Modellbyrå lanserer egen moteuke

To nye mote-initiativ arrangeres i februar, mens skjebnen til Oslo Fashion Week er uviss. – Jeg har savnet en moteuke som blir tatt seriøst, sier designer Fam Irvoll.

Mikkel Aakervik og Torstein Skarra planlegger Oslo Trend

Mikkel Aakervik og Torstein Skarra planlegger Oslo Trend.

Foto: Gabrielle Graatrud

Den norske moteuka Oslo Fashion Week har vært kritisert de siste årene: For stort kjendisfokus, for få innkjøpere og for lite seriøst, har vært blant ankerpunktene i kritikken.

Tidlig i 2013 takket Oslo Fashion Weeks hovedsponsor L’Oréal for seg. Senere ble det kjent at daglig leder Pål Vassbotn trekker seg fra 2014. Nå er det få som vet hva som skjer med Oslo Fashion Week. Det har heller ikke lykkes NRK.no å få kommentar fra Pål Vassbotn om dette.

Ny aktør

Nina Skarra og Mikkel Aakervik

Nina Skarra sitter i juryen til Oslo Trend Film Festival. Filmfestivalen er en del av den nye moteuka som er startet av Mikkel Aakervik.

Foto: Gabrielle Graatrud

Inn fra sidelinjen kommer det derimot nye krefter. Mikkel Aakervik fra EB Production har i lang tid jobbet med å etablere en ny moteuke.

– Det har lenge manglet puls i Mote-Norge, og jeg vil lage en kreativ møteplass med nye vibber, sier Mikkel Aakervik til NRK.no.

Moteuken til Oslo Trend skal arrangeres samme uke som Oslo Fashion Week, fra 2. til 9. februar, og blir sentrert øst i Oslo rundt det nye Vulkan-området, samt ved utestedene Blå, Ingesteds og ungdomsklubben X-ray i Brenneriveien. Det blir egen barnevisning, egen brudemesse og olabuksa får et løft med en egen scene for fashion denim, forteller han.

– Dette blir en helt annen type moteuke der vi ønsker å lage en mer festivalfølelse, sier Aakervik når NRK.no møter han i showrommet til designer Nina Skarra.

Motefilm

I tillegg skal moteuken huse en motefilmfestival der Norges nye motefilmskaper skal kåres, vinneren får lage motefilm for Nina Skarra.

– Motefilm er blitt en stor internasjonal trend, så det blir gøy at dette konseptet kommer til Norge, sier Nina Skarra til NRK.no.

Den anerkjente designeren var første nordmann til å vise en kolleksjon på prestisjetunge New York Fashion Week, da hun debuterte der høsten i fjor. Hun kommer ikke til å prioritere visninger i Norge fremover, men skal sitte i juryen til den nystartede filmfestivalen under Oslo Trend.

– Oslo Trend kan bidra med noe nytt. Dette blir en arena der folk kan møtes, ikke bare sitte og se på moteshow, sier Nina Skarra.

Noe nytt

Kristine Vikse visning, Oslo Trend

Oslo Trend gjorde sin første motevisning da de arrangerte designvisning for Kristine Vikse i august 2013.

Mikkel Aakervik er partner i everybody/eb production, som er arrangør av Oslo Trend. Han arrangerte motevisninger for Kristine Vikse i august og fikk ideen om å lage en helt ny moteuke. Kristine Vikse kommer til å ha visning under den nye moteuken.

– Det har vært mye negativt mot motebransjen generelt, og Oslo Fashion Week har fått hard medfart i pressen, og de er nå i en situasjon der de ikke kan kjøre større visninger. Jeg har vist under Oslo Fashion Week tidligere, men brukte Oslo Trend i høst, og det ga mersmak, sier Kristine Vikse.

fam

Fam Irvoll under Oslo Fashion Week 2010. Hun planlegger å ha to visninger i Oslo i februar.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Fam Irvoll planlegger å ha visninger under både Oslo Trend og Oslo Fashion Week om sistnevnte fortsetter som planlagt.

– Det blir to helt forskjellige visninger, og jeg har to forskjellige intensjoner med visningene. Jeg bryr meg ikke hvem det er som arrangerer motearrangementene, men at det er motevisninger. Men jeg har savnet en moteuke som blir tatt seriøst. Nå må vi støtte opp om Fashion-Norge.

Flere nye aktører

I tillegg til Oslo Trend, arrangeres også motekonseptet Norwegian Fashion Hub i Oslo i februar. Deres visjon er å gjøre norsk mote til en anerkjent merkevare internasjonalt.

– Norsk motebransje har blitt kritisert for at den er for kjendisfiksert, men vi vil være en motvekt til dette og kommer til å invitere inn fagpersoner og dem som driver innkjøp. Dette blir et motekunnskapsarrangement tre dager på DogA, forteller initiativtager og daglig leder i Norwegian Fashion Institute (NFI) Gisle Mariani Mardal til NRK.no.

Han vil ikke gå ut med mer informasjon om dette initiativet før det lanseres i neste uke.

Vampyrbransje

Den norsk-svenske designeren Kjell Nordström, også kjent som Baron von Bulldog, har vært en av de argeste kritikerne av den norske moteuken de siste årene. Han forteller at han foreløpig ikke vet mye om de nye initiativene, men hilser all nyskaping velkommen.

– Flere har foreslått at vi bør slå sammen med København og Oslo Fashion Week. Men det er jeg totalt imot. Et land trenger en egen moteuke like mye som man trenger et operahus. Det handler om en norsk identitet, sier han til NRK.no.

Han spår at det kan bli hardt for nye aktører å etablere seg, men tror bransjen er overklar for endringer.

– Moteuken i Norge har vært i en nedadgående spiral. All heder og ære til Vasbotn som har vært en ildsjel i alle år. Men motebransjen er en nådeløs bransje, litt som en gudinne som trenger nye blodoffer hele tiden. Så nå trenger vampyrbransjen nytt blod. Alle nye moteinitiativ i Norge er bra, sier han.

Kulturstrøm

 • Samisk tromme tilbake til Norge

  Danmarks kulturminister har bestemt at eierskapet til en sjelden tromme fra 1691 kan overføres til det samiske museet i Karasjok i Norge.

  Det samiske folket i Norge har lenge krevd at eierskapet skal overføres.

  Nå opplyser den danske kulturministeren Ane Halsobe-Jørgensen at hun har gitt tillatelse til dette, skriver NTB.

  Samisk tromme
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • En halv million så Rådebank i helgen

  Så langt er sesong tre av NRK-serien Rådebank enda mer populær enn sesong to.

  Tredje sesong ble publisert i forrige uke og sendt på TV i helgen. Så langt har sesong tre 160.000 flere seere enn sesong to hadde på samme tidspunkt.

  – Fallhøyden etter sesong 2 var stor, men med disse seertallene og gode anmeldelser føler jeg vi kan puste lettet ut, sier Tom Marius Kittilsen, produsent i Fenomen som lager serien for NRK.

  Det er bare fire episoder av serien som er ute til nå. To til blir sluppet på NRK TV på torsdag. Og de siste to kommer torsdag 3. mars.

  Rådebank sesong 3
  Foto: Max Emanuelson