Lar deg filtrere bort Trump fra internett

Lei av å lese om Donald Trump? Et nettfilter gjør at man kan fjerne alle saker som omhandler den påtroppende amerikanske presidenten.

Donald Trump-filter

Trump-filteret fjerner alle nettsaker som omhandler Donald Trump. – Han kan komme til å fatte avgjørelser som blir relevante for din livssituasjon, så jeg anbefaler det ikke, sier professor Frank Aarebrot.

Foto: Skjermdump

Til nettleseren Google Chrome tilbys utvidelsen «Trump Filter», som sørger for å luke ut nyhetssaker som omhandler Donald Trump.

Filteret har tre ulike styrker, avhengig av hvor lite du ønsker å ha med ham å gjøre. Graderingene er «mild», «aggressiv» og «hevngjerrig».

Filteret er laget av en utvikler med et problematisk forhold til Trump. Men begge sider i den amerikanske valgkampen har hatt tilgang på hvert sitt filter: Utvidelsen «Hillary Blocker» fjerner alle nyhetssaker som omhandler demokratenes tapende presidentkandidat. Også Barack Obama og Bernie Sanders er tildelt denne tvilsomme æren.

Årets presidentvalgkamp sies å være den skitneste noensinne, og blokkeringsmetodene er til dels i barnsligste laget. Utvidelsen «Politicians To Poop» gjør at navnet på den presidentkandidaten du ikke liker har blitt byttet ut med... et bæsj-ikon.

Hillary-blokkering

Også de som har slitt med for mye Hillary Clinton-stoff på nettet har kunnet installere en «Hillary Blocker».

Foto: Skjermdump

Anbefaler ikke slike filter

Frank Aarebrot, som er professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, mener de som stenger ute politikere de misliker gjør seg selv en bjørnetjeneste.

– Det er verst for folk selv om de installerer et slikt skylappsystem. Men det er ikke et demokratisk problem så lenge dette er noe folk velger selv å installere. Man kan ikke tvinge folk til å lese om Donald Trump. Men mannen som blir USAs neste president kan komme til å fatte avgjørelser som blir relevante for din livssituasjon, så jeg anbefaler ikke slike filtre, sier han til NRK.

Problem

Slike nyhetsfilter rammer ikke bare upopulære politikere. I 2012 lanserte Dagbladet en «terrorfri sone» som gjorde at leserne kunne slippe unna alle saker som omhandlet massemorderen Anders Behring Breivik.

Frilansjournalist Maren Sæbø var kritisk til en slik siling, og mente det var feil å snu ryggen til det smertefulle rettsoppgjøret etter 22. juli-massakren.

Sæbø sier til NRK.no at det kan være et demokratisk problem når folk bare får nyheter de liker.

– Etter valgkampen i USA har det blitt diskutert om valget delvis ble avgjort fordi folk sitter i hvert sitt ekkokammer. Facebook blir stadig viktigere som nyhetsformidler sammenlignet med papiraviser og TV-kanaler. Algoritmene til Facebook gir en forsterkende effekt, slik at man får enda mer negative nyheter om Hillary Clinton dersom man klikker på slike saker. Dermed skaper man sine egne nyhetssider og mister en viktig helhet, sier hun.

Kulturstrøm

  • Satset alt for å bli artist

    Stig Brenner, artisten tidligere kjent som Unge Ferrari, ble i helgen tildelt «P3-prisen». Etter flere år med hardt arbeid brøt Stig Joar Haugen endelig gjennom og tok hele landet med storm. Men veien har vært tyngre enn han hadde regnet med. Les intervjuet med vinneren her.

    P3 Gull - P3-prisen
    Foto: Kim Erlandsen / NRK
  • Over 130.000 har besøkt nye Munch

    Den første måneden har over 130.000 besøkt det nye Munch-museet. Det er mer enn det de gamle lokalene hadde på et helt år. Det sier direktør Stein Olav Henriksen til TV 2.