veien før Bandet er også fornya med gitaristen Ola Erlien (18). Hot Club avslutta nylig Moldejazz og drar videre til Canal Street-festivalen i Arendal, før Sildajazz i Haugesund og Oslo Jazzfestival, skriver Fire Flate.

    Jon Larsen
  • Ni uker satt av til straffesak

    Straffesaken mot en 49 år gammel mann som har hatt ledende stillinger i en festival og i mediebransjen, starter i januar 2020. Han er tiltalt for ni voldtekter, og for seksuell omgang med en jente på under 16 år. 49-åringen nekter straffskyld.