Laleh fikk falsk utvisningsvedtak i posten: – Som å sende falsk kreftbeskjed

Göteborg filmfestival høster vrede etter at de inviterte gjester med å sende falske utvisningsvedtak signert det svenske Migrasjonsverket. Artisten Laleh er en av dem som reagerer.

Laleh la ut invitasjonen på Instagram.

Slik så invitasjonen til filmen I am Reva ut. Likheten med et avslag på oppholdstillatelse fikk Laleh til å reagere.

Foto: Skjermdump:Instagram

«Migrasjonsverket beslutter å:
– avslå din søknad om videre oppholdstillatelse.
– utvise deg fra Sverige …»

Slik starter brevet som er sendt ut til en rekke framtredende svensker denne uka. Det er utformet som et avslagsbrev fra det svenske Migrasjonsverket, men ser man nærmere på brevet ser man at det er en innbydelse til visning av en film på Gøteborgs filmfestival.

– Som å sende en falsk kreftbeskjed til en som allerede har hatt kreft

Skavlan og Laleh

Laleh da hun gjesta Skavlan i 2013.

Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / NTB scanpix

«Innbydelsen til Gøteborgs filmfestival vekker ubehagelige minner. Jeg forstår de gode hensiktene virkelig og at man får tåle litt for en god sak, men det er litt som å sende en falsk kreftbeskjed til en som allerede har hatt kreft», skriver artisten Laleh på Instagram, ved siden av et bilde av invitasjonen.

Laleh har selv bakgrunn som flyktning. Hun ble født i Iran i 1982. Familien flyktet til Sovjet, videre til Tyskland og så til Sverige.

Utover meldingene på Instagram og Twitter ønsker ikke Laleh å uttale seg om saken, opplyser plateselskapet Warners avdeling i Sverige til NRK.

Vil skape debatt

Avsenderen av invitasjonen er ikke Gøteborg filmfestival, men filmregissøren Naures Sager. Han står bak filmen I am Reva, en kortfilm som har premiere til helgen på Gøteborg filmfestival.

Filmen tar opp den svenske regjeringens Reva-prosjekt, som kort fortalt går ut på å raskest mulig sende flest mulig utlendinger, som har fått avslag på søknad oppholdstillatelse, ut av landet.

– Vi sender ut disse avslagsvedtakene for å vekke liv i debatten og gi folk en tankevekker. Vi har sendt dem ut til rekke mennesker for å få en bredere diskusjon, sier Sager til Sveriges Radio.

Han forteller videre til kanalen at han bare har fått noen få reaksjoner.

– Noen er ikke så glade, de ser på det som en fornærmelse. Det var ikke meningen. Mange av dem er personer som jeg selv ser opp til og som jeg ønsker kunne gjøre stemmene sine hørt.

Vurderer rettslige skritt

Heller ikke Migrasjonsverket er spesielt fornøyde med det falske utvisningsvedtaket.

– Dette er fullstendig uakseptabelt. Logoen er vårt myndighetssymbol og skal sikre vår troverdighet. Bare fordi man går under paraplyen kunst og kultur, så finnes det jo regler man må forholde seg til, sier pressesjef Fredrik Bengtsson til Aftonbladet.

Han opplyser til avisen at de nå vil vurdere rettslige skritt.

Kulturstrøm

 • Kanye West setter opp Opera

  Kanye West trår til med sin første opera. Operaen «Nebuchadnezzar» har premiere på Hollywood Bowl 24. november. Regi er ved den italienske performancekunstneren Vanessa Beecroft. Oppsetningen byr ifølge NME på musikk av Kanye Wests store gospelkor Sunday Service, meldte West på Twitter søndag (NTB).

  Laster Twitter-innhold
 • Fridtun får Språkprisen 2019

  Forfattar, filolog, føredragshaldar og tidlegare skihoppar Kristin Fridtun får Språkprisen 2019 frå Språkrådet. Hen får prisen, som er på 100.000 kroner, for bøkene Kjønn og ukjønn (2015), Homoflokar (2018) og Språket er ei bukse (2019).

  Kristin Fridtun
  Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK