Hopp til innhold

Lager verdens første mobil med DAB-radio

Kringkastere verden over har mast i over sju år. Nå har mobilprodusenten LG valgt å lytte, og lanserer verdens første mobil som kan ta imot DAB-signaler.

Kvinne lytter til musikk fra sin mobil

DAB-mobilen, som ble lansert mandag, skal kunne brukes også når du beveger deg mellom områder med 3G- eller 4G-dekning. (Mobilen på bildet er ikke den aktuelle modellen)

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp

Verden får nå sin første mobiltelefon som kan ta imot digitale radiosignaler sendt via DAB-nettet.

Dette skjer kort tid før Norge fra nyttår av blir det første landet i verden som slukker det analoge FM-nettet. På dette tidspunktet vil det trolig fortsatt være mange som ikke har radio i bilen, i båthuset eller på hytta.

Store land diskuterer FM-slukking

Gunnar Garfors

Gunnar Garfors, som er president for den internasjonale digitalradiogruppa IDAG, spår at flere mobiler utrustes med DAB-spiller i løpet av året.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Nettopp derfor er Gunnar Garfors, NRK-rådgiver og president for den internasjonale digitalradiogruppa IDAG, glad for at de har klart å få mobilprodusenten LG til å implementere DAB-standarden i en av sine nyeste mobiler.

At det har tatt sju år å få dette på plass, forklarer Garfors med at Norge er et altfor lite land til å legge nok press på mobilprodusentene.

– Men det er nå momentum i andre store land som Tyskland, Storbritannia, Australia og Nederland, hvor man også er i ferd med å diskutere slukkedatoer, sier Garfors, som tror det kommer flere mobilmodeller med innebygd DAB allerede i år.

– Det er litt av det samme som man har sett med integrert GPS, kompass og kamera. Det vil tvinge seg fram som en funksjon folk krever å få i en ny mobiltelefon, spår han.

– Interessant tillegg

LG Stylus 2

LG Stylus 2 er den første mobilmodellen med integrert DAB.

Foto: LG

Odd Richard Valmot er fagredaktør for teknologinettstedet TU.no, og har fått prøve den nye telefonen før lansering.

Han mener DAB-mobilen er en interessant nyhet for mobilbrukere som er glad i å lytte på radio.

– Alle mobiltelefoner kan jo brukes som strømmeradio, men du får ofte brudd når du beveger deg mellom 3G- og 4G-områder. Min forventning er at DAB-strømming gir langt færre brudd, siden en DAB-sender har langt større rekkevidde, sier Valmot.

Han peker også på at radiolytting bruker vesentlig mindre strøm enn strømming av nettradio, samt at tjenesten er gratis og ikke bruker av datakvoten din eller tilgjengelig båndbredde der du er.

– Er det veldig mange som strømmer radio og TV, spiser det mye av kapasiteten i det området. Mobilnettet er en delt tjeneste, i motsetning til kringkasting, der et uendelig antall enheter kan motta samme signal.

Valmot tviler på at DAB-funksjonen vil være utslagsgivende for mange kunder, men mener likevel det er et interessant tillegg.

– Norge er det eneste landet som har sagt at de skal skru av FM, så her må vi ha et alternativ. Om det blir DAB eller strømming, vil tida vise. Jeg tror nok de fleste vil velge strømming, men det betyr ikke at markedet for en slik telefon ikke blir ganske stort.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.