Hopp til innhold

Lanserer nytt norsk spill: – Har stor internasjonal appell

Etter seks år er spillselskapet Pineleaf endelig klare til å lansere sitt første spill «DwarfHeim».

Det Trondheim-baserte spillselskapet Pineleaf er i mål med en ferdigversjon av spillet de har jobbet med siden 2014. «DwarfHeim» er et strategispill inspirert av de store spillene i samme sjanger, men som i større grad legger vekt på flerspiller-samarbeid.

I fjor åpnet det norske selskapet døra til en tidlig-utgave av spillet, for å kunne gi spillere verden rundt muligheten til å teste og gi tilbakemeldinger før en mer polert og offisiell versjon skyves ut.

Mandag dukker ferdigversjonen opp for PC-spillere på Steam.

– Det føles uendelig godt å endelig lansere spillet. Vi er stolt av det vi har fått til og vi gleder oss til å ha det fullstendig ute på markedet, sier daglig leder Hans-Andreas Kleven i Pineleaf.

I de mer kjente og tradisjonelle spillene i sanntidsstrategi-sjangeren (også kjent som RTS-spill), har hver spiller oftest like forutsetninger for å bygge, høste og krige. I «DwarfHeim» må spillerne velge én av disse rollene.

Hans-Andreas Kleven

– Å ferdigstille spillet sammen med spillere ga oss anledning til å finjustere spillet og gjøre alle rollene like unike, forteller Hans-Andreas Kleven.

Foto: Marianne Austvik

– Det er altfor lite lagbaserte spill innenfor strategi-sjangeren i dag. Vi ønsker å fylle dette tomrommet med et spill som virkelig lar deg føle at du spiller på lag. En spiller må bygge basen, en samler ressurser dypt inne i fjellet, og en må trene opp dverger til å slåss, forklarer Kleven.

– Har et potensial som jeg savner i norsk spillbransje

Det norske spillselskapet håper denne oppskriften vil sette Trondheim på det internasjonale spillkartet.

– Vi drømmer om å bli et større spillstudio som konkurrerer med flere globale aktører. At vi blir store nok til å ansette flere spillutviklere og jobbe på enda større prosjekter, sier spillutvikleren.

NRKs spillkritiker Rune Fjeld Olsen har store forventninger til den norske spillsatsingen.

– Norske indie-spill har en tendens til å være litt smale, og ofte med fokus på unike spillopplevelser og historier som kanskje ikke alltid sikter mot et bredt publikum. Det som gjør «DwarfHeim» interessant, er at de satser på et spill med stor internasjonal appell.

– Det er ikke gitt at det blir en suksess, men det har åpenbart et potensial som jeg savner litt generelt i norsk spillbransje.

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel. Kunngjøringen av hans bortgang ble formidlet av Jesse Paris Smith, som er datteren til artisten Patti Smith, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  Han står på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene, skriver NTB.

 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.