Laila Stien har skrevet årets beste novelle

I 12-13-års alderen «debuterte» Laila Stien med novellen «Mitt første kyss» i bladet Romantikk. Nå har P2-lytterne kåret hennes novelle, «Besøk», til årets beste.

Laila Stien

I konkurranse med 11 andre forfattere, gikk Laila Stien til topps i kåringen av årets novelle.

Foto: Thomas Espevik / NRK

– Tusen takk, det var veldig hyggelig å høre! svarer Laila Stien da NRK ringer henne for å fortelle den gode nyheten.

I konkurranse med 12 andre forfattere, gikk hun til topps i kåringen av årets novelle.

NRKs kulturredaktør, Hege Duckert, satt i fagjuryen sammen med litteraturkritikerne Anne Cathrine Straume, Marta Norheim og Knut Hoem. Hun har følgende å si om Stiens vinnernovelle:

– Den er klassisk, stillfaren og uten stor ytre handling, men med en sterk intensitet og dirrende undertekst. En kvinne er alene i huset, en mann kommer på besøk – men hva er egentlig hennes historie, og hva er det hun har flyktet fra? Stien forteller nydelig, og mest mellom linjene.

Skrev sin første novelle i bladet «Romantikk»

Stien har gjort seg bemerket som novelleforfatter, og har vunnet flere priser for sitt forfatterskap. Men det mange kanskje ikke vet, er at hun fikk sin første novelle på trykk i 12-13-års alderen.

– Det stemmer, det var nok på slutten av 50-tallet, og teksten het «Mitt første kyss». Det var selvfølgelig fiksjon, ler Stien fra hjemmetelefonen i Alta.

Novellen, som ble publisert i bladet «Romantikk», handlet om en landsens lærerinne som hadde vært på et lærermøte. På veien hjem skjedde det store – med en kollega, forteller Stien.

Den unge Stien ble belønnet med 25 kroner, og fikk blod på tann. Kort tid senere skrev hun en fortelling til Min Største Tabbe-spalten i «Det Nye», som var et ganske nytt blad på den tiden.

Husker sjelden skapelsesprosessen

At Stien endte opp som nettopp novelleforfatter, er ikke tilfeldig ifølge forfatteren selv.

– Det kommer av en erkjennelse av at det er min legning, mitt talent og temperament. Det handler blant annet om å ha en følelse for å kunne beskrive utsnitt som er representative for noe større, sier Stien.

Selv om flere har pekt på novellen som en konservativ sjanger, mener Stien den gir rom for eksperimentering.

– Man behøver ikke følge disse oppskriftene og mønstrene som går igjen i skolen. Man kan legge lag på lag, som skifer, og til slutt stå igjen med elementer som utgjør det hele.

Novellen «Besøk», som nå har blitt kåret til årets beste, er hun usikker på hvordan ble til.

– Jeg husker sjelden skapelsesprosessen. Det starter gjerne med en impuls, en idé, en figur, eller en replikk som karakteriserer et menneske. Jeg planlegger ingenting, novellen blir til underveis.

– Men det tar som regel lang tid. Tittelnovellen «Over elva» i min siste bok, brukte jeg 16 år på, avslutter hun lattermildt.

 • Hør hele vinnernovellen:
  «Besøk»

  «Besøk» av Laila Stien har blitt kåret til årets novelle. Den kan du høre her frem til fredag 18. desember kl. 23.59.

Kulturstrøm

 • Jorunn Kirkenær er død

  Danseren, koreografen og pedagogen Jorunn Kirkenær er død, 94 år gammel, skriver NTB. Hun var en av de fremste pionerene innen utvikling av dans og jazzballett i Norge. Kirkenær etablerte Ballettinstituttet, senere Den norske balletthøyskole i 1966.

  Jorunn Kirkenær
  Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
 • Ny direktør ved SNK

  Heidi Anett Øvergård Beistad tar over som direktør ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Hun starter i jobben 1. februar. Beistad tar over jobben etter Anne Marit Mevassvik.

  Heidi Anett Øvergård Beistad
  Foto: Jens Kristian Vang