NRK Meny
Normal

Lammeskanker i leirgryte

Gjør kvelden ekstra hyggelig med kokke-Lises oppskrift på lammeskanker i leirgryte!

Lammeskank
Foto: NRK

Til fire personer trenger du:

4 lammeskanker

4 mellomstore gulrøtter

1 sellerirot

1 løk

2-4 hvitløksfedd

1 boks hermetiske tomater

1 1/2 dl hvitvin

3 dl lammekraft/buljong eller vann

noen kvaster rosmarin og/eller timian

skall av 1/4 appelsin, kun det ytterste

1 ss mel

salt og kvernet pepper

olje og/eller smør til steking

Mandelpotetmos:

600 g mandelpoteter

100 g smør

1 1/2 dl melk eller fløte

salt og pepper

Slik gjør du:

Gni kjøttet godt inn med salt og pepper. Rens grønnsakene og skjær dem i små biter. Hakk løk og hvitløk. Brun skankene godt i en varm panne. Ta de ut av pannen, tilsett grønnsakene og litt smør.

Fres grønnsakene over middels høy varme i ca. 5 minutter og dryss over melet. Tilsett hvitvin og la det koke litt før du har i tomatene og kraften. Ha det hele over i leirgryten (husk at den skal bløtlegges før bruk).

Legg lammskankene i gryten sammen med urter og appelsinskall. Legg på lokket og sett gryten inn i ovnen ved 200 grader i ca 1 1/2 time-2 timer. Kjøttet skal bli helt mørt.

Skrell potetene og kok dem helt møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og damp potetene tørre før du moser dem. Spe med varm melk og rør inn smøret. Smak til med salt og pepper. Dryss gjerne litt hakket persille eller basilikum over de nydelige lammeskankene før servering.

Tips

Bruk gode knuste hermetiske tomater. Får du ikke tak i lammeskanker kan du bruke tykke skiver lammebog. Har du ikke leirgryte kan du bruke en jerngryte med tett lokk. Gode oliven kan også tilsettes i gryten.