NRK Meny
Normal

Laks til middag og til fest

Det er snart 17. mai. Og om du vil lage den perfekte maten til Nasjonaldagen, er det på tide å starte nå.

Laks
Foto: André Strand / NRK

Til fire personer trenger du:

1 hel side laksefilet

1 bunt dill

400 g havsalt

200 g sukker

4 dl hvitvin

1 dl hvitvinseddik

4 sitroner

1 ss hel pepper

1bunt gressløk

2 egg

2 bunt asparges

2 sjalott løker

250 g usaltet smør

Slik gjør du:

Skjær bort skinnet på laksefileten og plukk vekk beina. Kutt av halestykket. Skjær fileten i stykker fra 45 graders vinkel (”escalope”). Spar stykkene til senere.

Mariner toppstykket av laksefileten med havsalt, sukker, grovkuttet dill, raspet skall av 2 sitroner og 2 dl hvitvin. La stykket grave i kjøleskapet i ca 2 døgn. Når fisken har fått en fast form er gravlaksen ferdig. I stedet for hvitvin kan også akevitt eller gin brukes.

Kok 2 dl hvitvin og 1 dl hvitvinseddik med pepperkorn og finsnittet sjalottløk. Når væsken er nesten helt fordampet siles den over en bolle med 2 eggeplommer.

Smelt 250 gram usaltet smør rolig slik at melkestoffene synker til bunnen. Sil smøret i en tynn stråle over eggeplommene og vin-reduksjonen. Pisk blandingen over vannbad til sausen får en stiv og tykk konsistens. Smak til Hollandaisen med finhakket gressløk, sitronsaft, salt og pepper.

Skrell asparges på langs og kok dem i lettsaltet vann i ca 2 minutter.

Kvern salt og pepper over lakseskivene og stek dem på den ene siden til dem blir lett gylden.

Serveres med saus og asparges.

Kulturstrøm

  • Norges souldronning samler trådene

    I snart 20 år har Beady Belle jazzet opp det norske konsertpublikummet med musikken sin. Nå nøster Beate Slettevold Lech sammen alle sine musikalske inspirasjonstråder på en ny plate. Her ser du henne og bandet live i NRK Spillerom