Hopp til innhold

Laksens vei til Europa

De sørger for at du får frukt og grønt, og at Europa får vår laks. Bli med en trailersjåfør og 18 tonn fersk laks til Nederland.


Trailerliv
Foto: Sjur Sætre / NRK

Øst Europeiske sjåfører overtar mer og mer av frakten av varer til og fra Norge. Men det er ennå noen norske som holder på.

30 år på veien

-Jeg er redd for å slutte å kjøre trailer, du mister ikke bare jobben, men også vennene. Det sier trailersjåfør Steinar Aasen fra Sotra ved Bergen.

Han har kjørt trailer i over 30 år, og er gift og har tre barn. Steinar Aasen kjører for Bring Frigo Scandia og kjører både innenlands og utenlands. Han er vant til å være borte fra hjemmet i lange perioder av gangen.

-Det å kjøre trailer blir en livvstil, sier han.

Laks til Europa, purre til Norge

Reporter Sjur Sætre fikk lov å bli med Steinar Aasen i hans 17 meter lange trailer til Nederland og Belgia med nesten 19 tonn fersk laks fra Fosnavåg på Sunnmøre.

På vei hjem hadde de to med seg frukt og grønt fra Nederland til Vestfold og Telemark.

Se filmen: Purreløken ankommer Norge

Bli med på hele turen fra Norge til Nederland:

Trailerliv (Del 1:5)

Trailerliv (Del 2:5)

Trailerliv (Del 3:5)

Trailerliv (Del 4:5)

Trailerliv (Del 5:5)

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober