Lammefilet

I fredagens Frokost-TV lager Lise Finckenhagen lammefilet med fiken- og balsamicosjy. Oppskriften finner du her!

Lammefilet
Foto: NRK

Til fire personer trenger du:

800 g lammefilet, gjerne med fett

4 fedd hvitløk, uskrelt

et par kvaster frisk rosmarin

olje/smør til steking

salt og pepper

 

Fiken- og balsamicosjy:

3 dl lammekraft

1 sjalottløk, finhakket

1 ss sukker

2 ss balsamicoeddik

2 tørkede fiken, i små terninger

salt og pepper

noen dråper sitronsaft

 

Slik gjør du:

Rut fettet på lammefileten og krydre godt med salt og pepper. Stek kjøttet med fettsiden ned i en varm stekepanne. Tilsett hvitløksfedd og rosmarin og brun kjøttet godt på alle sider. Legg det over på en rist eller i en ildfast form.

Stek lammet videre i ovnen ved 180 grader i ca 12-15 minutter, avhengig av tykkelsen på fileten. Kjernetemperaturen bør være på 58-60 grader. La kjøttet hvile på en rist før du skjærer i det. Smelt sukkeret til lys karamell i en liten kjele.

Tilsett eddik, sjalottløk og fiken. Ha i lammekraften og kok sausen godt sammen. Smak til med salt, pepper og noen dråper sitronsaft.

 

Tips:

Server med grønnsaker etter ønske f.eks. en blanding av stekt sopp, småløk, bacon og potet. Rotgrønnsaker, jordskokker og rødbeter smaker også godt til.

 

 

 

Kulturstrøm

  • Stjernespekket Hitchcock-hommage

    Netflix-filmen «The Woman in the Window» er en visuelt forseggjort og velspilt psykologisk thriller med et imponerende rollegalleri (Amy Adams, Gary Oldman, Julianne Moore). – Fungerer godt som popkornvennlig kveldsfilm, skriver Filmpolitiet. (Terningkast 4)

    Amy Adams i filmen "The woman in the window"
    Foto: Melinda Sue Gordon/Netflix