Lammefilet med tomater, oliven og stekt kål
til 4 pers.
Ikke fårikål: Kokke-Lise lager lammefilet med stekt kål
800 g - 1 kg lammefilet med fett (sadel eller carrè)
noen kvaster timian eller rosmarin
1-2 spisskål
300 g cherrytomater
3 hvitløkfedd, hakket eller i tynne skiver
100 g oliven, små hele eller delt
3/4 dl god olivenolje
strimlet frisk basilikum
olivenolje til steking
salt og pepper
Bland olivenolje, hvitløk, oliven og tomater i en kasserolle. Varm opp til tomatene begynner å bli myke og revner. La blandingen stå på svak varme. Tilsett basilikum rett før servering.
Rut fettet på lammefileten og krydre kjøttet godt med salt og pepper. Stek det med fettsiden ned i en varm stekepanne. Tilsett timian eller rosmarin og brun kjøttet godt på alle sider. Legg kjøttet på en rist eller over i en ildfast form. Stek det videre i ovn ved 200 grader i ca. 10 minutter, avhengig av tykkelsen på fileten. La kjøttet hvile like lenge før du skjærer i det.
Ta kålbladene fra hverandre. Skjær vekk den tykke stilken, og snitt kålen i tynne strimler. Stek kålen i olivenolje, krydre med salt og pepper.
Anrett og server med f.eks. potet- og baconspyd.
Kok små poteter møre. Rull hver potet inn i bacon og tre dem på små trespyd. Stek dem i stekepanne til baconet er stekt.
Får du ikke tak i spisskål kan du bruke hodekål på samme måte.
Siden den ofte blir litt bitter kan du tilsette litt sukker under steking.