Kroppsaktivist: – Føler at mitt utseende aldri ble representert da jeg vokste opp

Moteindustrien har lenge fått kritikk for å ikke speile et mangfold. Nå lanserer Ellos kampanjen «Faces Of Ellos» for å finne modeller i ulike hudfarger og størrelser blant publikum.

Kampanjen "Faces by Ellos"

Målet med kampanjen er å gjenspeile et bredere samfunn.

Foto: Felicia Masalla / Ellos

– Det ser veldig lovende ut. Mye mangfold på forskjellige plan, så det synes jeg er veldig positivt.

Kroppsaktivisten, Wilde Siem, er positiv til kampanjen fra Ellos. Hun mener det er en manglende representasjon av forskjellige kroppsformer, etnisitet og funksjonsevne i moteindustrien.

Wilde Siem

Kroppsaktivist, Wilde Siem, oppfordrer flere til å gjøre som Ellos. Hun mener det er viktig for identitet å bli representert.

Foto: Wilde Siem / Happykropp

– Jeg føler at mitt utseende aldri ble representert da jeg vokste opp. Da var det jo en trend om å være tynnest mulig. Nå er det litt mer akseptert.

Hun er aktuell i dokumentarfilmen «Fat Front» som er tilgjengelig på VGTV. Den følger fire kvinner som har bestemt seg for å slutte å skamme seg over størrelsen sin.

Risiko for dårlig mental helse

Jorunn Kaiander Sundgot Borgen, professor ved Norges idrettshøgskole mener at kampanjen vil ha en gunstig effekt.

Jorunn Kaiander Sundgot Borgen

Sundgot-Borgen ønsker velkommen alle bidrag som fremmer kvinner i flere størrelser og fasonger.

Foto: Norges idrettshøgskole

– Når jenter og unge kvinner kan se sin egen størrelse og ikke bare unaturlige kropper, så gir det en følelse av at deres kropp er fin slik som den er.

Borgen mener det er altfor stort spenn mellom de naturlige og de unaturlige kroppene som de fleste kvinner eksponeres for.

– Jo større spenn mellom kroppen man har og idealet, jo større er risikoen for dårlig mental helse og dårlig kroppsopplevelse.

En undersøkelse fra Ungdata i 2020 viste at 1 av 3 ungdommer føler på litt press for å se bra ut og ha en fin kropp.

Ligger bak i mangfolds-arbeidet

Modell og artist, Siri Black, merker en forbedring etter Black Lives Matter-bevegelsen i sommer, men mener at samfunnet fortsatt ligger langt bak i mangfoldsarbeidet.

Siri black

Black mener at kampanjen er et steg i riktig retning.

Foto: Ana-Maria Radic

– Man skulle jo ønske at det ikke var nødvendig med en slik kampanje, men realiteten er at man er langt ifra der man skulle ønske man var i moteindustrien. Kampanjen er et steg i riktig retning.

Selv har hun opplevd å bli ekskludert fra flere modelloppdrag fordi de søker etter modeller med nordisk utseende.

Anna Westlund, Head of Creative for Ellos er glad for responsen på kampanjen fra publikum.

Anna Westlund

Head of Creative for Ellos, Anna Westlund, er svært fornøyd med responsen på kampanjen.

Foto: Ellos

– Vi vil være et forbilde for kvinner og vet at moteindustrien har bidratt i mange år til å lage et ideal av kvinnekroppen. Vi vil nå stride hva en vakker kropp er og det er vårt ansvar å vise hvordan kvinner ser ut.

Kulturstrøm

 • Fant svært langhus ved Halden

  Ved Gjellestad i Halden har man funnet et langhus på nær 60 meter med georadar. Langhuset er blant de største i Norden.

  I tillegg har forskerne fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) funnet en rekke andre bygninger og graver. De mener funnene tyder på at stedet har vært et maktsentrum i jernalder og vikingtid, skriver de i en pressemelding.

  Funnene er gjort i nærheten av der man fant Gjellestadskipet i 2018 (NTB).

 • Rockefeller-eier tapte millioner

  Konsertarrangører og utesteder er blant dem som merker at pandemien langt fra er over. Statlig støtte må på bordet, krever en av de store aktørene.

  Hans A. Lier er styreleder i Auditorium AS, som driver Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene i Oslo. Han forteller NTB om et omsetningstap på 4,5 millioner kroner i løpet av helga, til tross for at arrangøren fikk gjennomført et par nedskalerte show.

  – Kulturbransjen har vært nede for telling mer enn noen annen bransje. Vi har vært stengt i rundt ti måneder siden pandemien startet. Og vi har fått lov innimellom til å ha arrangementer med 20, 50, 100 og 200 tilskuere, med støttemidler i bunnen. Det har vi ingenting av nå, absolutt ingenting. Og det gjør krisen mye verre, sier han.

  (NTB)