Hopp til innhold

Laleh fikk falsk utvisningsvedtak i posten: – Som å sende falsk kreftbeskjed

Göteborg filmfestival høster vrede etter at de inviterte gjester med å sende falske utvisningsvedtak signert det svenske Migrasjonsverket. Artisten Laleh er en av dem som reagerer.

Laleh la ut invitasjonen på Instagram.

Slik så invitasjonen til filmen I am Reva ut. Likheten med et avslag på oppholdstillatelse fikk Laleh til å reagere.

Foto: Skjermdump:Instagram

«Migrasjonsverket beslutter å:
– avslå din søknad om videre oppholdstillatelse.
– utvise deg fra Sverige …»

Slik starter brevet som er sendt ut til en rekke framtredende svensker denne uka. Det er utformet som et avslagsbrev fra det svenske Migrasjonsverket, men ser man nærmere på brevet ser man at det er en innbydelse til visning av en film på Gøteborgs filmfestival.

– Som å sende en falsk kreftbeskjed til en som allerede har hatt kreft

Skavlan og Laleh

Laleh da hun gjesta Skavlan i 2013.

Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / NTB scanpix

«Innbydelsen til Gøteborgs filmfestival vekker ubehagelige minner. Jeg forstår de gode hensiktene virkelig og at man får tåle litt for en god sak, men det er litt som å sende en falsk kreftbeskjed til en som allerede har hatt kreft», skriver artisten Laleh på Instagram, ved siden av et bilde av invitasjonen.

Laleh har selv bakgrunn som flyktning. Hun ble født i Iran i 1982. Familien flyktet til Sovjet, videre til Tyskland og så til Sverige.

Utover meldingene på Instagram og Twitter ønsker ikke Laleh å uttale seg om saken, opplyser plateselskapet Warners avdeling i Sverige til NRK.

Vil skape debatt

Avsenderen av invitasjonen er ikke Gøteborg filmfestival, men filmregissøren Naures Sager. Han står bak filmen I am Reva, en kortfilm som har premiere til helgen på Gøteborg filmfestival.

Filmen tar opp den svenske regjeringens Reva-prosjekt, som kort fortalt går ut på å raskest mulig sende flest mulig utlendinger, som har fått avslag på søknad oppholdstillatelse, ut av landet.

– Vi sender ut disse avslagsvedtakene for å vekke liv i debatten og gi folk en tankevekker. Vi har sendt dem ut til rekke mennesker for å få en bredere diskusjon, sier Sager til Sveriges Radio.

Han forteller videre til kanalen at han bare har fått noen få reaksjoner.

– Noen er ikke så glade, de ser på det som en fornærmelse. Det var ikke meningen. Mange av dem er personer som jeg selv ser opp til og som jeg ønsker kunne gjøre stemmene sine hørt.

Vurderer rettslige skritt

Heller ikke Migrasjonsverket er spesielt fornøyde med det falske utvisningsvedtaket.

– Dette er fullstendig uakseptabelt. Logoen er vårt myndighetssymbol og skal sikre vår troverdighet. Bare fordi man går under paraplyen kunst og kultur, så finnes det jo regler man må forholde seg til, sier pressesjef Fredrik Bengtsson til Aftonbladet.

Han opplyser til avisen at de nå vil vurdere rettslige skritt.

Kulturstrøm

 • Sir Elton John fikk medalje av president Biden

  Artisten Sir Elton John ble rørt til tårer da president Joe Biden overrasket artisten med en National Humanties medalje fredag.

  – Jeg er aldri overrasket, men jeg er overrasket, sa en synlig rørt John.

  Han fikk prisen etter en opptreden på South Lawn i Det hvite hus fredag.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen «A Night When Hope and History Rhyme».

  Medaljen ble gitt som et symbol på å hedre arbeidet til Sir Elton John «for å ha beveget sjeler med sin mektige stemme og musikk. Et ikon og talsmann med mot», var noe av det som kom frem i begrunnelsen, skriver CNN.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen "A Night When Hope and History Rhyme", for å "feire musikkens samlende og helbredende kraft, feire livet og arbeidet til Sir Elton John og hedre de daglige historieskaperne. 22 september 2022
  Foto: ALEX WONG / AFP
 • Skuespiller Louise Fletcher er død

  Skuespiller Louise Fletcher døde fredag i sitt hjem i Frankrike. Hun ble 88 år gammel. Fletcher vant Oscar for rollen som sadistisk sykepleier i filmen «Gjøkeredet» i 1976, skriver Variety.

 • Hilary Mantel (70) er død

  Den britiske forfatteren og Bookerpris-vinneren Hilary Mantel er død, 70 år gammel, det skriver Reuters som gjengir en uttalelse fra forlaget hennes.

  Mantel fikk sitt internasjonale gjennombrudd med romanen «Wolf Hall», bedre kjent som «Ulvetid» på norsk.

  Hun ble med det den første kvinnen som har vunnet den prestisjetunge Bookerprisen to ganger.

  Forlaget HarperCollins melder at Mantel døde «plutselig, men fredelig» omgitt av nær familie og venner.

  Hilary Mantel
  Foto: JUSTIN TALLIS / AFP