Hopp til innhold

Kroppsaktivist: – Føler at mitt utseende aldri ble representert da jeg vokste opp

Moteindustrien har lenge fått kritikk for å ikke speile et mangfold. Nå lanserer Ellos kampanjen «Faces Of Ellos» for å finne modeller i ulike hudfarger og størrelser blant publikum.

Kampanjen "Faces by Ellos"

Målet med kampanjen er å gjenspeile et bredere samfunn.

Foto: Felicia Masalla / Ellos

– Det ser veldig lovende ut. Mye mangfold på forskjellige plan, så det synes jeg er veldig positivt.

Kroppsaktivisten, Wilde Siem, er positiv til kampanjen fra Ellos. Hun mener det er en manglende representasjon av forskjellige kroppsformer, etnisitet og funksjonsevne i moteindustrien.

Wilde Siem

Kroppsaktivist, Wilde Siem, oppfordrer flere til å gjøre som Ellos. Hun mener det er viktig for identitet å bli representert.

Foto: Wilde Siem / Happykropp

– Jeg føler at mitt utseende aldri ble representert da jeg vokste opp. Da var det jo en trend om å være tynnest mulig. Nå er det litt mer akseptert.

Hun er aktuell i dokumentarfilmen «Fat Front» som er tilgjengelig på VGTV. Den følger fire kvinner som har bestemt seg for å slutte å skamme seg over størrelsen sin.

Risiko for dårlig mental helse

Jorunn Kaiander Sundgot Borgen, professor ved Norges idrettshøgskole mener at kampanjen vil ha en gunstig effekt.

Jorunn Kaiander Sundgot Borgen

Sundgot-Borgen ønsker velkommen alle bidrag som fremmer kvinner i flere størrelser og fasonger.

Foto: Norges idrettshøgskole

– Når jenter og unge kvinner kan se sin egen størrelse og ikke bare unaturlige kropper, så gir det en følelse av at deres kropp er fin slik som den er.

Borgen mener det er altfor stort spenn mellom de naturlige og de unaturlige kroppene som de fleste kvinner eksponeres for.

– Jo større spenn mellom kroppen man har og idealet, jo større er risikoen for dårlig mental helse og dårlig kroppsopplevelse.

En undersøkelse fra Ungdata i 2020 viste at 1 av 3 ungdommer føler på litt press for å se bra ut og ha en fin kropp.

Ligger bak i mangfolds-arbeidet

Modell og artist, Siri Black, merker en forbedring etter Black Lives Matter-bevegelsen i sommer, men mener at samfunnet fortsatt ligger langt bak i mangfoldsarbeidet.

Siri black

Black mener at kampanjen er et steg i riktig retning.

Foto: Ana-Maria Radic

– Man skulle jo ønske at det ikke var nødvendig med en slik kampanje, men realiteten er at man er langt ifra der man skulle ønske man var i moteindustrien. Kampanjen er et steg i riktig retning.

Selv har hun opplevd å bli ekskludert fra flere modelloppdrag fordi de søker etter modeller med nordisk utseende.

Anna Westlund, Head of Creative for Ellos er glad for responsen på kampanjen fra publikum.

Anna Westlund

Head of Creative for Ellos, Anna Westlund, er svært fornøyd med responsen på kampanjen.

Foto: Ellos

– Vi vil være et forbilde for kvinner og vet at moteindustrien har bidratt i mange år til å lage et ideal av kvinnekroppen. Vi vil nå stride hva en vakker kropp er og det er vårt ansvar å vise hvordan kvinner ser ut.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober