NRK Meny
Normal

Reiulf Steen: Jeg angrer på veldig mye

– Jeg angrer på mye av det jeg har gjort. Gjør vi ikke alle det?, spør Reiulf Steen. Han sikter blant annet til det han har uoppgjort med Gro Harlem Brundtland. Nå skriver Hans Olav Lahlum hans biografi.

Reiulf Steen

Reiulf Steen har innehatt de fleste vervene som er mulig i Arbeiderpartiet. Nå skriver Hans Olav Lahlum hans biografi.

Foto: NRK

En biografi om Reiulf Steen er på trappene. Hans Olav Lahlum er i gang med å intervjue mannen som har innehatt de fleste verv som er mulig å ha i Arbeiderpartiet. Så mye spennende har skjedd i Reiulf Steens karierre, at Lahlum har problemer med å velge ut hva han skal legge vekt på.

– Det er et hardt valg, for det er mye interessant å gripe tak i. Dette er den første biografien som skrives om Reiulf, og jeg skal gjøre mitt beste for at det skal bli den siste ved å svare på alle spørsmål folk måtte ha sier Hans Olav Lahlum til NRK.

Om Steen ikke lenger er aktiv i politikken, følger han med på alt Arbeiderpartiet foretar seg. Han roser statsminister Jens Stoltenberg for måten han taklet Utøya på, og for at han holdt partiet samlet etter den grusomme hendelsen.

– Jeg har sjelden og aldri grått så mye som jeg gjorde i tiden etter 22. juli og det som skjedde på Utøya, sier Reiulf Steen.

Video dab71825-b22c-4cd2-82eb-d1aad29f58ee.jpg

Reiulf Steen om Utøya

Juling av Håkon Lie

Reiulf Steen kom inn i partiet som ung tenåring og fikk tidlig verbal juling av Håkon Lie.

– Han gjorde det nærmest til en vane å gå løs på meg, sier Steen, som mener mange trodde han ikke var lur nok til å bli partileder da han var ung.

Men, selv om han møtte motstand, hadde han støtte i flere av de store. Der Håkon Lie ga ham juling, klappet Martin Tranmæl ham på ryggen og sa han ikke måtte la seg tukte. Reiulf Steen husker veldig godt den effekten Tranmæl hadde på de unge AUF-erne han den gangen selv var en del av.

Video 998033e6-ba9d-4701-a365-f5a5a668f098.jpg

Reiulf Steen om Martin Tranmæl

Biografien skal være en reise fra Steens oppvekst i enkle og dramatiske kår til han ble partileder for Ap og en av Norges mektige politikere.

Om depresjonen

Hans Olav Lahlum sier han skal innom et bredt spekter med mange dramatiske og omstridte begivenheter i biografien. Konflikter skal belyses og det skal også de interne stridene i partiet. Også den tunge depresjonen Steen led av i lang tid, både som nestleder og partileder i Ap.

– Jeg syntes det var galt at psykiske lidelser skulle være omringet av hemmelighetskremmeri, og at man skulle forsøke å skjule og dekke over det. Derfor gikk jeg ut offentligheten med det.

Video Reiulf Steen om depresjoner

Reiulf Steen om depresjoner

– Har kun hatt glede av behandlingen

Steen gikk lenge til en psykiater for å få bukt med sine problemer.

– Kanskje flere kunne hatt bruk for tilsvarende behandling. Etter at jeg overvant frykten - og alle hemningene som fulgte den - har jeg kun hatt glede av at jeg tok en slik grundig behandling, sier han.

Han snakker varmt om den responsen han fikk av folk i etterkant av at han var åpen om sine problemer.

– Jeg kan ikke huske noen gang at jeg har fått så mange takkebrev, som etter at mediene slo opp at jeg led av en tung depresjon.

Han forteller at de største vanskelighetene han hadde med sine psykiske lidelser var før han valgte å fortelle om det.

– Etterpå ble jeg et mer åpent menneske, for jeg hadde ikke mer å være redd for.

Uoppgjorte ting med Gro

Video 998033e6-ba9d-4701-a365-f5a5a668f098.jpg

Reiulf Steen om anger

– Med Gro Harlem Brundtland har jeg ennå noe uoppgjort. Og det kan jeg gjerne ta på meg skylde for. Jeg skulle blant annet ha taklet situasjonen før landsmøte i partiet i 1981, der hun skulle ta over, annerledes. Jeg angrer på veldig mye, det tror jeg alle gjør. Men, jeg mener jeg har klart å legge det bak meg uten å la det lamme meg, sier Reiulf Steen.

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3